Etusivu Uutiset Viikon kuvat Mediakortti Ilmoitukset Tilaukset Palaute Kirjahylly Toimitus Yhteystiedot

Suomen Huipulta

Toimittajalta: Saako Ivalojoelle lähteä harripilkille?

26. April 2017

Me inarilaisethan olemme tunnetusti kovia kalastamaan. Kalajuttuja kerrotaan saunanlauteilla, kahvipöydässä ja kovimmat kalastajat heittävät tarinaa jopa kaupan kassajonossa. Tänä talvena keskustelu on kääntynyt monesti kalastuslakiin ja nyt pilkkikauden ollessa kuumimmillaan, on kuntalaisten huulilla ollut kysymys siitä, missä kohti Ivalojokea saa oikein pilkkiä, vai saako siellä pilkkiä ollenkaan. Asia puhuttaa kuntalaisia, sillä Ivalojoellahan ollaan pilkitty iät ja ajat.
Kalastuslaissa 7§ kohdalla, Yleiskalastusoikeuksien alla sanotaan näin: ”Jokaisella on oikeus veloituksetta onkia ja pilkkiä sekä kalastaa silakkaa yhdellä vavalla siimaan kiinnitetyillä pystysuunnassa liikuteltavilla koukuilla.” Meidän tapauksessa voidaan varmaankin tuo silakka vaihtaa vaikkapa harjukseen. Mutta kun puhutaan jokikalastuksesta, niin seuraava kohta on syytä painaa visusti mieleen: ”Oikeudet eivät koske vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueita, eivätkä niitä vesialueita, joilla kalastaminen on muun säännöksen nojalla kielletty.”
Kysyin Lapin ELY-keskuksen kalatalousasiantuntija Jouni Hiltuselta missä kohti Ivalojokea pilkkiminen on sallittua. Hän kertoi, että vaelluskalavesistön koski- ja virta-alueilla ei saa pilkkiä ja näiksi alueiksi luetaan ne vesistöt, joissa vesi virtaa silmin havaittavasti alavirtaan päin. Jos pilkki siirtyy selkeästi pois avannon kohdalta kohti alavirtaa, niin silloin kyseessä on selkeä virtapaikka. Tällöin on syytä siirtyä esimerkiksi rannemmas, vähemmän virtaaville vesille.
Parhaat pilkkikelit ovat vasta tulossa, joten käydäänpä tämä vielä kerran läpi. Ivalojoella voi pilkkiä joen järvimäisissä laajentumissa, lompoloissa ja noh, suvantoalueilla. Kosket, niiden niskat ja muut joen virta-alueet tulee jättää suosiolla rauhaan.
Vielä ehtii näille jäille pilkimään.

ville.vaarala ät inarilainen.fi

Kestolinkki · Osasto: ·

Kommentit

 

Lisää uutisia:

|

Yhteystiedot

Asiakaspalvelu ma – pe klo 9 – 16
Susanna Järvinen 020 710 9050
inarilainen at inarilainen.fi

Toimituksen käyntiosoite:
Piiskuntie 1
99800 Ivalo

Toimituksen postiosoite:
PL 61
99801 Ivalo

Kustantaja Lapin Lehtikustannus Oy

Laskutus, tilaukset ma – pe klo 9 – 16.00
Sirpa Huumonen 020 710 9051
sirpa.huumonen at inarilainen.fi

Toimitus ma – pe klo 9 – 16.00
Päätoimittaja Jaakko Peltomaa 020 710 9052
jaakko.peltomaa at inarilainen.fi

Toimitusjohtaja
Jari Haavisto 050 559 9813
jari.haavisto at sompio.fi