A-
A+
A-
A+
Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi Utsjoella:
Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi ilmoitti Utsjoella olevansa yksityisautoilun puolesta puhuja Suomen kaltaisessa harvaan asutussa, pitkien välimatkojen maassa.
Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi joutui Utsjoella heti kovan paikan eteen, kun umpikepulaiseksi itsensä esitellyt Pentti Morottaja ihmetteli, miksi keskusta on eduskunnassa täysin näkymätön ja puheenjohtaja Saarikko puhuu mitä sattuu, silloin harvoin kun yleensä julkisuuteen tulee.
– Meille on tulossa tätä menoa rökäletappio, jos politiikka ei terävöidy. Ja ministeri Haaviston töppäykset veivät keskustalta kannatusta. Lähteä nyt tukemaan ministeriä, joka rikkoo lakia, en ymmärrä semmoista. Keskusta on ollut Utsjoella mahtava puolue, mutta nämä valtakunnan linjaukset ovat semmoisia, että ne alkavat näkyä täälläkin.
– Ehdokkaita ei tahdo löytyä listalle ja persut uhoavat Utsjoella, että he valtaavat Utsjoen, varoitti Morottaja.
Markus Lohi sanoi ymmärtävänsä hyvin "haavistokeissin" ja ihmisten suuttumukset, joka kohdistuu oikeudentuntoon. Lohi kuitenkin pohti tapausta utsjokisille hyvinkin pitkään ja muistutti, että tapaus ei ole ihan yksinkertainenkaan ja lopulta oli kuitenkin niin, että rikosoikeudelliset edellytykset eivät täyttyneet.
Lohi moitiskeli Vihreitä siitä, että he nonsoleerasivat valiokunnan kannanottoa ja siitä puuttui nöyryys tapahtunutta kohtaan. Lohi muisteli vuoden takaista tilannetta, jolloin keskusta laittoi krouvisti sanoen SDP:n ministeri Rinteen kävelemään.
–Ei keskusta ole puolue, joka laittaa joka vuosi ministerin kävelemään. Eduskunta päätti Haaviston luottamuksesta. Keskusta oli omalta osaltaan miettimässä, miten toteuttaa koronatoimia ja miten turvata joulun vietto ihmisille tässä tilanteessa. Jos keskusta olisi lähtenyt tämmöisenä aikana ministeriä erottamaan, niin meillä ei välttämättä olisi ollut enää hallitusta miettimässä näitä tärkeitä koronatoimia.
Lohen mukaan Haavisto toki mokasi ja olisi toivottu, että hän olisi kantanut poliittisen vastuun. Sitä Lohi harmitteli, että vihreitä edustavan Pekka Haaviston mokailu on jotenkin kaatunut nimenomaan keskustan niskaan.
– En minä ota syytä niskoilleni Haaviston toiminnasta. Toisaalta on kyllä myös niin, että politiikkaan kaivataan vähän armollisuutta. Tästä jutusta on tullut sosiaalisen median kautta vähän liian julmaa. Aina ollaan vaatimassa päätä vadille ja halutaan nähdä verta pienestäkin virheestä. Ihmisiä ne ovat poliitikotkin.
Lohi totesi, että someriehunnasta antaa hyvän esimerkin se, kuinka somessa alkoi yhtäkkiä levitä tieto, että sosiaali- ja terveysvaliokunta haluaa säätää lain, jonka turvin lapset voidaan erottaa vanhemmistaan koronaepäilyn takia.
– Poliitikot haluavat erottaa lapset vanhemmistaan ja samalla yritykset ajetaan alas ja kommunismi leviää Suomeen. Tämä oli se somen viesti ja minäkin sain kymmeniä viestejä ihan järkeviltä pitämiltäni ihmisiltä, että miksi valiokunta on tämmöistä tekemässä. Ja mitä sitten oli oikeasti tapahtumassa, vain sitä, että mietittiin tartuntatautilakiin pykälää, jonka turvin lapsi voisi ollakin kotona vanhempien kanssa eristyksessä, nimenomaan niin, ettei lapsia eroteta vanhemmista, hymähti Lohi.
Tilaisuudessa kuulolla ollut vasemmiston kuntapoliitikko Aulis Nordberg sanoi kulkeneensa delegaatioiden mukana eduskunnassa ja valtioneuvostossa sen verran, että hän ei pitänyt ihmeenä, jos jollakin ministerillä joskus tekeekin mieli siirtää joku virkamies sivuun. Pieniä nilkkejäkin virkamiesten joukosta voi Nordbergin mukaan löytyä.
– Tulee mieleen se tapaus vuosikymmenten takaa, kun täällä haluttiin aikaistaa hirvenpyyntiä syyskuun alkuun. Ministeriön virkamies naurahti, että ei semmoista muutosta tehdä kuin hänen kuolleen ruumiinsa yli. Onneksi silloin sattui keskustan ministerinä olemaan Hannes Manninen, joka sanoi, että Suomessa lakeja säätää vielä eduskunta eikä ministeriön virkamiehet.
Nordberg totesi samalla riistapuolen olevan hyvä esimerkki siitä, kuinka paikalliselta tasolta on viety kaikki päätösvalta muualle. Utsjoen riistanhoitoyhdistyksen ei enää tarvitse tingata siitäkään, mihin aikaan riekkoa on järkevää pyytää, kun päätökset tehdään kehäkolmosen sisällä.
– Monta muutakin esimerkkiä löytyy riistapuolelta. Kalastusasioissahan trendi on jo selvä, kaiken maailman lobbarit pyrkivät siihen, että päätösvalta saadaan pois meiltä.
Nordberg ymmärsi tietyllä tasolla Pentti Morottajan huolen siitä, että oman puolueen ministerit eivät näy julkisuudessa. Nordbergillä tuo oma puolue on tosin keskustan sijaan vasemmistoliitto.
– Minä luotan siihen, että ne hiljaiset ministerit tekevät sitä työtään. He ovat tekemässä työtään, eivätkä he ole hallituksessa esiintymässä, eivätkä meuhkaa somessa. Toivottavasti tämä puurtaminen sitten näkyisi myös kannatuksessa, vaikka eihän siitä varma voi olla näin some-sylkijöiden aikakaudella.
Utsjokiset harmittelivat Markus Lohelle sitä, että linja-auto alkaa olla katoavaa kansanperinnettä Utsjoella. Takavuosina Eskelinen kulki Utsjoen ja Rovaniemen väliä päivittäin ja tämän yhteyden avulla oli kätevää käydä keskussairaalassa päiväkirurgisessa operaatiossa. Markku Halonen sanoi, että nykyisin on hyvä, jos Utsjoella näkee linja-auton kerran viikossa.
– Näihin joukkoliikenneyhteyksiin ei voi luvata nopeaa pelastusta. Isossa kuvassa joukkoliikenne ei ratkaise meidän liikkumista Lapissa. Ei oikein voi olla hirveästi joukkoliikennettä, kun ei ole joukkoja. Minä olen voimakas yksityisautoilun puolesta puhuja meidän olosuhteissa. Jos jossakin olen maltillisesti radikalisoitunut, niin siinä, että sillä maailmaa ei pelasteta, että ihmiset ahdistetaan nurkkaan ja heidän liikkuminen menee hankalaksi, totesi kansanedustaja.
Lohi sanoi, että keskusta ei tule olemaan sellaisessa hallituksessa, joka nostaa polttoaineveroa. Hän ei myöskään uskonut ilmaston pelastuvan sillä, että kytätään ihmisten lautasille ja katsellaan, onko siellä lihaa vai kasviksia. Jokainen syököön mitä haluaa ja juokoon maitoa, jos haluaa, oli Lohen näkemys.
Mika Aikio kyseli Postin toiminnasta ja muistutti, että Utsjoella sujuva Postin toiminta kuuluisi ihmisten perusoikeuksiin. Hän oli saanut hiljattain jätelaskun postilaatikkoonsa. Lasku oli viipynyt matkalla niin kauan, että eräpäivästä oli vierähtänyt jo muutama vuorokausi.
– Postin osalta ei ole nyt menossa mitään parlamentaarista valmistelua. Jatkuvastihan Postin tilanne on esillä ja tilanne on se, että kirjepostin määrä romahtaa koko ajan, kustannukset kasvavat, eikä Posti enää pärjää tässä tilanteessa, totesi Lohi.
Lohen mukaan se olisi tärkeintä, että edes lehden tulo olisi taattu kansalaisille.
– Lasku voi tulla kotiin joka toinen päivä, mutta sanomalehden saaminen päivittäin on perusoikeus, hän linjasi.
Rastigaisa-pubissa virisi vilkas keskustelu Metsähallituksen toiminnasta, jonka nähtiin vaikeuttavan Utsjoen matkailun kehittymistä. Aulis Nordberg sanoi, että maa-aineksen ottokin on mennyt niin vaikeaksi Utsjoen kunnassa, että rakentajat, matkailuyrittäjät ja tienpitäjäkin ovat helisemässä.
– Suojeluinnolla estetään jo normaalia elämistä. Jokainen soramonttu nähdään maisemahaittana ja soranotto estetään, jos paikalta löytyy joku peurakuoppa. Peurakuoppia taitaa olla Utsjoella parisen tuhatta, hän hymähti.
Lohi sanoi yrittäneensä metsähallituslain uudistamisen aikana vaikuttaa siihen, että Metsähallituksen organisaatio olisi yhden ministeriön ohjauksen alla. Hän ei tässä onnistunut ja nyt Metsähallitusta ohjaavat maa- ja metsätalousministeriö sekä ympäristöministeriö.
– Ympäristöministeriötä ei kiinnosta asioiden edistäminen matkailumielessä, vaan se ottaa yleensä suojeluroolin. Sekin on tärkeä, mutta ei se pelkästään riitä. Nuorgamissa puhuttiin siitä, miten saisi moottorikelkkalupia sillä tavalla joustavasti, että ulkopaikkakuntalainen voisi ajaa kelkalla perässä. Tämä tuntui olevan vaikeaa ja lähtökohtia pidettiin aika jyrkkinä.
Matkailuyrittäjä Juhani Eiramo sanoi Utsjoen olevan erämaa-aluetta lähes kokonaan. Hän kyseli, kuinka iso prosessi olisi, että erämaa-alueen järjestyssääntöä muutettaisiin yhteisellä sopimuksella, jotta sinne saataisiin vaikkapa aktiviteettireittejä.
– Matkailuyrittäjänä 47 vuoden kokemuksella sanon, että täällä pitäisi olla enemmän mahdollisuuksia saada viedä asiakkaita erämaa-alueille. Muuten Utsjoki ei tule menestymään matkailussa. Utsjoen matkailulla olisi loistava tulevaisuus edessään, jos nämä maankäytöt ongelmat ensin ratkaistaan.
Eiramon mukaan Utsjoella on virkistysalueita, mutta käytännössä niihin ei pääse, eikä niihin saa rakentaa mitään.
– Hyvin vaikea on kehittää tätä hommaa, hän harmitteli.
Ilmari Tapiola nosti esille Kevon luonnonpuiston, jossa Metsähallitus tekee mitä haluaa, mutta jos tavallinen ihminen haluaa jotakin, niin heti lyödään hanttiin.
– Helmikuussa saa vielä ajaa kelkalla, mutta sen jälkeen kelkkailu kuulemma kielletään Kevon sisällä. Ja vasta helmikuun jälkeenhän siellä pystyisi ajamaan kelkalla.
Márjá Sofe Aikio otti esille paikkakunnalla tapahtuvan metsästyksen, jossa ulkopuoliset hirvenmetsästäjät ja riekonmetsästäjät valtaavat Utsjoen.
– Haulikkomiehiä koirineen liikkuu eri puolilla ja pauke on kauhea. Jos haluaa mennä metsään, niin täytyy olla hyvin varovainen. Inarijoellahan joku isompi ryhmä kävi viime syksynä puhdistamassa alueen, hän kertoi.
– Viime syksynä oltiin puolukassa Kessintiellä ja tie oli vilkas kuin Mannerheimintie. Etelän miehet meni punaiset pipot päässä, koirat räksytti ja tosissaan siinä sai miettiä, uskaltaako mettään mennä, totesi Pentti Morottaja.
Markus Lohi kuunteli huolella terveiset ja sanoi, että yksittäinen kansanedustaja ei voi Metsähallitusta määrätä, mutta painetta hänkin voi luoda.
– Aina vain törmää niihin ristikkäisiin intresseihin, kun Metsähallitus on kahden isännän, maa- ja metsätalousministerin ja ympäristöministerin alla, hän lisäsi.
Tilaisuudessa puhuttiin myös koronatilanteesta ja koronan vaikutuksesta Suomen tulevaisuuteen. Markus Lohi sanoi Suomen hallituksen lähtevän siitä, että ihmisten terveydestä huolehditaan ja tehohoitopaikat eivät saa kuormittua missään päin Suomea.
– Samalla täytyy hakea tasapainoa järkevällä tavalla talouden ja esimerkiksi matkailun kanssa. Toivottavasti loppuvuodesta voidaan siirtyä jotenkin normaaliin ja toisaalta voi olla, että viruksen kanssa eletään vielä seuraavat pari vuotta. Lapissahan arkipäivän eläminen on onneksi vähän toisenlaista kuin kaupungeissa. Kun Suomessa luovuttiin kahden metrin turvavälisuosituksista, niin Lapissa siirryttiin sen jälkeen normaaliin eli viiden metrin turvaväleihin, vitsaili Lohi.
– Olen vähän huolissani nuorten ja lasten tilanteesta. Heidän elämäänsä ei saisi liikaa rajoittaakaan. Jokainen nuori ja abi elää nuoruuttaan vain kerran. Tästä ajasta kertoo se, että kun meidän poika aloitti äsken lukiossa, niin hän ei vieläkään tiedä, minkänäköisiä ne lukiokaverit on, kun kaikilla on maskit päässä, Markus Lohi sanoi.
Jaakko Peltomaa
"Utsjoen kunnalla on loistavat edellytykset matkailussa, jos maankäytön ongelmat ratkotaan", sanoi Juhani Eiramo.
TIETOLAATIKKO
Siirtomaksuilla rahaa Inarin kunnan kassaan"
Ilmari Tapiola nosti esille sähkön siirtomaksut, joilla kerätään rahaa Inarin kunnan kassaan.
– Paikallinen Tunturiverkko hoitaa täällä asiat ja Inarin kunta omistaa siitä 85 prosenttia ja Utsjoen sähköosuuskunta 15 prosenttia. Yhtiö keräsi miljoonan ylimääräistä rahaa ja se meni Inarin kassaan. Siksi Inarissa on kunnallisvero niin alhainen.
– Minusta on väärin, että siirtomaksuilla kerätään rahaa Inarin kunnan kassaan tai sähköosuuskunnan kassaan. Se on sitä kokoomuslaista politiikkaa, että köyhät maksaa. Yritysten ja rikkaiden ei tarvi maksaa, kun köyhät maksaa suurimman osan, hän paheksui.