A-
A+
A-
A+
Konsertissa esiintyy Ulla Pirttijärvi & Ulda.
Arktisen aikavaelluksen yöttömän keskiyön konsertin Utsjoen kirkossa lauantaina 25. heinäkuuta kello 23:30 alkaen. Konsertissa esiintyy Ulla Pirttijärvi & Ulda esittäen kappaleet Ovdasas (Etiäinen), Dološ maidnasat (Vanhat tarinat), Biegga (Tuuli), Girddán (Lennän), Beaiveloddi (Perhonen), Mánnu (Kuu), Beaivvádat (Aurinkoinen), Guovssahasat (Revontulet) sekä Máttaruigu (Vanha vaadin).
Tapahtuman järjestää Ohcejoga Utsjoen Ursa ry yhteistyössä Utsjoen seurakunnan kanssa.
TIETOLAATIKKO
Arktista aikakonetta rakentamassa
Aikakone, mikä se on? Kello? Ei, tällä kertaa se ei ole kello. Tämä aikakone on yhtä aikaa jalat maassa ja jalat irti maasta. Se on kone, jonka mukana matkustat ihan itse ja konkreettisesti tulevaan menneisyyteen. Tai myös olevaan tulevaan, vaikka eihän tulevaisuutta tietenkään ole olemassakaan – ainakaan vielä.
Varmaan meistä jokainen on joskus kuullut sanan “suhteellisuusteoria” tai ainakin nimen Einstein. Suhteellisuusteoria pitää sisällään reseptin aikakoneenkin rakentamiseksi. Tämän reseptin tuo Einstein kirjoitti. Sitä reseptiä käyttäen mekin voimme valmistaa aikakoneen.
Koska aika on yksi neljästä ulottuvuudesta suhteellisuusteorian mukaisessa todellisuudessamme, voimme matkustaa niin paikan kuin ajankin suhteen eteen ja taaksepäin. Helppoa? Toisaalta niin ja toisaalta toisin. Nimittäin aikaulottuvuudessa matkustelu sinne, tänne ja tuonne onnistuu erityisesti, jos saamme liikkumiseemme vauhdin, joka on liki valonnopeutta tai/ja käytössämme on musta-aukko madonreikineen. Nyt vain sattuu olemaan niin, että kumpaakaan ei meillä tässä koneenrakennuksessa ole juuri tällä erää käytössä. Arktinen aikakoneemme tulee olemaan siis mitä ilmeisimmin muuta kuin suhteellisuusteorian mukainen? Ei ja kyllä.
Kuitenkin Arktinen aikakoneemme käyttää hyödykseen suhteellisuusteorian tuloksia vaikka liikumme sen myötä vain maankamaralla avaruutta katsellen. Aikakoneemme on toiselta nimeltään Arktinen aikavaellus. Sen ilmiasuna tulee olemaan tietokyltein varustettu tunturimaaston luontopolku, mitä myöten taivalletaan universumin kehityshistoriaa nykyajasta kauas menneisyyteen aina alkuräjähdyksen hehkuvan kuumuuden muurin taa, ajan ja avaruutemme alkupisteeseen – tai ainakin kovasti sitä lähelle. Aikakoneemme noin 14 miljardin vuoden aikajana on noin 14 kilometriä pitkä polku vajaan parin poronkuseman mittaisena. Yksi matkakilometri vastaa siten yhtä miljardia aikajanan vuotta.
Jo sadan metrin matkalla aikavaelluksemme kattaa satamiljoonaa Maan auringonkiertoa eli satamiljoonaa vuotta. Ihmislajin evoluutiossa tuo tarkoittaa, että me nykyihmiset lajina aloimme tuolloin olla valmiita kehittymään siksi, mitä me juuri nyt olemme. Toiset ihmislajit olivat jo ajat sitten kadonneet tai olivat juuri katoamassa menneisyyden erityiseen hämärään, lajina kuolleet tai kuolemassa sukupuuttoon.
Tuo evoluution satamiljoonaa vuotta on myös siinä mielessä erityinen ajanjakso, että noin satamiljoonaa vuotta sitten Plejadit, Seulaset eli Nieida käreg, avonainen tähtijoukko Ison Hirven sarvessa alkoi syntyä. Näin ollen Seulasia voisi kutsua myös homo sapiens - lajin herätyskelloksi tai miksipä ei sen aikakoneeksi, joka talvikaamoksessa kertoo poromiehellekin ajan kulun. Kun lähitähtemme Aurinko ei näy Utsjoella pariin kuukauteen, voi aikavaelluksen satunnainen kulkija tunnistaa vuorokauden ajankohtia Nieida käregin avulla.
Arktista aikakonetta eli Arktista aikavaellusta rakennetaan kuluvan heinäkuun aikana tavoitteena saada se käyntiin eli käyttövalmiiksi lauantaiksi 25.7.
Juhani Harjunharja
Ohcejoga Utsjoen Ursa ry