A-
A+
A-
A+
Pekka Harve:
–Helga Malm jää historiaan legendaarisena inarilaisena terveyssisarena. Hän kuuluu niihin nyt jo paljolti edesmenneisiin lappilaisiin terveydenhuollon ammattilaisiin, jotka aloittivat työuransa vanhassa Lapissa. Se oli aikaa, jolloin työtä ei pelätty ja työmatkat taittuivat tarvittaessa omin jaloin, olipa tuulta tai tuiskua, kertoo ivalolainen lääkäri Pekka Harve.
Hänen mieleensä tulee eräs Kutturaan tehty työmatka, jonka aikana vastaanotolla kävi koko Kutturan kylä.
– Olin nuori lääkäri ja Helga puolestaan jo kokenut terveyssisar, joka tunsi kaikki kylät ja niiden asukkaat. Kutturan reissulla huomasin hyvin, että hän tunsi ne ihmiset ja osasi puhutella kaikki kutturalaiset, niin vanhukset kuin lapsetkin. Koko kylähän siinä tosiaan käytiin läpi ja Helgan kokemuksesta ja määrätietoisuudesta oli silläkin reissulla iso apu. Hän esitteli asiat ja ihmiset nuorelle lääkärille ja tällä tavallakin hänen merkityksensä oli tavattoman suuri. Hän oli lojaali työkaveri, jonka kanssa oli helppo tehdä töitä.
Harve sanoo, että Helga Malm teki työtään suurella sydämellä. Erityistä hänen persoonassaan oli jämptiys ja johdonmukaisuus.
– Häneltä aina tapahtui. Mikään ei jäänyt hoitamatta, jos hän tarttui toimeen. Jos jonkun piti päästä Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan, niin Helga otti puhelimen käteen, sopi ja hoiti asiat ja lopulta Ivalosta lähti Rovaniemelle kuusi potilasta samassa autossa ja he kaikki pääsivät poliklinikalle samana päivänä, kertoo Harve hymyillen.
Helga jäi Harven mieleen hyvin myös Ivalon terveyskeskuksen lastenneuvolan puolelta.
– Eivät lapset häntä pelänneet. Hän osasi työnsä sielläkin. Ei hän ehkä ollut siellä mikään lapsenmielinen ihminen, mutta hän saavutti lasten luottamuksen sillä reilulla jämeryydellään. Jos vanhemmat vähän joskus arkailivatkin neuvolan tädin luokse tuloa, niin lapset eivät sitä tehneet, Harve uskoo.
Pekka Harven mieleen tulee, kuinka hän 70-luvun puolivälissä kulki Nellimin terveydenhoitaja Aila Mustosen kanssa kolmen päivän reissulla Inarin itäpuolen korpivartiot ja silloiset erämaatalot läpi.
– Erämaavartiot olivat vielä toiminnassa, eikä elämä ollut vielä sammunut niistä itäpuolen taloistakaan. Tämä reissu tehtiin jo moottorikelkalla, eikä Helga kyllä tälle matkalle osallistunut, mutta sain kokea hieman sitä vanhaa aikaa, joka Helgalle ja muille vanhoille terveyssisarille oli aikoinaan ollut arkea.
Pekka Harve tietää, että rovaniemeläinen lääkäri Pekka Raudaskoski oli Helgan hyvä ystävä. Helgan Anna-tytär puolestaan asui nuorena Raudaskosken kotona opiskellessaan Rovaniemellä.
– Helga oli toki myös temperamenttinen persoona, mutta hän osasi myös ottaa ihmiset ihmisinä. Helga oli kokoomuslainen ja Pekka Raudaskoski puolestaan vakaumuksellinen vasemmistolainen, mutta politiikka ei vaikuttanut heidän ystävyyteensä. He olivat ystäviä ja tuo ystävyys kesti loppuun saakka.
Harve sanoo, että terveyssisar Helgalle työ oli varmasti myös elämäntapa.
– Se oli elämäntapa aluksi myös siksi, ettei mitään virka-aikoja tunnettu. Ja koko työuransa aikana hän varmasti kantoi huolta potilaistaan. Jos hänellä oli vapaapäivä ja häntä huoletti jokin potilaan asia, niin hän hoiti sitä asiaa vapaapäivästä huolimatta.
Pekka Harve miettii, että Helga Malm sai olla terveyssisarena myös hyvään aikaan. Helga Malm jäi eläkkeelle 1987, eikä ehtinyt nähdä lamavuosia, jotka iskivät myös terveydenhuoltoon.
– Ei hän muistaakseni enää ollut kunnanvaltuutettukaan 90-luvun laman aikana. Hän oli politiikastakin jo eläkkeellä. Toki voin kuvitella sieluni silmin, että jos hän olisi istunut kunnanvaltuustossa lamavuosina ja niinä aikoina, kun terveyskeskukseltakin vaadittiin kovia säästöjä, niin olisi hän varmasti pitänyt ankarasti terveyskeskuksen puolia. Muistelen kaiken kaikkiaan Helgaa lämmöllä ja olen kiitollinen siitä, että hän opasti omalta osaltaan nuoren lääkärin alkuun täällä Ivalossa, tuumailee Pekka Harve.
Jaakko Peltomaa
TIETOLAATIKKO