Etusivu Uutiset Viikon kuvat Mediakortti Ilmoitukset Tilaukset Palaute Kirjahylly Toimitus Yhteystiedot

Suomen Huipulta

Vuotson voisi liittää Inarin kuntaan

15. November 2009

Naapurikunta Sodankylä yrittää kohottaa imagoaan talousahdingon keskellä herättämällä henkiin ajatuksen Sodankylän kaupungista. Keskeinen sijainti Lapissa valtatien varressa on puuhaajien mukaan sellainen valtti, jolla hanketta voidaan viedä eteenpäin. Varuskunta ja muut paikkakunnan vahvuudet voidaan heidän mielestään lisätä luetteloon jolla Sodankylä hakee kaupunkioikeuksia.
Samoilla kriteereillä voisi tietysti Inarin kuntakin hakea kaupunkioikeuksia, mutta niin suuruudenhulluja täällä tuskin ollaan. Antaa Sodankylän julistautua Suomen pohjoisimmaksi kituvaksi kaupungiksi - Inari voi olla elinvoimainen maalaiskunta keskellä Barentsin solmukohtaa.

Mikäli Sodankylä saisi kaupunkioikeudet, niin Vuotsossa voisi samalla järjestää kansanäänestyksen siitä, haluavatko vuotsolaiset kuulua Sodankylän kaupunkiin vai Inarin kuntaan. Nythän osa vuotsolaisista käy jo töissä Saariselällä, mutta eivät Sodakylän kuntalaisina voi käyttää Inarin kunnan terveyskeskus-, päivähoito- ja muita palveluita, vaikka mieli tekisikin.

Inarin kunta yrittää etsiä säästöjä ja lisää verotuloja selvitäkseen pahimman talousahdingon yli. Toistaiseksi säästökohteita on etsitty maltillisesti eikä kuntalaisissa ole herätetty kovin suuria epäluuloja. Yksi lääke talousahdinkoon on kiinteistöverojen nosto, josta valtuusto päättää ensi torstaina. Inari on saamassa valtion lisätukea reilut kolme miljoonaa euroa ensi vuoden alussa. Kunnan taloutta summa ei vielä pelasta, mutta on kuitenkin isona apuna.

Kuntalaiskeskustelussa on pohdittu löytyisikö säästökohteita kunnan säätiöiden toiminnasta. Lähinnä on kai ajateltu Kalotin Oppimiskeskus-säätiötä. Sen tarkoitus on jäänyt monille epäselväksi ja kärkevimmissä kommenteissa on esitetty jopa säätiön lakkauttamista. Myös erilaisten projektien mielekkyyttä on pohdittu. Totta onkin, että moni projekti on polkaistu näyttävästi pystyyn, mutta lopputuloksista on häveliäästi vaiettu, jos käteen ei ole jäänyt mitään muuta kuin ympäripyöreä ja laiha loppuraportti jota ei ole aina kehdattu lähettää edes lehdistölle.

Kestolinkki · Osasto: ·

Kommentit

 

Lisää uutisia:

|

Yhteystiedot

Asiakaspalvelu ma – pe klo 9 – 16
Susanna Järvinen 020 710 9050
inarilainen at inarilainen.fi

Toimituksen käyntiosoite:
Piiskuntie 1
99800 Ivalo

Toimituksen postiosoite:
PL 61
99801 Ivalo

Kustantaja Lapin Lehtikustannus Oy

Laskutus, tilaukset ma – pe klo 9 – 16.00
Sirpa Huumonen 020 710 9051
sirpa.huumonen at inarilainen.fi

Toimitus ma – pe klo 9 – 16.00
Päätoimittaja Jaakko Peltomaa 020 710 9052
jaakko.peltomaa at inarilainen.fi

Toimitusjohtaja
Jari Haavisto 050 559 9813
jari.haavisto at sompio.fi