Etusivu Uutiset Viikon kuvat Mediakortti Ilmoitukset Tilaukset Palaute Kirjahylly Toimitus Yhteystiedot

Suomen Huipulta

Kolttien toiveena keskus Sevettijärvelle

20. June 2012

Lähes kaikki seminaarissa paikalla olleet kolttapukuun pukeutuneet osallistujat saatiin harvinaiseen yhteiskuvaan.

Viime viikolla pidettiin Sajoksessa kolttakonferenssi, johon osallistui kolttakulttuurin edustajia niin Suomesta, Norjasta kuin Venäjältäkin. – Konferenssin tärkein tehtävä on kokoontua yhteen ja jakaa samalla kolttakulttuurista tietoa muille, kertoo Marja Suojoki-Gauriloff, Kolttasaamelainen kulttuuri yli rajojen -hankkeen projektikoordinaattori. – Päätavoitteemme on saada Sevettijärvelle kolttakulttuurikeskus ja sinne työntekijä. Sevettijärvi on jo nyt maan kolttakeskus, joten tietotaito olisi järkevää keskittää sinne. Keskus olisi koltansaamelaisten kokoontumispaikka, jossa järjestettäisiin tapahtumia, näyttelyitä ja erilaisia kursseja.
Rakennukseen tulisi kolttien kyläkokouksen toimisto, saamelaiskäräjien kielityöntekijän toimisto, koltta-arkistot ja -kirjastot, Siidan kolttamuseo, tiloja eri yhdistyksille, Metsähallituksen infopiste sekä matkailijoille suunnattu ohjelmapalvelutoimisto.
Kolttakulttuurikeskusta on toivottu ja suunniteltu jo pitkään. – Rakennus tulisi perinnetalon viereen. Metsähallituksen kanssa on jo tehty esisopimus tontista, ja nyt ollaan enää rahoitusta vailla, Suojoki-Gauriloff sanoo. – Toteutusta varten tarvitsisimme vain pientä satsausta, emme miljoonia. Toivoisimme erityisesti, että Inarin kunta tulisi mukaan hankkeeseen. Samoissa tiloissa voitaisiin järjestää lasten kunnallista päivähoitoa kielipesässä ja vanhusten päiväpalveluita.
Seminaarissa esittämässään kunnan puheenvuorossa kunnanjohtaja Reijo Timperi ei kuitenkaan luvannut rahaa keskukselle. – Kun Sajos on valmistunut ja Siidan valtion rahoitus on epävarmalla pohjalla, kunnalla ei ole taloudellisia edellytyksiä rahoittaa kolttakulttuurikeskusta merkittävästi. Sen sijaan toivon, että valtio ottaa keskuksen rahoittamisessa voimakkaan roolin, Timperi linjaa.
Kunnanjohtaja lupasi kunnan toimivan kolttakulttuurin puolesta säilyttämällä Sevettijärven koulun ja tehostamalla Nellimiä koskevaa kaavoitusta, jotta tätä koltta-aluetta päästäisiin kehittämään.

Kestolinkki · Osasto: ·

Kommentit

 

Lisää uutisia:

|

Yhteystiedot

Asiakaspalvelu ma – pe klo 9 – 16
Susanna Järvinen 020 710 9050
inarilainen at inarilainen.fi

Toimituksen käyntiosoite:
Piiskuntie 1
99800 Ivalo

Toimituksen postiosoite:
PL 61
99801 Ivalo

Kustantaja Lapin Lehtikustannus Oy

Laskutus, tilaukset ma – pe klo 9 – 16.00
Sirpa Huumonen 020 710 9051
sirpa.huumonen at inarilainen.fi

Toimitus ma – pe klo 9 – 16.00
Päätoimittaja Jaakko Peltomaa 020 710 9052
jaakko.peltomaa at inarilainen.fi

Toimitusjohtaja
Jari Haavisto 050 559 9813
jari.haavisto at sompio.fi