Etusivu Uutiset Viikon kuvat Mediakortti Ilmoitukset Tilaukset Palaute Kirjahylly Toimitus Yhteystiedot

Suomen Huipulta

Sulaoja on syytä jättää rauhaan

29. March 2017

Karigasniemeläinen perinnetuntija Antti Ilmari Wuopio harmittelee, että Sulaojalle suunnitellaan jälleen vedenpullottamoa. Hän paheksuu myös sitä, että Utsjoen kunnanhallitus näyttää kannattavan hanketta, sillä se on antanut asiasta lausunnon, joka puoltaa maan vuokraamista.
– Me karigasniemeläiset kaadoimme vuosia sitten Sulaojan pullotushankkeen ja kuntakin vetäytyi silloin asiasta sen kohtaaman vastustuksen vuoksi. Kun asia on jo kerran päätetty haudata, niin kyllä sen pitäisi riittää ja Sulaoja täytyisi jättää rauhaan, sanoo Wuopio.
Antti Ilmari Wuopio toteaa, että ne perusteet joilla Sulaojan pullottamo aikoinaan kaadettiin, ovat päteviä tänäkin päivänä.
– Sehän on ikivanha palvontapaikka ja saamelaisten pyhä paikka. Se pitää jättää luonnontilaan tuleville sukupolville, eikä maisemaan sovi minkäänlainen pullottamorakennus. Puhdasta vettä pullottamohanketta suunnittelevat yrittäjät löytävät varmasti muualtakin, hän vakuuttaa.
Sulaojan vesi tupruaa syvältä maan alta ja se pysyy jatkuvasti sulana. Wuopio tietää, että ihmiset ovat ottaneet siitä juomavettä ikiajat.
– Karasjokiset ovat ottaneet siitä vettä ja vettä siitä ovat ottaneet omiin pulloihinsa ja kanistereihinsa myös karigasniemeläiset sekä turistit. Tuttu postiautonkuljettajakin täytti siinä kerran astiansa ja sanoi laittavansa veden jäähdyttimeen, koska tämä vesi ei jäädy, Wuopio naurahtaa.
– Sen minä hyväksyn ihan hyvin, että ihmiset juovat Sulaojan vettä janoonsa ja ottavat sitä vettä myös kotiinsa mukaan. Se on sellaista kotitarvekäyttöä, eikä Sulaojan kaupallista hyödyntämistä omaan taskuun.

Kestolinkki · Osasto: ·

Kommentit

 

Lisää uutisia:

|

Yhteystiedot

Asiakaspalvelu ma – pe klo 9 – 16
Susanna Järvinen 020 710 9050
inarilainen at inarilainen.fi

Toimituksen käyntiosoite:
Piiskuntie 1
99800 Ivalo

Toimituksen postiosoite:
PL 61
99801 Ivalo

Kustantaja Lapin Lehtikustannus Oy

Laskutus, tilaukset ma – pe klo 9 – 16.00
Sirpa Huumonen 020 710 9051
sirpa.huumonen at inarilainen.fi

Toimitus ma – pe klo 9 – 16.00
Päätoimittaja Jaakko Peltomaa 020 710 9052
jaakko.peltomaa at inarilainen.fi

Toimitusjohtaja
Jari Haavisto 050 559 9813
jari.haavisto at sompio.fi