A-
A+
A-
A+
Viikon kysymys?
Joulusauna kuuluu suomalaisten perinteisiin.
Lämpesikö savusauna ennen vanhaan Koppelossa, perinnetietäjä Airi Chevalier?
– Meillä oli ennen sotia Koppelon törmällä kaksi tai kolmekin savusaunaa, eikä niin kovaa pakkasta jouluna ollut, etteikö savusauna olisi lämmitetty. Kovalla pakkasella savusaunojen lämmitys oli aloitettava jo aamusta. Jos talvella oli tosi pakkanen, niin silloin se savusaunan lämmitys saatettiin jättää väliin, mutta jouluna saunat varmasti lämmitettiin. Saunan lämmitys oli yleensä poikasten hommaa ja he veivät sinne saunan kivikasan alle pitkin päivää puuta, joka oli yleensä kuivaa honkaa. Sitähän ennen vanhaan poltettiin, kun silloin metsät olivat keloa täynnä.
Miten saunavuorot jaettiin?
– Ne muutamat saunat siinä rannalla olivat monen perheen yhteisiä saunoja. Koppelon törmällä asui samassa talossa monta perhettä ja lapsia oli paljon. Ensin menivät miehet ja poikaset heidän seassaan ja sen jälkeen oli naisten vuoro. Ei saunaan voinut tukkeutua niin, että olisi mennyt yksi pariskunta kerrallaan. Eihän siinä olisi ilta riittänyt, jos siellä olisi käyty kaksistaan tai yksitellen. Ja ne savusaunat oli muuten aika isoja, joten lauteille mahtui iso porukka kerrallaan.
Miten vesi lämpesi savusaunassa?
– Saunassa oli puusaavit, joissa oli lämmintä pesuvettä. Savusaunan sisällä ei tosin vettä lämmitetty, kun sinne ei laitettu mitään kuumavesipataa, eikä sen valtavan kivikasan päällekään laitettu mitään vesisäiliötä. Vesi kuumennettiin saunan edessä pihalla, siinä oli mikä lie hurstaaki, jossa vesi lämpesi. Kylmä vesi haettiin joesta. Avannon reunalla laitettiin vesisaavi omatekoisen sivakan päälle ja lähdettiin pukkaamaan saavia kohti saunaa.
Millaiset oli shampoovalikoimat 1930-luvun savusaunassa?
– Siellä oli omatekoista kesällä Ivalojoen rannalla muuripadassa keitettyä saippuaa, tai sitten mäntysuopaa. Mäntysuovalla pestiin päästä varpaisiin. Jos neiti-ihmiset halusivat oikein hienostella, niin he laittoivat viimeiseen pesuveteen etikkaa ja sillä etikkavedellä sitten huuhdeltiin hiukset mäntysuopapesun jälkeen.
– Seuraavana päivänä saunassa oli vielä vettä ja lämmintä, joten se oli sitten pyykkipäivä. Meillähän oli Koppelossa kaivot, mutta saunassa oli aina jokivettä ja jokivesi oli parempaa kuin se kaivojen vesi. Sitä oikein haluttiin pestä ne pyykit sillä jokivedellä. Talvipakkasellakin pyykit saattoivat sitten kuivua narulla ulkona. Pyykit suijasivat narulla jäisinä, mutta pikku hiljaa ne kuivuivat. Osa vaatteista vietiin vintille kuivumaan, siellä oli tilaa ja tuuli puhalteli nurkista sen verran, että pyykki kuivui hyvin.
– Savusaunan kiukaan päällä lähtivät vaatteista myös täit. Rintamalla ja savotoilla saattoi tulla elukoita vaatteisiin, mutta saunassa ne kuolivat, kun lämmitettiin täisauna. Ja niitä täisiä vaatteita pyöritettiin myös lumihangessa.
Oliko savusaunassa pukuhuone?
– Savusauna oli vain yhtä isoa löylyhuonetta, ei ollut pukuhuonetta. Vaatteet pitikin talvipakkasella pistää nopeasti ulos seinän pieleen naulaan, ei siihen haluttanut jäädä. Kun pieni lapsi kuurattiin saunassa puhtaaksi, niin sitten hänet kannettiin juoksujalkaa viltin mutkassa pirttiin. Jos oli paljon pieniä lapsia, niin heidät juoksutettiin viltin mutkassa pirttiin yksi kerrallaan.
– Saunan jälkeen juotiin aina saunakahvit ja lapsetkin saivat ryypätä toopin pohjalta sakkavettä, jossa oli kyllä puolet maitoa. Se oli jotakin, sai juoda sitä pannukahvia ja pirtissä oli oikea kahvin tuoksu, kun pavut oli tietenkin ensin paahdettu rännälissä ja sitten jauhettu. Pullaa ei yleensä ollut tarjolla, mutta joulu oli poikkeus, silloin saatiin sitä ihanaa pirtin leivinuunissa paistettua pullaa.
Jos sauna jäi lämmittämättä paukkupakkasen vuoksi, niin missä silloin peseydyttiin?
– Joka navetassa oli kauheat muuripadat. Lämmitettiin vesi padassa ja lapset varsinkin menivät sinne muuripataan kylpemään. Padan pohjalle oli laitettu joku hantuuki, jonka päälle istahdettiin. Lehmät vain kattelivat sitä kylpemistä ja mukavahan siellä padassa oli istua, sinne mahtui pari lasta kerrallaan. Kesällä pata saatettiin viedä ulos ja sitten kylvettiin pihalla. Kerran heinäntekoaikaan yksi muori laitettiin sinne pataan istumaan ja hän unohtui siihen. Ei hänellä mitään hätää ollut, kun elettiin heinäkuuta. Hän huuteli aikansa sieltä padasta ja sitten joku kuuli niitylle, että muorihan on unohtunut pataan.
Miten Airin ja Jallun koronatalvi on kulunut Ranskassa?
– Tässähän on koko vuosi kulunut kotiarestissa. Kaupassa on käyty joskus naamari naamassa. Täällähän onkin tiukat naamaripakot. Jos jää ensimmäisen kerran kiinni ilman maskia, niin saa pienet sakot. Toisella kerralla saa isommat ja jos kolmannen kerran palaa, niin sitten taitaa tulla jo tuhannen euron sakko. Ilman muuta maskia pitää käyttää, äkkiäkös tuon kuonon peittää, kun asioille lähtee.
– Mahtoiko Suomen televisio näyttää sitä, kuinka Ranskassa poliisit saivat kiinni sen yhden ihmisen ilman maskia. Meitä nauratti, että tällä tavalla Ranskassa annetaan ensin selkäsauna ja sitten vielä sakot päälle, jos kulkee ilman maskia.
– Meillä on aika kulunut kuten ennenkin. Pihalla asuu pienessä mökissä nyt kaksi kanaa ja ne tekevät munan päivässä. Onhan siinä ajankulua, kun ottaa joka aamu ne kaksi munaa talteen. Jos ei pääse kauppaan, niin onpahan aina sitten munia ainakin. Täytyy vain olla tarkkana, kun aukaisee talon oven, koska ne ovat aina haluamassa sisälle. Kerran ne katosivat ja ihmettelimme, missä ne kanat nyt on. Olimme varmoja, että mikään petolintu tai kissa niitä ei ole syönyt, koska nämä kanat paremminkin hätistelevät linnut ja kissat tiehensä. No, sitten ne kanat löytyivät meidän sänkyjen päältä hyppimästä ja siinä olikin kova työ saada ne hätistettyä ulos.
– Ei meillä ole valittamista. Jouluna ja uutena vuotena tulee käymään omaa porukkaa. Kylän pormestari on pitänyt koko ajan yhteyksiä meihin vanhuksiin ja luvannut huolehtia ostoksista. Täytyy sanoa, että Ranskassa pidetään vanhuksista hyvää huolta. Välillä käy siivooja tai sairaanhoitaja, ja heillä on maskit kasvoilla.
Kuoliko sinun sukulaisia aikoinaan espanjantautiin?
– Koppelossa kuoli isäni ensimmäinen vaimo espanjantautiin. Olen ihmetellyt, ettei siinä perheessä sitten kukaan muu kuollut, vaikka talossa oli lapsia ja monta perhettä. Ja kun olen katsellut Morottajan sukukirjaa, niin kyllähän Ivalojokivarresta kuoli silloin kauheasti ihmisiä.
– Isä joskus muisteli sitä espanjantaudin aikaa. Ei ollut mitään lääkkeitä. Jollakin saattoi olla pontikkatippa, mutta eihän espanjantautitalvena voinut enää pontikkaa keittää, kun ei ollut siihen voimia. Juotiin kaikenlaista pihkavettä ja kuusenkerkkää liotettiin. Sen ajan minäkin muistan, että laitettiin iso tervashalko sängyn alle ja sitten vielä vuoltiin siitä tervashalosta lastuja veteen pulloon. Kun sitä vettä aikansa seisotti ja joi, niin sehän oli hyvä lääke.
– Olen harmitellut, että ei koskaan tullut völjättyä kesälomareissuilla Inarijärveltä tervaskantoa tänne Ranskaan. Sitä olisi nyt hyvä haistella, kun laittaisi sen sängyn alle. Tervaksen haju ja muut semmoiset aidot asiat tulevat sieltä Koppelon ajoilta mieleeni. Tulee mieleen se Ivalojoen veteen keitetty teekin. Tee pitää aina keittää kirkkaaseen ja puhtaaseen veteen, enkä minä täällä Ranskassa ole osannut teetä juodakaan, kun muistan miltä maistui puhtaaseen jokiveteen keitetty saikka.
Jaakko Peltomaa
TIETOLAATIKKO