Etusivu Uutiset Viikon kuvat Mediakortti Ilmoitukset Tilaukset Palaute Kirjahylly Toimitus Yhteystiedot

Suomen Huipulta

Tenon lohi pitää vanhankin miehen valveilla

18. July 2012

Palvelut meiltä on viety, eikä Utsjoelta löydy Oopperataloa, mutta Teno meillä on. Se on tärkeä virkistäytymispaikka, sieltä haetaan ruokakalat ja lisäksi lohimatkailu tuo toimeentuloa monille kotitalouksille, sanoo Veikko Guttorm.

- Kun tietää, että joessa on nyt isoa lohta, niin kyllähän sitä levottomasti nukkuu vielä tässä iässäkin, sanoo nuorgamilainen pitäjänneuvos Veikko Guttorm silmäillessään Piltamon mökkinsä ikkunasta Tenojoelle. Ikkunalaudalla on tietysti kiikari, joka kuuluu jokaisen Tenon mökin ja sellaisen omakotitalon varustukseen, josta näkyy pilkahduskin joelle päin.
Tänä kesänä Tenosta on noussut lohta hyvin ja kala on korkean veden ansiosta päässyt nousemaan hyvin koko vesistöalueelle.
Guttorm on käynyt joella aina sellaisina päivinä jolloin ilmat ovat olleet siedettäviä. Tenon kalastuksen hän lopettelee yleensä elokuun ensimmäisellä viikolla. – Lohi alkaa tuolloin jo tummua ja minun puolesta se saa kuturauhan. Mukavahan Tenolla on aina soudella kesäkuukaudet. Sieltä saa ruokakalan ja samallahan saa tervetullutta kuntoiluakin.
Tenon rannalla Jalvessa sotien jälkeen syntynyt Veikko Guttorm on liikkunut joella poikasesta lähtien. Hänelle Tenon kalastus on samalla elävää saamelaiskulttuuria ja elämäntapa. – Meillä oli iso perhe, yhdeksän lasta, ja lohi oli pääravinto. Kalastus oli 50-luvulla täyttä työtä. Pääosin lohta pyydettiin verkoilla, mutta aina kun joudettiin, niin myyntikalaa pyydettiin soutamallakin.
Veikko muistaa lapsuudestaan, kuinka Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Piipponen majoittui yhtenä kesänä Jalveen ja sanoi haluavansa lähteä mukaan lohipatoa kokemaan. – Mettäperän ihmiset olivat vanhastaan epäileväisiä herroja kohtaan. Niinpä isäni kävi varmuuden vuoksi kokemassa padon ennen kuin sitä mentiin kokemaan Piipposen kanssa. Isä jätti patoon vain yhden titin, mutta harmi kyllä sinne oli uinut kaloja lisää sillä välin kun sitä mentiin Piipposen kanssa kokemaan. Piipponen katseli veteen ja sanoi, että eikö tuolla ole kaloja, mutta isä sanoi, että nuo ne kyllä ovat vain valkoisia kiviä, mitkä kiiltelevät…

Kestolinkki · Osasto: ·

Kommentit

 

Lisää uutisia:

|

Yhteystiedot

Asiakaspalvelu ma – pe klo 9 – 16
Susanna Järvinen 020 710 9050
inarilainen at inarilainen.fi

Toimituksen käyntiosoite:
Piiskuntie 1
99800 Ivalo

Toimituksen postiosoite:
PL 61
99801 Ivalo

Kustantaja Lapin Lehtikustannus Oy

Laskutus, tilaukset ma – pe klo 9 – 16.00
Sirpa Huumonen 020 710 9051
sirpa.huumonen at inarilainen.fi

Toimitus ma – pe klo 9 – 16.00
Päätoimittaja Jaakko Peltomaa 020 710 9052
jaakko.peltomaa at inarilainen.fi

Toimitusjohtaja
Jari Haavisto 050 559 9813
jari.haavisto at sompio.fi