A-
A+
A-
A+
Valtuuston puheenjohtaja Anu Avaskari ja seuran pitkäaikainen toimija Irja Jefremoff sekä seuran puheenjohtaja Harri Halonen vaihtoivat kuulumisia kahvikupin äärellä ennen kokouksen alkua.
Suomi-Venäjä-seuran Ivalon osaston vuosikokous valitsi yksimielisesti Harri Halosen jatkamaan yhdistyksen puheenjohtajana. Vuosikokousväki totesi, että korona on jo vuoden päivät asettanut esteitä toiminnalle ja pitkään suunniteltu Venäjän matkakin on edelleen jäissä koronan vuoksi. Vuosikokous päätti, että joku tilaisuus pidetään kevään aikana edes etäyhteyksien avulla ja niinpä lyötiin alustavasti lukkoon, että Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Elina Kahla järjestää etäluennon yhdistyksen väelle sunnuntai-iltana 11.4. Kahlan aiheena on Petsamon luostarin historia ja luostarin johtajamunkki Paisin kohtalo. Alunperin Kahla oli tarkoitus kutsua paikan päälle Ivaloon, mutta koronapandemian vuoksi perinteinen luentoilta jää nyt pitämättä.
Vuosikokous oli erittäin hyvillään siitä, että johtokuntaan tuli uutena jäsenenä Ivalossa asuva Osmo Kolu, joka on tällä hetkellä Suomi-Venäjä-seuran hallituksen jäsen. Kolu asui pitkään Murmanskissa ja hän katselikin vuosikokouksessa, että maskien takaa löytyi tutunoloista väkeä, useimmat kokeneita Murmanskin kävijöitä. Vuosikokous piti ehdottomana, että Osmo Kolu pitää Ivalossa Murmansk-illan, jonka aikana kertoo elämästään ja kokemuksistaan arktisessa Murmanskin sankarikaupungissa.
– Eiköhän tehdä niin, että tätä Murmansk-iltaa ei järjestetä videoluentona, vaan jäädäänpä odottamaan koronan helpottamista. Heti kun mahdollista, niin tämä ilta pidetään ja se on päänavaus koronanjälkeiselle toiminnalle. Meillähän on hyviä kokemuksia näistä illoista. Viime vuonna kirjailija Arvo Tuominen veti salin täyteen ja olen varma, että Osmokin vetää porukkaa paikalle ja samalla saadaan värvättyä uusia jäseniä, sanoi puheenjohtaja Harri Halonen ja sai esitykselleen yksimielisen kannatuksen.
Vuosikokoukseen osallistui myös Inarin kunnan edustaja, valtuuston puheenjohtaja Anu Avaskari. Hän kertoi muun muassa kunnan hyvinvointikoordinaattori Verena Kortelaisen työstä. Hyvinvointikoordinaattorin tehtäviin kuuluu yhteistyö yhdistysten kanssa ja hän muun muassa organisoi kunnan yhdistyksille myöntämien avustusten hakuprosessia.
Avaskari totesi, että ystävyyskuntatoiminnassa kunnan ja Suomi-Venäjä-seuran Ivalon osaston välistä yhteistyötä voitaisiin suunnitella ja kehittää. Vuosikokous oli samaa mieltä ja keskustelun kuluessa todettiin hieman ihmetyksellä, että yhteistyötä kunnan ja seuran välillä ei ole juuri ollut.
– Kunnan väkeä on voinut olla seuran toiminnassa ja päinvastoin. Kuviot ovat olleet tällä tavalla tuttuja puolin ja toisin ja tavoitteetkin yhteisiä, mutta varsinaista yhteistyötä ei ole niinkään ollut. Mikä estäisi vaikkapa yhteisen matkan järjestämisen Murmanskiin tai muualle lähialueelle, todettiin keskustelun aikana.
Vuosikokousväki piti tärkeänä, että yhteistyö Murmashin kulttuuritalon kanssa jatkuu. Korona-aikana raja on pysynyt kiinni, mutta keskusteluissa pohdittiin, että mikäli Murmashin kulttuuritalolla järjestetään korona-aikana konsertteja, niin voisi kokeilla osallistumista niihin etäyhteyden avulla.
Osmo Kolulta kuultiin tuoreita tietoja Petsamosta. Siellä on lakkautettu pieniä kuntia ja niistä on muodostettu Petsamon piirikunta. Nikkelin sulatto on suljettu ja Petsamossa yritetään nyt miettiä matkailun kehittämistä. Liinahamariin on suunnitteilla kylpylä ja vuosikokousväki päättikin käydä katsastamassa tulevan kylpylän heti kun se valmistuu ja korona on nitistetty.
Vuosikokousväellä tuntui jo olevan Venäjän-matkakuumetta ja yksi tuleva matkakohde voisi olla vaikkapa Teriberka, pieni viehättävä merenrantakylä Murmanskin kupeessa.
Jaakko Peltomaa
TIETOLAATIKKO