A-
A+
A-
A+
– Viime vuosi oli täällä Kaamasessa todella hiljainen. Sama meno on jatkunut myös tammikuussa, kaupalla ei ole tainnut käydä ainuttakaan alkuvuoden vakiokasvoa. Tämähän oli vain jatkoa joulukuusta. Jos normaalina jouluna Kaamasessa on ollut 20 mökkiläistä, niin nyt tupa lämpesi vain viidessä mökissä.
Mökkiläiset ja Nelostietä kulkevat ohikulkijat jättävät normaalina vuonna kyläkaupalle sievoisen summan euroja. Viimeisen vuoden aikana Kaamasen Kotipuoti on pysynyt pystyssä pitkälti paikallisten paaluilla.
– Kyläläistenhän ei tarvitse käydä kaupassa joka päivä, hehän ostavat kerralla vähän enemmän murkinaa. Tässä kassan takana istuessa koronan vaikutukset on tullut kyllä huomattua. Ei se ole näkynyt hysteriana kyläläisten keskuudessa, vaan pikemminkin siinä, että tuo ulko-ovi ei aukea enää yhtä tiuhaan.
Suurin syy kyläkaupan loppumiselle löytyy kuitenkin muualta, kuin hiljaisesta kauppavuodesta. Loponen on kärsinyt selkäongelmista jo pidemmän aikaa, marraskuussa tuli täyteen kaksi vuotta siitä, kun kauppiaan selkä alkoi oireilla pahemman kerran.
– Minun selkäni on sen verran kipeä, että minusta ei enää ole täyspäiväiseksi yrittäjäksi, Loponen harmittelee.
– Kun kaupan ovi menee lukkoon, niin minä jään siinä samalla ansaitulle lomalle, onhan tässä jo 10 vuotta paiskittu töitä sen kummemmin lomailematta. Lääkäri suositteli minulle uudelleenkouluttautumista, joten nähtäväksi jää, että mitä minusta sitten tulee "isona". Ja jos jotain positiivista tästä kauppiasuran loppumisesta täytyy nyhtää, niin nyt minä pääsen useammin matkustamaan lastenlasteni tykö Tampereelle, Kaamasen Kotipuodin kauppias Sonja Loponen kertoo.
Loponen kertoo lopettavansa kauppiasuransa haikein mielin, mutta samaan hengenvetoon hän toteaa, että kyläkaupan loppuminen tuskin tuo kaamaslaisille sen kummempia arkipäivän ongelmia.
– Kyllähän se pistää mielen matalaksi, kun ei pääse näitä kyläläisiä enää päivittäin jututtamaan. Maaliskuussa olisi tullut kuluneeksi 11 vuotta siitä, kun minä aloitin nämä hommat. Ja vaikka Kotipuodin ovet sulkeutuvatkin, niin me olemme Päivin (Mujunen) kanssa pitäneet huolen siitä, että palvelut kuitenkin pysyvät täällä Kaamasen kylällä. Päivi ottaa Kievariin myyntiin hieman lisää elintarvikkeita, kuten leikkeleitä, maitotuotteita, ehkä hieman tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, sekä kuivamuonaa. Joten rahaa vastaan saa vastaisuudessakin vattantäytettä.
– Myös Veikkaus siirtyy helmikuun puolella Kievariin. Posti loppuu huomenna 29. tammikuuta tästä kaupalta, ja sen löytää vastaisuudessa Inarista. Kirjelaatikko kuitenkin jää kylälle, se siirtyy tästä kaupan kulmalta Kievarin kupeeseen, eli lähtevä kirjeposti kulkee totuttuun tapaan.
– Me olemme jo tehneet täällä tilaa uusille tuotteille. Aivan yhtä laajaa valikoimaahan tänne ei tietenkään saada kuin kyläkaupassa oli, mutta huomattava parannus on silti luvassa, Kaamasen Kievarin yrittäjä Päivi Mujunen lupailee.
Loponen haluaa muistuttaa kaamaslaisia siitä, että Postin paketit saa tilattua korvausta vastaan myös kotiovelle.
– Nyt kun paketit eivät enää tule tänne kylälle asti, niin kannattaa miettiä, että olisiko se paketti kaikkein viisainta tilata sinne kotia heti kerralla. Täältä on kuitenkin matkaa Inarin Kirkonkylälle, ja jos samalla reissulla ei meinaa käydä kaupassa, niin totta se alkaa tulla jo kalliimmaksi pöristellä sillä autolla ristiin rastiin Nelostietä.
Ville Vaarala
"Haluan vielä lähettää kiitokset kaikille minun asiakkailleni. Te olette tehneet näistä vuosista ikimuistoisia."
TIETOLAATIKKO