Etusivu Uutiset Viikon kuvat Mediakortti Ilmoitukset Tilaukset Palaute Kirjahylly Toimitus Yhteystiedot

Suomen Huipulta

”Ahaa, olette sekoittaneet blinin ja syrnikin!”

8. March 2017

Venäläiset syövät blinejä. Erityisesti niitä saa talvella, laskiaisen aikana eli helmikuussa monilla eri täytteillä: smetanalla, kaviaarilla, hunajalla, hillolla, kondensoidulla maidolla eli supermakealla vaalealla ”vanukkaalla”. Blinit ovat edullisia ja saavat nälän talttumaan.
Suomessa elää sitkeä käsitys, että venäläinen blini olisi paksu, pieni ja tehty tattarijauhoista. Se on väärä käsitys. Tyypillinen venäläinen blini on aivan samanlainen kuin suomalaisten lettu tai räiskäle: iso ja ohut. Jos olen huomauttanut jollekulle suomalaiselle asiasta, minulle on jopa melkein suututtu. Onneksi Yleisradion toimittaja, Moskovan kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall valotti asiaa laskiaisen aikaan uutisissa. Hän näytti moskovalaisille kuvaa suomalaisten tekemästä ”venäläisestä blinistä”, eli tattarijauhoista valmistetusta paksusta pihvimäisestä blinistä. Kukaan venäläisistä ei tunnistanut sitä. Eräs suomalainen Venäjä-asiantuntija pohti sosiaalisessa mediassa, että paksu blini lienee tsaarinaikainen juttu, joka olisi säilynyt vain ”suuriruhtinaskunnan” alueella eli Suomessa.
Kun kuvailen venäläisille kavereilleni suomalaisten käsitystä blinistä, he sanovat, että ”ahaa, te olette sekoittaneet blinin ja syrnikin!” Syrnikit ovat vaaleita, pihvimäisiä ja paksuja. Myös syrnik syödään smetanan tai hillon kera. Mutta taikina tehdään rahkasta. Itse koen makeahkon syrnikin enemmän jälkiruuaksi kuin pääateriaksi. Sana ”syrnik” tulee sanasta ”juusto”, ”syr”.
Blinejä on Venäjällä erilaisia, eivätkä toki kaikki niistä ole täysin samanlaisia kuin suomalaisten letut. Taikinaan voi lisätä rahkaa antamaan makua ja ruokaisuutta. Blinireseptejä on satoja.
Venäläisen naisen ylpeys ja hyve on osata paistaa niin ohut ja rapsakka blini, että sen läpi voi nähdä. Niinpä, pitsimäiset letut –tai blinit- maistuvat parhaalle. Joskus blini tarjoillaan kolmioksi taiteltuna. Joskus täyte on kääritty blinin sisään ja lautasella lepää ikään kuin rulla. Edellä mainittujen täytteiden lisäksi blinin voi ottaa myös kaalitäytteellä, juustolla, kinkulla tai tortillan ja burritoksen tyyliin. Venäjällä ja myös Murmanskissa on blineihin erikoistuneita ketjuja. Amerikkalaisen pikahampurilaisen sijaan voi haukata pikablinin. Murmanskissa tällainen ketju on Tshainaja Lozhka eli Teelusikka. Pietarissa ja Moskovassa toimii paljon bliniketjuja ja jopa blinikioskeja. Onko se vastine Suomen nakkikioskille?

Sitkeässä elää väärä käsitys myös siitä, että venäläiset söisivät suolakurkkujen kera hunajaa. Venäläiset kaverini ihmettelevät suuresti. ”Hunajaa suolakurkkujen kanssa? En ole ikinä kuullutkaan!” Mutta ei se mitään. Jokainen saa syödä herkkunsa kuten tykkää.
Tiesittekö, että krapula-aamuna paras juoma on venäläisten mukaan suolakurkkupurkin neste? Ja että venäjäksi blin-sanaa käytetään myös voimasanana. Vaikka venäläiset kiroilevat harvoin varsinkaan julkisesti, joskus kuulee huudahduksen: ”Oi blin!”. Paras käännös mielestäni on ”Voi vitsi”.

Sari Pöyhönen
Kirjoittaja on asunut Murmanskissa syksystä 2010 asti.

Kestolinkki · Osasto: ·

Kommentit

 

Lisää uutisia:

|

Yhteystiedot

Asiakaspalvelu ma – pe klo 9 – 16
Susanna Järvinen 020 710 9050
inarilainen at inarilainen.fi

Toimituksen käyntiosoite:
Piiskuntie 1
99800 Ivalo

Toimituksen postiosoite:
PL 61
99801 Ivalo

Kustantaja Lapin Lehtikustannus Oy

Laskutus, tilaukset ma – pe klo 9 – 16.00
Sirpa Huumonen 020 710 9051
sirpa.huumonen at inarilainen.fi

Toimitus ma – pe klo 9 – 16.00
Päätoimittaja Jaakko Peltomaa 020 710 9052
jaakko.peltomaa at inarilainen.fi

Toimitusjohtaja
Jari Haavisto 050 559 9813
jari.haavisto at sompio.fi