A-
A+
A-
A+
Koko maassa metsänomistajat solmivat viime vuonna noin 1 300 ympäristötukisopimusta, joilla suojeltiin yhteensä noin 3 500 hehtaaria metsää kymmenen vuoden määräajaksi. Uusien ympäristötukisopimusten määrä kasvoi 36 prosenttia ja pinta-ala 42 prosenttia edellisvuodesta. Yleisimpiä suojelukohteita olivat rehevät ja puustoiset metsät, kuten lehdot, korvet, pienvesien välittömät lähiympäristöt sekä monimuotoisuudelle merkittävät kangasmetsät.
– Merkittävä sopimusten määrän ja pinta-alan kasvu kertoo maanomistajien halukkuudesta jättää arvokkaita luontokohteita metsätaloustoimien ulkopuolelle ja suojeluun. Pohjois-Suomessa on tällä hetkellä ympäristötukisopimuksia voimassa yhteensä noin 14 800 hehtaarin alalla, joista on maksettu maanomistajille 10,2 miljoonaa euroa tukea, sanoo rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Jussi Pirkonen Suomen metsäkeskuksesta.
Metsäkeskus sai joulukuussa valtion lisätalousarviossa käyttöön 2,5 miljoonaa euroa lisävaroja ympäristötukisopimuksien solmimiseen. Metsäkeskuksen toimihenkilöt valmistelevat valtaosan ympäristötukisopimuksista ja auttavat metsänomistajia hakemaan tukea. Viime vuonna myös muut metsäalan toimijat osallistuivat aiempaa aktiivisemmin sopimusten valmisteluun.
Ympäristötukea maksetaan metsänomistajille korvauksena metsälain erityisen tärkeiden elinympäristöjen suojelusta, kun suojelu ylittää metsälain minimivaatimukset. Tukea maksetaan myös METSO-ohjelman mukaisten arvokkaiden luontokohteiden suojelusta. Ympäristötukisopimuksella metsänomistaja sitoutuu jättämään arvokkaan luontoympäristön hakkuiden ja metsänhoitotöiden ulkopuolelle 10 vuodeksi. Kemera-varoista maksetaan tukea myös luonnonhoitotöihin, kuten monimuotoisuutta edistäviin kulotuksiin, elinympäristöjen hoitoon ja kunnostukseen sekä vesiensuojeluun.
Pohjois-Suomessa nuoren metsän hoitoon, suometsien hoitoon, metsäteihin ja terveyslannoituksiin käytettiin Kemera-tukea viime vuonna noin 15,5 miljoonaa euroa, mikä on noin 2,5 miljoonaa euroa edellisvuotta vähemmän.
Pohjois-Suomessa 75 prosenttia puuntuotannon Kemera-varoista kului nuorten metsien hoitoon. Metsäteihin ja suometsänhoitoon käytettiin noin puolet vähemmän tukivaroja kuin edellisvuonna. Terveyslannoituksen käytettiin tukivaroja 50 prosenttia edellisvuotta enemmän.
– Nuoren metsän hoitoon maksettiin vuonna 2020 tukea 11,5 miljoona euroa, joka on 0,4 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2019. Suometsän hoito- ja metsätiehankkeiden toteutusmäärät ovat pudonneet huomattavasti viime vuosina. Erityisesti metsätiehankkeiden väheneminen huolestuttaa, koska puuhuollon turvaaminen vaatii kesäkuljetukset kestävän metsätieverkoston, sanoo Pirkonen.
TIETOLAATIKKO