Etusivu Uutiset Viikon kuvat Mediakortti Ilmoitukset Tilaukset Palaute Kirjahylly Toimitus Yhteystiedot

Suomen Huipulta

Kotitarvekalastus hupailua tärkeämpää

18. July 2012

Kalastuskausi käy Ylä-Lapissa kuumimmillaan. Tenon varrella on turistikalastajaa niin että pää kolisevat yhteen. Eikä siinä mitään pahaa. Utsjokelaiset matkailuyrittäjät, monitoimiyrittäjät, vuokramökkien omistajat ja soutajat saavat heistä kesän ajan rahaa.
Sadat henkilöauto-venetraileri-yhdistelmät Ivalon ja Inarin kauppojen pihoilla kertovat siitä, että Inarijärvi on suosittu uistelujärvi. Ja kertoo se siitäkin, että trailerimiehet ostavat kyliltä ruokaa, virvokkeita ja polttoainetta. Entinen ja taas nykyinen kunnallismies Terho Kinisjärvi tosin aikoinaan kuulutteli trailerimiesten jättävän jälkeensä vain roskaiset saaret.

Pohjoisten kalastusasioita pohditaan myös päättäjien pöydissä. Suomi ja Norja käyvät neuvotteluja Tenon kalastussopimuksen uudistamiseksi. Alkukesällä neuvottelijat saivat pöydälleen suomalais-norjalaisen kalantutkimusryhmän raportin. Raportin viesti oli selkeä: Tenon lohta uhkaa ylikalastus ja sukupuutto.
Kalastusasioita pohti kesäkuussa myös Saamelaiskäräjät jättämällä lausunnon mietinnöstä uudeksi kalastuslaiksi. Käräjät puolustaa saamelaisten erityisperusteisia kalastusoikeuksia. Käräjien mukaan kalastuslain uudistamisessa täytyy huomioida myös ILO-sopimuksen ratifiointiprosessi. Lausuntoa lukiessa voi nousta mieleen kysymys haluaako Saamelaiskäräjät turvata saamelaisten kalastusoikeudet vaiko vain saamelaisten kalastusoikeudet. Ehkä tämä oli osasyy siihen, että eriävän mielipiteensä lausuntoon jättivät inarinsaamelaiset Pekka Pekkala ja Anu Avaskari. Inarinmaan lapinkyläyhdistyksellä voi puolestaan olla toisenlainen käsitys kalastusoikeuksista, kun se on tutkinut muun muassa Inarijärven kalastuksen historiaa vanhojen asiakirjojen perusteella.

Pohjoisessa on puolustettu kotitarvekalastus-käsitteen säilyttämistä. Myös Saamelaiskäräjät haluaa säilyttää kotitarvekalastuksen pitkän historiallisen perinteen. Se esittää, että kotitarvekalastus määritettäisiin uudessa laissa niin, että kotitarvekalastusta on kalastus, jossa saalista käytetään kalastajan taloudessa ja lähisuvussa ja saaliilla on taloudellista merkitystä. Kotitarvekalastusta ei pidä kytkeä virkistyskalastuskäsitteen alaisuuteen. Virkistyskalastaja kalastaa huvin vuoksi ja saattaa heittää saaliinsa takaisin veteen. Epäilemättä inarilainen kotitarvekalastajakin rentoutuu verkoille lähtiessään, mutta samalla hän on hankkimassa vakavasti ruuanjatketta kotitalouteensa.

Kotitarvekalastusta harjoittaa myös utsjokelainen lähtiessään Tenolle. Kalastussääntöneuvottelut ovat sytyttäneet kiistan pitääkö Tenon perinteisiä pyyntimuotoja rajoittaa. Utsjokelaisten saalismäärät edustavat noin 20 prosentin luokkaa Tenon lohen koko saalismääristä. Lohen tilaa toki pitää parantaa, mutta järkevää ja oikeudenmukaista on kääntää katseet muualle kuin paikkakuntalaisten harjoittamaan lohenpyyntiin.

Kestolinkki · Osasto: ·

Kommentit

 

Lisää uutisia:

|

Yhteystiedot

Asiakaspalvelu ma – pe klo 9 – 16
Susanna Järvinen 020 710 9050
inarilainen at inarilainen.fi

Toimituksen käyntiosoite:
Piiskuntie 1
99800 Ivalo

Toimituksen postiosoite:
PL 61
99801 Ivalo

Kustantaja Lapin Lehtikustannus Oy

Laskutus, tilaukset ma – pe klo 9 – 16.00
Sirpa Huumonen 020 710 9051
sirpa.huumonen at inarilainen.fi

Toimitus ma – pe klo 9 – 16.00
Päätoimittaja Jaakko Peltomaa 020 710 9052
jaakko.peltomaa at inarilainen.fi

Toimitusjohtaja
Jari Haavisto 050 559 9813
jari.haavisto at sompio.fi