Etusivu Uutiset Viikon kuvat Mediakortti Ilmoitukset Tilaukset Palaute Kirjahylly Toimitus Yhteystiedot

Suomen Huipulta

Päätoimittajalta: Keskusta siunasi vahingollisen Teno-sopimuksen

29. March 2017

Lapin kansanedustajille ei jäänyt talven mittaan epäselväksi, että Teno-sopimuksen hyväksyminen on ongelmallista niin saamelaisten, matkailuyrittäjien kuin muiden paikallisten ihmisten näkökulmasta. Lapin kansanedustajat ramppasivat vuoden aikana Utsjoella, kuulivat utsjokelaisia ja antoivat vahvasti ymmärtää, että eivät voi olla äänestämässä näin huonon sopimuksen puolesta.
Lopputulos oli kuitenkin se, että Teno-sopimus meni eduskunnassa läpi. Sopimusta kannatti 111 ja vastusti 53 kansanedustajaa. Erityisen pettyneitä Utsjoella ollaan keskustalaisten Lapin kansanedustajien toimintaan. Puheet olivat vuoden mittaan kovia, mutta eduskunnan suuren salin äänestyksessä kukaan heistä ei puolustanut utsjokelaisia.
Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi ja SDP:n Johanna Ojala-Niemelä vastustivat Tenon kalastussopimusta. Keskustan Markus Lohi kannatti esitystä, kuten tietysti pääministeri Juha Sipilän uskonveljelle sopiikin. Myös keskustan uskollinen soturi Katri Kulmuni äänesti kiltisti sopimuksen puolesta. Perussuomalaisena aikanaan eduskuntaan puolivahingossa noussut, ainakin silloinen lappilainen Hanna Mäntylä kannatti myös esitystä.
Keskustan lappilainen kansanedustaja Eeva-Maria Maijala oli poissa äänestyksestä. Äänestyksen jälkeen hän pukkasi jo tiedotetta, jossa pahoitteli Teno-sopimuksen hyväksymistä ja oli sitä mieltä, että Teno-sopimuksen tuomat vahingot on pyrittävä minimoimaan. Vahingossakaan tiedotteessa ei kerrottu miten Maijala itse oli äänestyksessä toiminut.
Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä oli myös poissa äänestyksessä. Äänestyspäivänä utsjokelaiset availivat mielenkiinnosta ja vähän epätoivoissaankin kansanedustaja Kärnän Facebook-sivuja, jotta näkisivat miten mies äänestää ja miksi. Sivuilta vyöryikin vastaaan kuvia joissa Kärnä poseeraili tuoreeltaan NH90-helikopterin ovikonekiväärin kahvoissa sekä Hornetin istuimessa. Kärnä oli maanpuolustuskurssilla, jonne kuulemma mennään, jos sellaiseen kutsu tulee. Utsjoella on kyselty, eikö kansanedustaja voi rauhan aikana poistua maanpuolustuskurssilta siksi ajaksi, että voi äänestää tärkeässä asiassa?
Utsjoella eli pitkään sellainen käsitys, ettei pääministeri Sipilän puolue voi olla siunaamassa kunnalle vahingollista Teno-sopimusta. Utsjoella arveltiin, että mitään järkisyitä hyväksyä sopimus ei ole, ja kun Tenon pääuoman lohikannallekin kuuluu hyvää, niin sitä suuremmalla syyllä sopimus hylättäisiin.
Keskustan lappilaisille kansanedustajille asia näyttää olevan kiusallinen. Ei ihme, että Kärnäkin selittää, ettei Teno-sopimuksella pitäisi nyt politikoida.

jaakko.peltomaa ät inarilainen.fi

Kestolinkki · Osasto: ·

Kommentit

 

Lisää uutisia:

|

Yhteystiedot

Asiakaspalvelu ma – pe klo 9 – 16
Susanna Järvinen 020 710 9050
inarilainen at inarilainen.fi

Toimituksen käyntiosoite:
Piiskuntie 1
99800 Ivalo

Toimituksen postiosoite:
PL 61
99801 Ivalo

Kustantaja Lapin Lehtikustannus Oy

Laskutus, tilaukset ma – pe klo 9 – 16.00
Sirpa Huumonen 020 710 9051
sirpa.huumonen at inarilainen.fi

Toimitus ma – pe klo 9 – 16.00
Päätoimittaja Jaakko Peltomaa 020 710 9052
jaakko.peltomaa at inarilainen.fi

Toimitusjohtaja
Jari Haavisto 050 559 9813
jari.haavisto at sompio.fi