Etusivu Uutiset Viikon kuvat Mediakortti Ilmoitukset Tilaukset Palaute Kirjahylly Toimitus Yhteystiedot

Suomen Huipulta

Ivalon tulvavalleissa voi muhia aikapommi

20. June 2012

Ivalojoen tulvasuojelusta käytiin valtuustosalissa mielenkiintoinen keskustelu, jossa ilmoille heitettiin uusiakin visioita suurtulvan välttämiseksi. Yksi niistä oli Ivalon rakentaminen Pohjolan Venetsiaksi tai Lapin ensimmäiseksi kanavakaupungiksi, jossa tulvasuojelukanavat olisivat samalla matkailunähtävyyksiä.
Ilmeisesti viimeisestä suurtulvasta on jo liian paljon aikaa, sillä kuntalaisia ei Lapin Ely-keskuksen järjestämään tilaisuuteen tullut kuin kymmenkunta. Toisaalta vähäinen osanottajamäärä voi selittyä myös sillä, että jokivarren asukkaat katsovat tulvasuojelun olevan jo kunnossa.
Keskusteluun osallistunut Inergia Oy:n toimitusjohtaja Pentti Kellokumpu toivoi, että viranomaiset käyvät läpi kaikki vaihtoehdot joilla Ivaloa voidaan suojella tulvilta. Hän toivoi, että myös tulva-altaiden tai tulvapidäkkeiden järkevyys tulvasuojelukeinoina tutkitaan, jotta nähdään olisiko niissä järkeä. – Voimalan takia ei tulvasuojeluasioita tarvitse joen yläjuoksulla miettiä. Minä ainakaan en sinne voimalaa rakentaisi, vakuutti Kellokumpu.
Hän muistutti samalla Ivalon nykyisten tulvavallien petollisuudesta. Perimätieto kertoo, että ainakin sahanrannassa tulvavalli on rakennettu laudanpätkien päälle ja sieltä puuttuu valleille tärkeä tiivis sydän ja suodatinkerros.
Kellokummun mielestä ivalolaisilla on ollut onnea, kun muutamien suurtulvien aikaan tulvavallit ovat olleet jäässä. – Tuuli on usein vienyt lumet vallien päältä ja ne ovat jäätyneet. Entä sitten jos ei tule pakkastalvea? Pohjoisen alueen perusinfra sijaitsee tässä kylässä, joten kaikki vaihtoehdot kannattaa selvittää, hän vakuutti.
Konsulttiyhtiö WSP Finlandin ympäristöasiantuntija Jonna Partanen kertoi, että yhtiö laatii selvityksen eri vaihtoehdoista Ivalon tulvasuojelun parantamiseksi. Selvityksen tuloksia esitellään tiedotustilaisuudessa Ivalossa ensi talvena. Työtä jatkaa paikallinen tulvatyöryhmä, jonka tulee laatia vuoden 2015 loppuun mennessä suunnitelma tulvasuojelusta. Tulvatyöryhmän puheenjohtaja on ivalolainen Janne Seurujärvi.
Vuonna 2010 voimaan tullut tulvalaki edellyttää suunnitelmia tulvariskien pienentämiseksi. Suomessa on 21 merkittävää tulvariskialuetta ja yksi niistä on Ivalo. Listalle Ivalo on päässyt muun muassa terveyskeskuksen vuoksi, joka luokitellaan vaikeasti evakuoitavaksi kohteeksi. Myös Ivalon muuntoasema ja kaukolämpövoimala ovat tulvariskialueilla.

Kestolinkki · Osasto: ·

Kommentit

 

Lisää uutisia:

|

Yhteystiedot

Asiakaspalvelu ma – pe klo 9 – 16
Susanna Järvinen 020 710 9050
inarilainen at inarilainen.fi

Toimituksen käyntiosoite:
Piiskuntie 1
99800 Ivalo

Toimituksen postiosoite:
PL 61
99801 Ivalo

Kustantaja Lapin Lehtikustannus Oy

Laskutus, tilaukset ma – pe klo 9 – 16.00
Sirpa Huumonen 020 710 9051
sirpa.huumonen at inarilainen.fi

Toimitus ma – pe klo 9 – 16.00
Päätoimittaja Jaakko Peltomaa 020 710 9052
jaakko.peltomaa at inarilainen.fi

Toimitusjohtaja
Jari Haavisto 050 559 9813
jari.haavisto at sompio.fi