A-
A+
A-
A+
Kirsi Ukkonen sai voittoahvenen Hammastunturin alueelta. – Minähän en todellakaan ole mikään pilkkivirtuoosi, mutta sattuu se suuri kala näköjään joskus myös tällaisen sunnuntaipilkkijän kohdalle, Kirsi Ukkonen vitsailee.
Inarilaisen Ahvenkisan voitto meni tällä kertaa 1470 gramman kyrmyniskalla Menesjärvelle.
– Minulla oli käytössä juurikin tämän näköinen vapa silloin kun sain tuon ahvenen ylös. Tasurihan siellä siimannokassa oli, mutta harmiksemme se lähti loppukeväästä hauen mukaan. Väriltään tasuri oli kelta-vihreä, ja toukat siinä oli syöttinä molemmissa koukuissa, Kirsi Ukkonen muistelee.
Kirsi myöntää, että voittokalan koko löi hänet ällikällä.
– Kun ahven tärähti vieheeseen, niin se ei kyllä laittanut ollenkaan vastaan. En olisi voinut kuvitella, että pilkkireijästä nousi sen mittainen elukka.
Kirsi kertoo, että heidän perheessään ahven kulkeutuu pannun kautta lautaselle.
– Ruodoton ja nahaton ahvenfilee on kaikken paras paistinkala. Meidän lapsemme ruukaavat onkia ihan tuosta saunanlaiturilta ahvenia, ja eihän sen parempaa lähiruokaa olekaan. Mieheni Petri (Mattus) käsittelee ja valmistelee kalat tässä huushollissa. Minä puolestaan käsittelen linnut, ja tämä on meidän mielestä oikein toimiva työnjako, hän naurahtaa.
Tuoreen Ahvenkisamestarin mukaan pilkkiminen on heidän perheellensä hyvin tuttua puuhaa. Myös vieraat viedään monesti nauttimaan kevätkeleistä pilkkiavannon äärelle.
– Petri ja hänen siskonsa Maaret (Mattus) ovat sellaisia pilkkijöitä, että jos heillä on siimat vedessä, niin muiden on turha edes pilkkiä. Tämän vuoksi minulla on monesti sukset taikka lumikengät mukana näillä pilkkireissuilla, jotta aika ei kävisi pitkäksi. Tänä keväänä kuitenkin tuo isommusahven osui minun vieheeseeni, ja nuo sisarukset pääsivät kerrankin maistamaan omaa lääkettään, Kirsi veistelee.
Ville Vaarala
TIETOLAATIKKO