Etusivu Uutiset Viikon kuvat Mediakortti Ilmoitukset Tilaukset Palaute Kirjahylly Toimitus Yhteystiedot

Suomen Huipulta

Kolttakeskus tarvitsee valtion varoja

20. June 2012

Saamelaiskulttuurikeskus Sajos on hyvä paikka, mutta kovin syrjässä. Näin totesi kolttien entinen luottamusmies Sergei Fofanoff viime keväänä Sajoksen avajaisissa. Vanha kolttavaikuttaja tarkoitti sanomisellaan sitä, että Sevettijärvelle Sajos ei juuri työpaikkoja tai paluumuuttajia tuo – niin hyvä asia kuin Sajos muuten onkin.

Jos Sevettijärvelle nousisi kolttakulttuurikeskus, niin se olisi toista. Keskus toisi kylään työpaikkoja ja ruokkisi sitä pientä, mutta Sevetin mittakaavassa lupaavaa paluumuuttoaaltoa, joka kylässä on viime vuosina ollut nähtävissä. Ongelmana on kuitenkin se, ettei kolttakulttuurisäätiön suunnittelemalle keskukselle ole rahaa. On hyvin ymmärrettävää, että kunta ei voi ryhtyä tuollaista keskusta rakentamaan – ainakin päärahoittaja täytyy etsiä muualta.

Inarissa pidetyssä kolttakonferenssissa katseet kääntyivätkin valtion puoleen. Kolttakulttuurisäätiö toki kerää varoja hankkeen toteuttamiseksi, mutta niin suuria lahjoituksia tuskin on tulossa, että kolttakeskus saataisiin rakenteille lähivuosina. Ja rakentamiseen pitäisi päästä juuri lähivuosina. Kolttasaamelaisilla ja Sevettijärvellä ei ole enää aikaa pitkään odotukseen.

Kolttakeskuksen rakentaminen ei tarkoita sitä, että Sevettijärvelle halutaan rakentaa komeita seiniä ja ryhtyä miettimään sen jälkeen niille sisältöä. Eikä se tietenkään tarkoita sitäkään, että kolttakeskus ratkaisisi kertaheitolla Sevettijärven ongelmat. Tai että heti sen myötä kylän raitilla raikaisi koltansaame ja Sevetin koulu pullistelisi koltansaamea puhuvista oppilaista.

Se tarkoittaisi sitä, että kolttakeskuksesta löytyisi muun muassa kolttakirjasto ja – museo, käsityö- ja näyttelytiloja. Sieltä voisi löytyä tilaa myös lasten kielipesälle ja ikäihmisten päiväpalvelulle. Näin kolttakeskus tarjoaisi kyläläisille kipeästi kaivattuja työpaikkoja. Kolttakeskus olisi samalla käyntikohde Sevettijärven matkailijoille ja sen kanssa voisivat tehdä yhteistyötä myös kylän matkailuyrittäjät.

Se miksi kolttakeskusta suunnitellaan juuri Sevettijärvelle johtuu siitä, että Sevettijärvellä koltansaame on säilynyt parhaiten käyttökielenä ja sieltä löytyy vielä kyläkoulukin. Samalla se on maailman ainoa koulu, jossa koltansaamea voi opiskella äidinkielenä. Juuri tällaisen kylän elinvoimaisuutta tukisi kolttakeskus. Valtio jätti sotien jälkeen Suonikylän koltat vuosiksi Nangujärvelle vankileiriparakkeihin, kunnes siirsi heidät Sevettijärvelle. Voikin kysyä, olisiko valtio nyt kolttakeskuksen velkaa Sevettijärven kolttasaamelaisille.

Kestolinkki · Osasto: ·

Kommentit

 

Lisää uutisia:

|

Yhteystiedot

Asiakaspalvelu ma – pe klo 9 – 16
Susanna Järvinen 020 710 9050
inarilainen at inarilainen.fi

Toimituksen käyntiosoite:
Piiskuntie 1
99800 Ivalo

Toimituksen postiosoite:
PL 61
99801 Ivalo

Kustantaja Lapin Lehtikustannus Oy

Laskutus, tilaukset ma – pe klo 9 – 16.00
Sirpa Huumonen 020 710 9051
sirpa.huumonen at inarilainen.fi

Toimitus ma – pe klo 9 – 16.00
Päätoimittaja Jaakko Peltomaa 020 710 9052
jaakko.peltomaa at inarilainen.fi

Toimitusjohtaja
Jari Haavisto 050 559 9813
jari.haavisto at sompio.fi