Joulumyyjäisten arpajaispalkintoja lahjoittivat sekä yritykset että yksityishenkilöt.
Kuva: Mervi Rautajoki
Takametsien tarinoita
Tammikuussa Kari Niemelä esitteli Kuin armosta annetaan - Niemelän suvun tarina - kirjaansa Ivalon kirjastossa. Kirjastonjohtaja Eija Leivo antoi tilaisuudessa Niemelän kirjalle kiitosta siitä, että se nostaa esille myös entisajan naisten tarinat ja arkisen aherruksen. Tammikuussa ei koronasta tiedetty Ivalossa mitään, mutta pian se tuli ja yleisötilaisuudet ja kirjanjulkistamiset jäivät sen vuoksi Ivalon kirjastossa vähäisiksi.
-Oli hyvä kokemus käydä varusmiespalvelus Ivalossa. Harjoitukset olivat hyviä ja rankkoja, mutta rankkuuttahan täältä haettiinkin. Loppusota Kainuussa oli aika rankka. Lunta oli maassa juuri sen verran, että hiihtää ei pystynyt, mutta käveleminenkin oli hankalaa, myhäili ivalolainen Paulus Lopina.
Lukijan kuva
Kuva: Timo Nyberg
Lukijan kuva
Esineen "takaosa" näyttää tältä. Se on nostettu kuvaamisen vuoksi näkyvästi kiven päälle.
Maailma on muuttunut ja rajavartijoiden työnkuvakin on jatkuvassa muutoksessa, mutta yksi asia on ja pysyy: kun saa hyvää ruokaa, niin sen jälkeen jaksaa palvella isänmaataan ja turvata rajojen koskemattomuutta. Kirjan perusteella rajamiehissä on ollut aina melkoisia eräkokkeja, ja tarvittaessa rajavartija osaa hankkia ravintonsa aivan itsekin, pyytämällä riistaa ja kalaa. Ja vihoviimeisenä ruokalistalla on sitten ns. hätäravinto. Itäsuomalaisessa luppokeitossa hätäravinnoksi liotetaan ja sen jälkeen keitetään jäkälää tai naavaa, sissiteessä puolestaan haudutellaan pakissa kuusenhavuja, kanervan oksia tai herukoiden ja maitohorsman lehtiä.
Lukijan kuva
Hartauskirjoitus
Laura Nurmela (edessä) ja Saara Mehtäjärvi pitivät Lapin Marttojen järjestämää etäruokakurssia loistavana ideana. – Tällainen etäruokakurssihan on aivan mahtava idea. Saimme Lapin Martoilta ohjeita suoraan kotikeittiöihimme. Samalla kun saimme opastusta härkiswokin valmistukseen, niin pystyimme vaihtelemaan kuulumisia etäyhteyksien avulla. Nyt korona-aikana tällainen yhdessäolo on ollut kortilla, joten tuntuihan tämä todella hyvältä.
Viikon kysymys?
Amoc eli Mikkâl Morottaja (kuvassa oikealla) on 35-vuotias inarinsaamenkielinen rap-artisti, toimittaja ja media-alan ammattilainen. Hän on tehnyt rap-musiikkia inarinsaameksi yli 20 vuotta ja hänen debyyttialbuminsa Amok-kaččâm julkaistiin vuonna 2007. Ailu Valle (kuvassa vasemmalla) on 35-vuotias Inarissa vaikuttava rap-artisti, joka räppää pohjoissaameksi, suomeksi ja englanniksi. Hän on julkaissut kolme sooloalbumia pohjoissaameksi, "Dušši dušše duššat" (2012), "7" (2015) ja "Viidon sieiddit" (2019). Valle sai Lastenkulttuurin Valtionpalkinnon vuonna 2019, jonka myönsi Taike, sekä Vuoden parhaan biisinkirjoittajan palkinnon, jonka myönsi Sámi Music Awards ja Norjan TONO vuonna 2020.
Kuva: Ville-Riiko Fofonoff
Ohcejoga Utsjoen Ursa ry
Lukijan kuva
Utsjoen veteraanit osoittivat huolensa vanhalle koululle jääneen sankarivainajalaatan kohtalosta alkusyksystä, kun olimme siirtyneet uudelle koululle. Ilmoitimme, että laatta tulee siirtymään kunniapaikalle.
Ohcejoga searvegoddi, juovllat 2020
Tarmo Törmänen ja esikoisteoksensa Aika kultaa. Kuvan on ottanut Tarinapajan ohjaaja Pirjo Maunu.
Inarin Tunturisudet toivoo matkan varrelle yleisöä seuraamaan kulkuetta.
Kuva: Riitu Kerola
”... E quindi uscimmo a riveder le stelle” – Ja sitten he menivät ulos ja näkivät tähdet
Ivalon ala-asteen musiikki-ilta esitettiin tällä kertaa poikkeuksellisesti marraskuussa, kun kevään alkuperäinen esityspäivä sai siirtyä koronan tieltä. Kuudesluokkalaiset tarjosivat yleisölle hyvin hiottua ja laadukasta viihdettä. Teemana tämänkertaisessa musiikki-illassa oli avaruus kaikkine kummallisuuksineen. Päärooleja näytelleet Aleksi Taimi, Ella Helander ja Vilja Järvinen pitivät esiintymistä mukavana, mutta jännittävänä kokemuksena. – Vuorosanojen opettelu oli hieman vaikeaa, mutta kyllä ne aika nopeasti oppi. Aloitimme treenaamisen jo viime syksynä, joten aikaa ulkoa opetteluun oli rutkasti, kuudesluokkalaiset kertovat.
Joulunaika
Pirkko Muotkajärvi ja Anja Karhula osallistuivat Osallisuuskeskus Ainolassa järjestettyyn reippailutapahtumaan. – Pakkohan se oli tänne reippailemaan tulla, sillä harvoinpa täällä tällaista luontoelämysteemalla kulkevaa virkistys- ja ulkoilutapahtumaa järjestetään. Mehän kävimmä Anjan kanssa kiertämässä vähän tuota pururataa. Alkoi kuitenkin tuo keli tuntumaan siltä, että mukavampihan se olisi istuskella tuolla Ainolan lämmössä kahvikupin ääressä. Niin me päätimmä sitten kääntyä takaisinpäin, Pirkko Muotkajärvi kertoo hyväntuulisena.
”Lapsuudenkotini on sijainnut ihanasti luonnon keskellä, joka on jättänyt minuun pysyvän jäljen luonnon ystävänä.”, Taru Rantala kertoo.
Pääkaupunkiseudulla syntynyt Piisilä vietti lapsena lomansa isänsä suvun juurilla Sallasta. Ukki vei nuorta miestä erälle, ja niillä reissuilla Lapin luonto lumosi.
Kuva: Petri Piisilä