A-
A+
A-
A+
Viikon kysymys?
– Kauppaahan me tehdään ainoastaan asiakkaitamme varten. Valikoimat elävät sitä mukaan mitä asiakkaamme haluavat ostaa. Puitteet meillä ovat hyvät, mutta uudistuksia täytyy tehdä koko ajan. Pikaisesti katsoin, että olemme tuoneet noin 1000 uutta tuotetta kaupanhyllylle tämän vuoden aikana, niistä 400 on asiakastoiveita. Tämä meidän ”Asiakastoiveet” -taulu on ollut todella tykätty, K-Supermarket Ivalon kauppiaat Ari Sihvonen ja Susanna Kallioinen kertovat.
– Kulunut vuosi on ollut vähintäänkin työntäyteinen, mutta samalla erittäin antoisa. Mutta niinhän ne sanovat, että tekevän aika kuluu nopeasti. Ivalo on tosi kiva paikka olla ja asua. Sekä asiakkaat että työntekijät ovat ottaneet meidät tosi hyvin vastaan. Täällä työympäristö on sellainen jossa viihtyy, ja työ on sellaista jota on mukava tehdä. Sitten siihen päälle kun laittaa tämän luonnon, niin eihän tässä voi muuta kuin olla ja ihmetellä. Ja jos etelään haluaa, niin silloin ei tarvi kuin seurata Nelostietä. Ja toki täältä pääsee parissa tunnissa Helsinkiin, jos hyppää lentokoneeseen.
– Arihan se puhui, että hän kyllä laittaa kelkan aivan ensitöikseen, mutta ei sellaista ole vielä tuohon meidän pihamaalle ilmestynyt. Tai oikeastaan tässä kävi niin, että hän meni myymään mönkijänkin pois, eli moottoriharrastuksissa taidettiin vahingossa ottaa takapakkia.
– Vapaa-aika on nyt mennyt koiran kanssa ulkoillessa, ja pienimuotoisessa puusavotassa. Ari varsinkin on rehkinyt noiden polttopuiden parissa, kyllä siellä alkaa olla kohta kahdelle talvelle puita.
– Moni heistä siirtyi meille kauppiasvaihdoksen jälkeen. Olemme nyt onneksi sellaisessa tilanteessa, että saimme jopa lisättyä henkilökuntamääräämme. Meitä on nyt kolme päätä enemmän kuin vuosi sitten. Tämän lisäksi meillä oli 10 paikkakuntalaista nuorta kesätöissä. Heidän läsnäolo piristää kummasti, ja onhan se nyt mukava tarjota nuorelle ensikosketus työelämään.
– Meillä on tosi hyvä jengi kasassa, joukosta löytyy kovia konkareita ja uusia tuoreita kasvoja. Sen lisäksi meidän ryhmässä on osaajia monilta eri aloilta, ja nyt kun olemme päässeet tutustumaan heihin, samalla osaamme kysyä ja hyödyntää mukavasti heidän ammattitaitoaan. Vaikka perustyö on kaikille sama, niin on mukavaa, että pystymme hyödyntämään jokaisen työntekijämme omia vahvuuksia.
– Meillä on käynyt onni rekrytoinnin kanssa. Meille tulee kokoajan hakuja, ja heidän joukossaan on paljon ihmisiä, jotka ovat vaihtamassa alaa. He ovat olleet kaikki hyviä ja motivoituneita ammattilaisia, joilla on asenne kohdallaan.
– Poikkeustilanne on tehnyt sen, että emme ole oikein ehtineet vielä tutustua toisiimme. Toki monet ovat käyneet esittäytymässä meille täällä kaupalla, ja kyllä me sitten aina toisiamme moikkaamme.
– Olimme vasta ensimmäistä kertaa Inarin Yrittäjien vuosijuhlassa, ja minua kysyttiinkin mukaan hallitukseen. Ari on aikaisemmin ollut Keski-Suomessa, Korpilahden Yrittäjien hallituksessa, pitkän pätkän. Nyt me päätimme kuitenkin, että minä voisin antaa omaa panostani sen verran mitä töiltä kerkeän. Se on todella tärkeää työtä, ja mahtava tapa verkostoitua. Varsinkin se, että Inarin Yrittäjät tekevät läheistä yhteistyötä eri opinahjojen kanssa, on minusta todella hieno asia. Yrittäjyyskasvatus on lähellä minun sydäntä.
– Kesällä meillä oli täällä töissä iso nippu hyviä tyyppejä. Kun meille tulee työharjoitteluun, ja tekee reippaasti töitä, niin sitä voi saada itselleen kesäksi töitä.
– Tälläkin hetkellä meillä on SAKK:sta merkonomiopiskelija työharjoittelussa. He opiskelevat tällä hetkellä ammattiin, ja voin luvata, että tänne kun tulee, niin pääsee kunnolla tutustumaan oikeaan työelämään.
– Teemme hävikkiviikolla yläasteen kanssa yhteistyötä. Meillä oli sellainen ”hävikki-battle”, jossa me lahjoitimme hävikkivaarassa olevia tuotteita yläasteelle, ja kotitaloustunneilla tehtiin niistä sitten ruokaa. Tämän kaltainen vastuullisuuskasvatus on tärkeä osa tätä päivää, ja me aiommekin jatkaa aiheen tiimoilla yhteistyötä kyseisen luokan kanssa. Heistä voisi tulla esimerkiksi meidän kummiluokkamme.
– Kotitaloustunneilla voitaisiin tulla tutustumaan tänne meidän toimintaamme, ja huomata, että täällähän on paljon muutakin työtä tarjolla, kuin pelkästään kassalla istumista. Esimerkiksi tuo meidän herkkutorimme on paikka, joka työllistää kokin siinä missä ravintolakin.
– Meiltä saa myös hävikkiruokakasseja ResQ-sovelluksen kautta. Kaikki hävikkivaarassa olevat tuotteet myydään ensisijaisesti ResQ:n kautta. Koko kylä on ottanut nuo hävikkiruokakassit hyvin vastaan.
– Me lahjoitamme myös ruokaa työttömien ruoka-apuun. Teemme yhteistyötä myös muutamien eläinpaikkojen kanssa, ja sinne menee juureksia ja leipää. Roskiin meillä menee todella, todella pieni määrä elintarvikkeita. Voisi jopa sanoa, että ei sinne roskiin mene juuri mitään.
– Ensimmäisenä tulee mieleen se, että emme ole vielä saaneet pitää mitään asiakaskahvituksia tai vastaavia kokoontumisia. Tähän kun lisää sen, että henkilökuntapalaverit ja muut verkostoitumiset ovat myös olleet kaikki etänä, niin onhan tämä ollut melkoinen alku. Olemme turvallisuussyistä pitäneet fyysiset palaverit henkilökunnan kanssa aivan minimissä. Olemme kerran kokoontuneet koko henkilökunnan kanssa, ja silloinkin olimme todella isossa tilassa. Onneksi sähköiset työkalut ovat tänä päivänä niin helposti kaikkien ulottuvilla, vaikka eihän ne kasvotusten keskustelua voi koskaan korvata.
– Tällä viikolla vietetään meidän 1-vuotissynttäreitä. Talo on täynnä tarjouksia, ja poikkeusajan mukainen synttärikahvitus toteutettiin take away -tyylisesti maanantaina 1. marraskuuta.
– Käsidesiä kuluu, ja asiakkaat jopa omatoimisesti vinkkaavat, jos johonkin kohti olisi hyvä saada vielä käsien desinfiointipiste. Kasvomaskejakin käytetään vielä, ja turvavälejä kunnioitetaan, eli ei ole kyllä moittimista!
– Ja he, jotka haluavat minimoida kaiken kontaktin, käyttävät meidän verkkokauppaamme. Me keräämme ostokset, ja ne toimitetaan asiakkaan ovelle, ja soitamme ovikelloa.
– Meille tulossa kahvinurkkaus, jossa on kätevä herkutella kahvit taikka puraista lounas kauppareissun yhteydessä. Tämän lisäksi olemme lisänneet reilusti tuotevalikoimaamme, ja kiikuttaneet muun muassa gluteenittomat tuotteet samaan paikkaan. Hevi- ja leipäosastoille tehdään lähiaikoina freesausta, ja herkkutorin kala- ja ateriavalikoimaa on uudistettu ronskilla kädellä.
– Kun maailma muuttuu, niin meidän täytyy muuttua siinä samalla. Esimerkiksi kasvipohjaiset maidot ja kananmunat olivat aivan liian pienessä tilassa, joten niille täytyi keksiä uusi paikka. Niinhän se menee, että kasvavalle tuoteryhmälle on tehtävä tilaa.
– Viime talvi oli todella hiljainen, eihän silloin kukaan liikkunut mihinkään suuntaan. Kesä oli kuitenkin todella hyvä, ja asiakkaita riitti paljon ihan tuonne ruskaan asti.
– Tässä näkee hyvin, että onko alueella minkä verran matkailijoita. Jos kaupassa törmää vain tuttuihin kasvoihin, niin silloin on matkailun saralla hiljaista. Odotettavissa on, että Keski-Euroopasta tulee hyvin matkailijoita nauttimaan Lapin talvesta. Aasialaiset loistavat näillä näkymin poissaolollaan, ja sama taitaa päteä myös venäläisiin. Odotamme kyllä innolla, että norjalaiset ja venäläiset pääsisivät kulkemaan täällä ostoksilla.
– Ja jos jotain plussaa täytyy tuosta korona-ajasta etsiä, niin me saimme kehitettyä tätä kauppaa paikallisille sopivaksi.
Ville Vaarala
TIETOLAATIKKO