A-
A+
A-
A+
Erja Mesimäki säesti haitarilla silkkikankaan tanssia sekä ääninauhaa, johon oli kerätty Anna Kuuvan, Anni Kokkarisen, Pirkko Maunusen ja virikeohjaaja Mariann Aikion onnen aiheita.
Kuvat: Tarmo Lehtosalo
NÄE MINUT -kulttuurihyvinvointihankkeen teosten tavoitteena on tarjota osallistujille sekä itsetuntoa että yhteisöllisyyttä tukevia, maksuttomia kulttuurielämyksiä. NÄE MINUT antaa mahdollisuuden olla osana suurempaa taiteellista teosta ja tulla nähdyksi yksilönä. Hanke tuo erilaisia ihmisiä lähelle toisiaan ja taide toimii heille hyvinvointia tukevana ja edistävänä elementtinä.
Lapset tulevat usein ilahduttamaan ikäihmisiä hoivakoteihin, mutta Uudelle vanhalle -teoksessa muutettiin suuntaa. Nyt kannustettiin ikäihmisiä jakamaan heidän taiteellista osaamistaan alakouluikäisille. Henna Haverinen (tanssi), Jessika Lampi (musiikki) ja Erja Mesimäki (musiikki) loihtivat yhdessä Männikön palvelukodin, Annan ja Aapelin hoivakodin, hoivakoti Attendo Auroran sekä Koivikon palvelukeskuksen asukkaiden kanssa liikkuvan ja soivan taideteoksen pohjautuen asukkaiden omiin vahvuuksiin, ajatuksiin, tunteisiin ja kokemuksiin.
Haverinen, Lampi ja Mesimäki toteuttivat jokaisessa palvelu- ja hoivakodissa kahden viikon aikana yhteensä viisi työpajaa, joissa suunnattiin katse niin menneeseen, nykyhetkeen kuin tulevaisuuteenkin. Työpajat rakentuivat kolmen keskeisen teeman ympärille: onnen, taian ja lemmen. Nämä muodostivat myös rakenteen kunkin palvelu- ja hoivakodin asukkaiden näköiselle kolmiosaiselle teokselle.
Henna Haverinen (keskellä) auttaa yleisöä ja esiintyjiä herättelemään kehoa.
Onni. Yhdessä ikäihmisten kanssa pohdittiin, mikä tekee heidät onnelliseksi. Onnen aiheina nousivat pintaan muun muassa Pariisin matka, terveys, toisten ihmisten onni ja oma jälkikasvu. Onnen aiheet kietoutuivat lumoavan lumenvalkoisen silkkikankaan tanssiin, haitarilla luotuun äänimaisemaan sekä ilahduttaviin riemukappaleisiin. Attendo Aurorassa päästiin myös matkustamaan Pariisin taivaan alle ihailemaan asukkaan upeita vesivärimaalauksia, onnellisia maisemia.
Taika. “Mitä haluatte taikoa tuleville sukupolville?” Ainakin rauhaa, terveyttä, menestystä ja työtä toivottiin tulevien sukupolvien elämänpoluille. Syömäpuikot muuntuivat taikasauvoiksi ja taiat vahvistettiin taikasanoilla: simsalabim, hokkus pokkus filiokkus, seesam aukene! Syömäpuikoilla taiottiin myös ääntä kanteleista. Ikäihmiset ja yleisö saivatkin nauttia heleästä kantelekylvystä asukkaiden taikoessa Haverisen ja Mesimäen kanssa musiikkia 5-kielisillä kanteleilla Lammen säestäessä 11-kielisellä kanteleella rentouttavan harmonista sointumattoa.
Lempi. Pastellinsävyiset ilmapallot täyttyivät lemmenaiheista. Niihin kirjattiin ikäihmisten lempilahjoja, lempitekoja ja lempikosketuksia, jotka olivat sekä muistoja menneistä että iloa nykyhetkestä. Palloihin piirtyivät muun muassa lahjaksi annettu poronvasa, ystävää auttava teko ja silittävä kosketus. Lopulta ilmapallot lensivät ilmassa, ihmiseltä toiselle pomppien ja lempeä eteenpäin lähettäen Nuoruustangon kajahtaessa Mesimäen haitarista. Yleisössä olleet alakoululaiset saivat teoksen päätteeksi nämä pallot taidelahjana kouluun vietäväksi. Mukaan tarttui myös kirjekuorellinen korttipohjia, joihin alakoululaiset saivat tehtäväksi taiteilla omia onnen aiheitaan ikäihmisille takaisin lähetettäväksi.
Humanitäärisinä taiteilijoina toimivat Jessika Lampi (musiikki), Erja Mesimäki (musiikki) ja Henna Haverinen (tanssi).
Haluamme kiittää Männikön, Annan ja Aapelin, Attendo Auroran sekä Koivikon asukkaita ja henkilökuntaa, yleisöä sekä yhteistyökumppaneitamme Suomen Kulttuurirahastoa, Alfred Kordelinin Säätiötä ja Inarin kuntaa unohtumattoman taidematkan mahdollistamisesta. Lisäksi haluamme myös kiittää Koppelon kyläyhdistyksen vapaaehtoisia esityksiin leivotuista herkullisista kampanisuista sekä Taidekahvila Shamaanin Anita Taalia viihtyisästä tukikohdasta meidän kakkukahvipalavereille!
Henna Haverinen, Jessika Lampi ja Erja Mesimäki
TIETOLAATIKKO