A-
A+
A-
A+
Lukio siirtyy muiden Ivalon koulujen tavoin ensi syksyllä uuteen koulukeskukseen nimeltään Kaarre. Tämän myötä lukiolaiset luopuvat jo 1960-luvulta palvelleesta rakennuksesta.
– Tila tulee muiden käyttöön, kertoo rehtori Ulla Hynönen.
Suuri osa lukion irtaimistosta jää vanhalle lukiolle näiden tilojen käyttöön, jottei tiloja tarvitse sisustaa uudelleen. Uusiin lukion tiloihin tulee tilalle modernimpi sisustus.
Uuden koulukeskuksen värimaailma on johdettu saamelaisten kahdeksan vuodenajan väreistä. Hynösen mukaan lukion tiloja varten valittu väri on keväinen vihreä. Sivistyslautakunta on päättänyt uuden irtaimiston tulevan Lekolarilta, ja kun valitusaika on ohi, tilaukset laitetaan. Lukiolaisille tulevat muun muassa uudet, henkilökohtaiset kaapit. Nämä uudet kaapit ovat niin moderneja, että niissä on avainlukon sijasta numerokoodi.
Hynösen mukaan toimivaa irtaimistoa kyllä otetaan mukaan. Kuitenkin, pois jää paljon. Vaikka mukaan tulevat esimerkiksi kuvaamataidon luokan materiaalit, ei vaikkapa biologian luokan anatomista luurankomallia oteta mukaan. Kyseistä luurankoa kutsutaan nimellä Atkins, ja sillä on ollut peruukki viime vuoden penkkareista asti. Varastossa olevat vanhojen ylioppilaskokeiden pinot myöskin silppuroidaan.
Lukiolle jää myös perinteisesti koulun vanhimmalle luokalle kuulunut oppilaskunnan huone kulahtaneine sohvineen ja kuluneine nojatuolineen. Sohvat ovat kuitenkin iästään huolimatta mukavia, ainakin opiskelija Heikki Leppäkankaan mukaan. Kyllähän niissä kaikki huoneeseen sallitut istuvatkin.
Mukaan ei myöskään oteta ruokalan ulkoterassilla pönöttäviä piknikpöytiä, jotka ovat aina olleet noin puolet liian pieniä yhdenkään lukiolaisen istuttavaksi. Pulpetintapaisista oppilaiden pöydistä tulee samoin historiaa, kuten myös niiden pohjassa olevista purukumeista. Eräs toinenkin elintarvike jää pois, nimittäin englannin luokan kaapissa oleva tuntemattoman määrän vuosia vanha, puolillaan oleva hillopurkki.
Luultavasti persoonallisimmat taakse jäävät esineet ovat vuosina 2021 ja 2022 abien askartelemat kollaasit, joihin on koottu huvittavia virhekäännöksiä ruotsin tunneilta. Esimerkiksi sanasta “veterinär”, joka tarkoittaa eläinlääkäriä, on tullut veteraani.
Riku-Matti Peltomaa, Vertti Puttonen ja Eemil Kyrö
TIETOLAATIKKO