A-
A+
A-
A+
Viidesluokkalaiset Áilu Laiti ja Hánsa-Niillas Aikio taiteilivat ryhmänsä kanssa Orava ja monsteritammenterho -nimisen kappaleen. Pojat kertovat, että musaprojekti piristi kummasti syksyistä koulunkäyntiä.
Utsjokisuun koulun oppilaat ja opettajat aloittivat lukuvuotensa musiikillisissa merkeissä, sillä heidät oli valittu mukaan Teoston koordinoimaan kansainväliseen Future Song-
writing hankkeeseen. Tiedettä, taidetta, sekä luovuutta yhdistävän tutkimus- ja kehityshankkeen aikana oppilaat pääsivät itse säveltämään, sanoittamaan ja tuottamaan omia kappaleitaan digitaalisten työkalujen avulla. Projekti perustuu Teoston yhteistyökumppani Ihan Oma Juttu Oy:n kehittämään INTO SCHOOL -konseptiin ja Ihan Oma Juttu -tiimi toimii kouluttajana projektissa.
– Tarkoituksena meillä on tarjota opettajille ja oppilaille eväät musiikin tekemiseen. Emme halua olla sellainen ”sirkus tuli kaupunkiin” -tyyppinen hetken humu, jossa tehdään parit biisit ja lähdetään jatkamaan matkaa. Haluamme, että mahdollisimman moni nuori pääsee sukeltamaan musiikin maailmaan ja halutessaan he pystyvät sitten jatkamaan sillä tiellä, INTO SCHOOLin head of pedagogy Tuomas Hiedanniemi kertoo.
Hankkeeseen osallistuvat koulut ja opettajat saavat konkreettista tietotaitoa musiikin tekemisestä, teknologian hyödyntämisestä musiikintunneilla ja musiikin tuottamisesta. Työskentelytapa vastaa opettajien tarpeeseen saada lisää tietämystä teknologian hyödyntämisestä musiikin opetuksessa.
– Tämän vuoksi pidämme erityisen tärkeänä sitä, että myös opettajille opetetaan samat asia mitkä oppilaillekin. Ja eihän opet niitä asioita pelkällä teorialla opi, vaan kyllä hekin tämän projektin aikana pääsevät omat kappaleensa tekemään. Uudenlainen työskentelytapa madaltaa sekä opettajien että oppilaiden kynnystä kokeilla ja tehdä itse musiikkia, hän jatkaa.
Hankkeen kouluttajatiimi koostuu musiikki- ja kasvatusalan ammattilaisista. Lasten ja nuorten kanssa työskentely on vetäjille tuttua ja myös varsin mieleistä puuhaa.
– Olen työskennellyt melkein 15 vuotta lastentarhanopettajana ja minun veljeni Janne (Hiedanniemi) on painanut saman verran töitä musiikinopettajana. Jannelta jäi nyt tämänkertainen Utsjoen reissu välistä, sillä heidän perheellensä syntyi lapsi. Jannen sijaan tänne Lappiin hyppäsi kuitenkin yksi meidän kouluttajistamme, Mikko Rautakallio, joka on myös tehnyt pitkään töitä lastentarhanopettajana. Kolmantena meillä on täällä mukana INTO SCHOOLin toimitusjohtaja Kari Saarilahti. Karihan on tuttu tekijä tuolta suomalaisesta musiikkimaailmasta, muun muassa Don Johnson Big Bandistä.
Tänä syksynä yläasteen aloittaneen Lávra Länsmanin mielestä musiikin tekeminen ja uuden oppiminen oli hauskaa, mutta samalla myös mielenkiintoista. – Minä olen aina tykännyt musiikista ja olenkin laulanut kaikissa koulun juhlissa. Vapaa-ajalla minä soitan klarinettia. Täytyy sanoa, että olihan se mukavaa, että kouluaikana pääsi kokeilemaan musiikin tekemistä.
Eeva-Maija Vehviläinen opettaa musiikkia Utsjokisuun koululla. Hän kertoo, että oppilaat ovat ottaneet musaprojektin innolla vastaan.
– Tämä projekti on alkanut jo elokuussa. Ensiksi meitä opettajia koulutettiin, jotta me osaisimme olla oppilaiden apuna tämän taipaleen aikana. Pakko kehua, että oppilaat ovat painaneet töitä todella ahkerasti, työtunteja on kertynyt myös kouluaikojen ulkopuolella. Ilmeisesti usealla bändillä on oma WhatsApp-ryhmä, jossa he ovat ideoineet ja tehneet tätä työtä tiiviisti porukassa.
– Tämän projektin myötä meillä on ollut mahdollisuus nähdä se, miten kappale tehdään siitä ideavaiheesta valmiiksi äänitteeksi. Aika harva koululainen pääsee kouluympäristössä kokeilemaan ja seuraamaan tätä koko prosessia, Vehviläinen lisää.
Utsjokisuun koulu valikoitui hankkeeseen saamelaisen kulttuurin ja pohjoisen sijaintinsa ansiosta.
– Saamelaiset ovat Euroopan unionin alueen ainoa alkuperäiskansa. Me halusimme ehdottomasti tulla myös tänne Utsjoelle, sillä mielestämme tämänkin alueen lapsille ja nuorille pitää tarjota sama mahdollisuus, kuin Etelä-Suomessa asuville, Saarilahti sanoo.
– Täällä Utsjoella tunnelma on tiivis, koululaiset taitavat kaikki tuntea toinen toisensa. Muutenkin nuoret ovat todella hyväkäytöksisiä ja lahjakkaita. On ollut hienoa nähdä, kuinka rohkeasti nämä nuoret ovat heittäytyneet musiikinteon maailmaan, Saarilahti jatkaa.
Vaikka kouluttajatiimi on kiertänyt hankkeen aikana Etelä-Suomen ja Euroopan suurissa kouluissa, niin lapset eivät heidän mielestään eroa kovin paljoa toisistaan, oltiin sitten Ranskassa tai Utsjoella.
– Musiikkityylillisesti eroavaisuuksia tietenkin löytyy, mutta kyllä ne lapset ovat samanlaisia kaikkialla. Kun heille antaa oikeat välineet ja vermeet, joilla he voivat kanavoida omia tunteitaan ja ilmaista omaa luovuuttaan, niin kaikilla heillä on se sama palo. On ollut hienoa huomata, että kuinka samanlaisia me ihmiset olemme.
– Minun on kerran vuodessa päästävä Lappiin, se on minulle henkireikä. Tykkään vaeltaa ja käydä kalassa. Sanotaan vielä, että kyllähän tuo Tenojoki on minulle tuttu, ja on sieltä lohiluokan kalakin tullut vedettyä törmälle, Tuomas Hiedanniemi naureskelee.
– Tämä on minulle ensimmäinen kerta, kun olen näin kaukana pohjoisessa. Voin sen vannoa, että tämä ei tule olemaan viimeinen kerta. Taidan ottaa tuosta Tuomaksesta mallia ja ottaa tästä jokavuotisen tavan, Mikko Rautakallio lupailee.
Kouluttajatiimi Ailigastunturin huipulla, katso upea selfie tästä!
Ville Vaarala
”Uudenlainen työskentelytapa madaltaa sekä opettajien että oppilaiden kynnystä kokeilla ja tehdä itse musiikkia.”
-Tuomas Hiedanniemi
TIETOLAATIKKO
Future Songwriting?
Future Songwriting on kaksivuotinen EU-hanke. Hankkeeseen osallistuvat Teoston lisäksi Taideyliopisto (Suomi), Pompeu Fabran yliopisto (Espanja), Kölnin yliopisto (Saksa), Musical Futures (Iso-Britannia) sekä tekijänoikeusjärjestöt Sacem (Ranska) ja Artisjus (Unkari).
Hanke saa rahoitusta Euroopan komission Luova Eurooppa- ohjelmasta.