Etusivu Uutiset Viikon kuvat Mediakortti Ilmoitukset Tilaukset Palaute Kirjahylly Toimitus Yhteystiedot

Suomen Huipulta

Pauli Taipale - Nanguvuonon erakko

4. July 2012

Pauli Taipale näki päivänvalon Laukaassa talvisodan alla. Nuorukaiseksi vartuttua työura oli selvä. Piti päästä isänmaan palvelukseen ja paikka löytyi Lapin rajavartiostosta. Saatuaan siirron Ivaloon 1960-luvun loppupuolella hän hankki tontin Nanguvuonolta ja myöhemmin rakensi sille kesämökin. Eläkevuosien lähestyessä hän laajensi mökkiä ja eläkkeelle päästyään teki siitä itselleen kodin ja muutti vuonolle pysyvästi asumaan.

- Huomasin, että Metsähallitus suunnitteli 60-luvun lopussa tonttien myymistä Nanguvuonolta. Alue oli siihen aikaan vielä täyttä korpea eikä siellä ollut mitään asutusta. Edes tonttien kokoa ei oltu vielä päätetty eikä maastossa ollut niistä mitään merkintöjä, mutta sain varattua yhden, joka lohkottiin mökkiäni varten, muistelee Taipale erakoitumisensa alkutaivalta.
Nykyihmisestä prosessia voinee luonnehtia lähes heräteostokseksi, mutta Taipale ei määritelmää hyväksy, koska hän muistaa asiaa mietiskelleensä vähintäänkin alitajuisesti. – Olin kuitenkin työtehtävissä joutunut kulkemaan niin paljon metsässä ja tottunut tulemaan toimeen erämaaolosuhteissa, joten oikeastaan kaipasin omaa paikkaa vastaavilla ominaisuuksilla. Kaupunkielämä ei minua houkuttanut ja olihan kasvuympäristöni, vaikka se oli vain 30 kilometrin päässä Jyväskylästä, syrjäinen pieni kylä, joten viihdyin paremmin pienemmissä ympyröissä. En kaivannut ympärilleni hulinaa, vaan luonnonrauhaa ja metsän huminaa, pohtii Taipale.

Kestolinkki · Osasto: ·

Kommentit

 

Lisää uutisia:

|

Yhteystiedot

Asiakaspalvelu ma – pe klo 9 – 16
Susanna Järvinen 020 710 9050
inarilainen at inarilainen.fi

Toimituksen käyntiosoite:
Piiskuntie 1
99800 Ivalo

Toimituksen postiosoite:
PL 61
99801 Ivalo

Kustantaja Lapin Lehtikustannus Oy

Laskutus, tilaukset ma – pe klo 9 – 16.00
Sirpa Huumonen 020 710 9051
sirpa.huumonen at inarilainen.fi

Toimitus ma – pe klo 9 – 16.00
Päätoimittaja Jaakko Peltomaa 020 710 9052
jaakko.peltomaa at inarilainen.fi

Toimitusjohtaja
Jari Haavisto 050 559 9813
jari.haavisto at sompio.fi