A-
A+
A-
A+
Pitkän linjan yrittäjä. Hans Niittyvuopio on toiminut yrittäjänä vuodesta 1976. Muotkan Ruoktun isäntä täyttää ensi vuonna 90 vuotta.
Inarin Yrittäjät palkitsi tänä vuonna yrittäjän, jonka taival yrittäjänä alkoi ikäänkuin vahingossa.
Kevättalvella 1976 Hans Niittyvuopio oli katselemassa poroja ja poikkesi matkalla kahville paikkaan, josta oli kylillä huhuttu, että se olisi tulossa myyntiin. Tästä tuli puhetta kahvipöydässä ja yksi tuon vuoden 1966 juhannuksena avajaisia viettäneet paikan silloisista yrittäjistä kielsi huhun jyrkästi, mutta lupasi sitten, että ”jos alamme myymään, niin sinulle ensimmäisenä”. Lokakuussa soi puhelin ja hintakin oli valmiina. Kaupat tehtiin ja loppu on historiaa. Enimmillään työntekijöitä yrityksessä on ollut parikymmentä.
Muotkan Ruoktun tunturikylä sijaitsee Karigasniementien varrella, aivan Muotkatunturin erämaa-alueen kainalossa. Tunturikylä ja on hyvin tuttu taukopaikka monelle Lapin matkaajalle, ja tutuksi on monelle kulkijalle tullut myös Hanssin maailmankuulu käristys. Turhaan ei Hanssin käristystä kehuta, sillä yrityksen seinällä roikkuu diplomi, jossa lukee seuraavaa: ”Raatimme on yksimielisesti todennut, että Hans Niittyvuopio on Suomen paras poronkäristäjä.” Tätä maailmankuulua käristystä on Hanssin puolella myyty paljon. Varsinkin vuosi 1994 oli erityinen. Silloin pelkästään yksi saksalainen matkatoimisto toi pihaan yhteensä 430 bussiryhmää. Ja se oli vain yksi matkanjärjestäjistä. Käristystä kannettiin pöytään yhteensä 8500 kiloa, mikä tekee 42 000 annosta.
Liiketoiminnassa tämän vuosituhannen ennätyksiä on rikottu koronapandemian aikana, asiakkaat eivät ole kaikonneet. Itse asiassa jo pääsiäisenä 1990 vakioasiakkaat päättivät perustaa kanta-asiakasyhdistyksen, jonka tarkoituksena on yrityksessä vallitsevan ainutlaatuisen palvelukulttuurin ja ympäristön vaaliminen.
Mukaan on mahtunut myös vaikeita aikoja, 90-luvun alussa roskapankin edustaja leimasi yritysten ovia kahta puolta, heillä ei käyty edes kahvilla. Hanssi onkin sitä mieltä, että jos lainaa saa helposti, on silti tarkoin katsottava, minkä verran sitä oikeasti tarvitsee, ettei juuri lainan saanut yrittäjä kompastu. Sen enempää matikkapäätä ei yrittäjän hommissa hänen mukaansa tarvita, riittää kun on hyvä huumorintaju. Ja sitä Hanssilta löytyy.
– Nyt kun minulla tulee 90 vuotta mittariin, niin alkaa jaloissa tuntua siltä, että minä voisin astua syrjään näistä yrittäjän hommista. Jos sopiva ostaja löytyy, niin minä olen nyt valmis myymään Muotkan Ruoktun nuoremmalle yrittäjälle, Hans Niittyvuopio kertoo.
Ville Vaarala
"Yrittäjän ei pidä miettiä pelkästään sitä, että tuleekohan sitä menestystä, vaan hänen täytyy tehdä töitä sen eteen että menestyy", Hans Niittyvuopio kannustaa.
TIETOLAATIKKO
Hallitukseen neljä uutta jäsentä – Nina
Hindström jatkaa puheenjohtajana
Inarin Yrittäjät ry:n syyskokous valitsi seuravalle ja samalla sääntöjen mukaisesti viimeiselle kaksivuotiskaudelleen Nina Hindströmin (Culinari & Arctic Fish). Hallituksessa jatkavat Hannu Alenius (Hannu Alenius Oy) ja Kaisa Särkelä (Laanilan Savottakahvila Oy). Uusina jäseninä hallitukseen valittiin Petri Saastamoinen (Lapland Delight) vuoden 2023 loppuun sekä erovuoroisten tilalle Suvi Pirkola (Juutuantörmä Oy), Henry Välitalo (Kiinteistöhuolto Välitalo Oy) ja Jari Penttinen (Ivalon Rakennus ja Lvi Oy) vuoden 2024 loppuun.
Vuoden 2023 aikana yhdistys tulee painottamaan toiminnassaan elinkeinopolitiikkaan ja yrittäjäkasvatukseen vaikuttamista omassa kunnassa, verkostoitumista, tapahtumien järjestämistä sekä uusien jäsenien hankkimista.
Matti Vuollolle pronssinen yrittäjäristi
Lisäksi yrittäjäjuhlassa palkittiin toiminimiyrittäjä Matti Vuollo Suomen Yrittäjien pronssisella yrittäjäristillä yli viiden vuoden yrittäjätoiminnasta ja onniteltiin Lapin Luontolomat Oy:n väkeä yrityksen 40-vuotismerkkipaalusta.
Inarin tuleva kunnanjohtaja Tommi Kasurinen saapui juhlaan kutsuvieraana yhdessä puolisonsa kanssa. Puheessaan hän rohkaisi yrittäjiä tulemaan juttusille arjenkin kohtaamisissa.