A-
A+
A-
A+
Komentaja Jari Tolppanen Rajan kotiuttamisjuhlassa:
– Voitte onnitella itseänne. Siirrytte reserviin huippukoulutuksen läpikäyneinä tiedustelijoina. Lapin rajavartiosto ei vaali minkään joukko-osaston perinteitä, koska olemme itse 100 vuotta vanha joukko-osasto, joka vaalii omia perinteitään.
Näin totesi Lapin rajavartioston komentaja, eversti Jari Tolppanen kotiutuville varusmiehille pitämässään puheessa Ivalon rajajääkärikomppaniassa. Hän muistutti, kuinka 79 vuotta sitten käytiin talvisodan aikana Mäntyvaarassa ankara taistelu, jossa Erillinen pataljoona 17. runkona olivat Sallan rajamiehet ja Itä-Lapin reserviläiset. Puna-armeijan pataljoona pääsi selustaan, mutta se lyötiin mies miestä vastaan-taistelussa.
– Tällaisen joukon jatkumona te olette. Me toivomme, ettei tuollaisiin tilanteisiin koskaan jouduta. On myös niin, että kun varautuu pahimpaan, niin ei joudu yllätetyksi. Teistä on tullut sotakelpoinen joukko ja olette oppineet voittamaan vastoinkäymisiä. Näistä kokemuksista on teille hyötyä myös, kun joudutte ottamaan vastuuta Suomen rakentamisesta. Minun ikäluokkani vastaavasti alkaa siirtyä hiljalleen katsomon puolelle, sanoi komentaja Tolppanen.
Oulun sotilaskotiyhdistys lahjoitti kotiuttamisjuhlassa Rajan väreillä kudotut villasukat jokaiselle kotiutuvalle varusmiehille. Oulun sotilaskotiyhdistyksen varapuheenjohtaja Iina Tuomela kertoi, että Ivalon Rajan pojat ovat Oulun sotilaskotiyhdistyksen kummipoikia.
– Teillä on 185 lämminsydämistä kummitätiä. Oulusta lakkautettiin varuskunta 20 vuotta sitten, mutta meidän toiminta jatkuu näin kummitoiminnan kautta. Autamme Ivalon rajasotilaskotia hankinnoissa, joista yksi on Ivaloon hankittu biljardipöytä. Tänä vuonna olemme kutoneet 200 villasukkaparia ja niille on varmasti käyttöä, koska Suomessa on kylmää ympäri vuoden, sanoi Tuomela.
– On vaikuttavaa olla mukana teidän juhlassa. Omalta kohdaltani se johtuu varmasti siitäkin, että veljeni palvelee täällä Ivalossa. Olemme myös otettuja, että meidät on tänne kutsuttu. Eilen osallistuimme varusmiesten Kauneimmat joululaulut-tapahtumaan ja saimme kuulla, miten varusmiesten kuoro lauloi Veteraanin iltahuudon. Te lauloitte sen komeasti ja vieläpä moniäänisesti. Olitte tehneet töitä laulun eteen ja taidamme kuulla saman kuoroesityksen vielä tänään täällä kotiuttamisjuhlassa, kertoi varapuheenjohtaja Tuomela.
– Tulin tänne sekalaiseen porukkaan pelonsekaisin tuntein. Ivalon käyneet kaverit olivat pelotelleet pakkasilla ja Laanajärvellä. Kun ensimmäisenä aamuna heräsi punkassa, niin tuntui kuin olisi joutunut toiseen ulottuvuuteen. Heti ensihetkestä lähtien oli kiire. Joka paikkaan oli kiire, kuvaili alkuajan palveluskokemuksiaan varusmiehen puheen pitänyt, Rajavartiolaitoksen sissiristillä palkittu vänrikki Eetu Janatuinen.
Hän sanoi ison ja sekalaisen porukan hitsautuneen hiljalleen tiiviisti yhteen. Päivät kuluivat nopeasti ja koulutus oli huippuluokkaa. Monenlaista valitustakin palvelusaikaan mahtui, mutta komppanian ruuasta ei kukaan valittanut koskaan. Porukka oli aina kello 10.45 ruokalan edessä ”kieli pitkällä” odottamassa mitä tänään syötäisiin.
– Kun sotkun ovet aukeni, niin sotku täyttyi heti varusmiehistä. Päivärahat menivät viikonloppuisin munkkeihin ja Billys-pitsoihin. Maastossa meidän rajoja on todella koeteltu, mutta kaikesta selvittiin. Meillä oli tekemisen halu ja kaverit tsemppasivat toisiaan. Meistä tuli lähes veljiä palveluksen aikana, kertoi metsätalousinsinöörin opintojen pariin Rovaniemelle palaava Janatuinen.
Yli-Iistä kotoisin oleva ylirajajääkäri Iikka Mäkelä palkittiin saapumiseränsä parhaana Luton Leuku-palkinnolla. Kakkukahvipöydässä kotiuttamisjuhlassa Mäkelän ympärillä istuneet varusmiestoverit vakuuttivat, että Luton leuku meni oikealle henkilölle.
– Mäkelä on komppanian kovin, mutta parasta hänessä on asenne. Mäkelä ei ikinä mökötä ja hän kannustaa muita, kehuttiin Mäkelää kahvipöydässä.
Iikka Mäkelä puolestaan kehui rajajääkärikomppanian kouluttajia.
– Huippuporukkaa. Eikä heistä kukaan simahtanut, vaikka sitäkin kyllä yritettiin, hän naurahti.
– Palvelusaikaan mahtui tosi kovia harjoituksia, mutta sellaisella mustalla huumorilla kaikesta selvittiin. Tiukan paikan tullen vähän vitsailtiin ja meitä lohdutti maastossa tieto siitä, että kasarmillehan täältä ennen pitkää pääsee. Silloin kun olimme kasarmilla, niin eipä silloinkaan hirveästi sisätiloissa oltu, vaan silloinkin oltiin kasarmin lähialueella. Unettomuus ei koskaan vaivannut. Kun pääsi punkkaan, niin uni tuli heti, kertoivat alikersantit Daniel Magga ja Juuso Fofonoff.
– Olen tyytyväinen, että kunto kesti ja palvelus on takana. Sain puolen vuoden rankan koulutuksen. Kun pakkasi rinkan täyteen ja pisti sen selkään, niin rinkka näytti samankokoiselta kuin minä, hymyili ivalolainen rajajääkäri Samuel Pekkala.
Isä Rauno Pietarinen kehotti kotiutuvia varusmiehiä pysymään miehinä jatkossakin.
– Olkaa suomalaisia miehiä. Olkaa hyviä isiä, olkaa hyviä miehiä. Pitäkää oikeaa miehuullisuutta kunniassa, evästi isä Rauno.
Teksti: Jaakko Peltomaa
Kuvat: Ville Vaarala
TIETOLAATIKKO
Lapin rajavartioston Ivalon Rajajääkärikomppania kotiutti saapumiserän II/18 miehistön ja saapumiserän I/18 varusmiesjohtajat 20.12.2018. Kotiutuvat johtajat astuivat palvelukseen tammikuussa 2018 ja miehistö heinäkuussa 2018. Kaikkiaan kotiutettiin 16 reservin vänrikkiä, 36 aliupseeria ja 57 miehistön jäsentä. Pääosa kotiutettavista sijoitetaan rajajoukkojen reserviin.