Etusivu Uutiset Viikon kuvat Mediakortti Ilmoitukset Tilaukset Palaute Kirjahylly Toimitus Yhteystiedot

Suomen Huipulta

Oikeusministeriö vie ILO-sopimusta maaliin

4. July 2012

Oikeusministeriö on selvittänyt edellytyksiä alkuperäiskansoja koskevan ILO-sopimuksen hyväksymiselle. Oikeusministeriö ilmoittaa tiedotteessaan, että valtaosa ministeriöistä ei pidä alkuperäiskansoja koskevan ILO-yleissopimuksen ratifiointia hallinnonalansa osalta ongelmallisena.
Ministeriö kylläkin toteaa, että ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön mielestä ratifiointiin liittyy useita selvitettäviä kysymyksiä. Edelleen oikeusministeriö jatkaa, että näistä kysymyksistä suuri osa on jo kyseisissä ministeriöissä valmistelun alla.

Oikeusministeriön tiedote on mielenkiintoinen, kun palauttaa mieliin kuinka kriittisen kannan maa- ja metsätalousministeriö keväällä otti ILO-sopimukseen. Maa- ja metsätalousministeriöhän kyseenalaisti jopa nykyistä saamelaismääritelmää. Ministeriö totesi, että ulkomailta vuosina 1840-1910 muuttaneiden porosaamelaisten eli tunturisaamelaisten kiinteistöoikeudellista asemaa ei voida perustaa vanhaan lapinkyläjärjestelmään tai henkikirjoihin 1875-1923 tehtyihin kirjauksiin.
Oikeusministeriön tiedotteessa on epäilemättä vahvasti oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin kädenjälki. Hänhän on pitänyt ILO-sopimuksen ratifioimista tällä hallituskaudella tärkeänä. Keväällä Saamelaiskäräjien avajaisissa presidentti Sauli Niinistöltä ei herunut ymmärrystä ratifioimiselle. Oikeusministeri Henriksson totesi, että hänelle presidentin kielteinen kanta tuli yllätyksenä, vaikka entinen oikeusministeri Niinistö oli jo presidentinvaaleissa kertonut ILO-sopimukseen täsmälleen samanlaisen näkemyksen kuin Saamelaiskäräjien avajaisissakin.
Kaikesta päätellen oikeusministeriö haluaa ILO-sopimuksen maaliin mahdollisimman nopeasti. Se ei tiedotteessaan kiinnitä huomiota siihen, että Lapin kansanedustajat ovat yksimielisesti ILO-sopimuksen ratifioimista vastaan.

ILO-sopimuksen lisäksi maa- ja metsätalousministeriössä joudutaan nyt pohtimaan myös Saamelaiskäräjien tekemää lausuntoa kalastuslain uudistuksesta. Siinä puhutaan muun muassa saamelaisten erityisperusteisista kalastusoikeuksista. Lausunnosta jättivät eriävän mielipiteen inarinsaamelaiset Pekka Pekkala ja Anu Avaskari, jotka näkivät lausunnon sanankäänteissä riskinsä ja vastustivat saamelaisalueen väestön eriarvostamista virkistys-, kotitarve- ja kaupallisina kalastajina.

Kestolinkki · Osasto: ·

Kommentit

 

Lisää uutisia:

|

Yhteystiedot

Asiakaspalvelu ma – pe klo 9 – 16
Susanna Järvinen 020 710 9050
inarilainen at inarilainen.fi

Toimituksen käyntiosoite:
Piiskuntie 1
99800 Ivalo

Toimituksen postiosoite:
PL 61
99801 Ivalo

Kustantaja Lapin Lehtikustannus Oy

Laskutus, tilaukset ma – pe klo 9 – 16.00
Sirpa Huumonen 020 710 9051
sirpa.huumonen at inarilainen.fi

Toimitus ma – pe klo 9 – 16.00
Päätoimittaja Jaakko Peltomaa 020 710 9052
jaakko.peltomaa at inarilainen.fi

Toimitusjohtaja
Jari Haavisto 050 559 9813
jari.haavisto at sompio.fi