A-
A+
A-
A+
Eveliina Hokkanen soittaa pianoa helluntaiseurakunnan tilaisuuksissa, mutta hyväntekeväisyyskonsertissa hän toimi ainoastaan juontajana.
Ivalon Kuulaassa pidetty tukikonsertti Ukrainan hyväksi keräsi kuulijoita salin täydeltä. Konsertin vapaaehtoinen keräystuottokin oli komea, yhteensä 1223 euroa.
– Kuulas oli tosiaan väkeä täynnä nämä koronamitoitukset huomioon ottaen. Ja tuo illan tuotto varmasti yllätti kaikki positiivisesti. Tämä 1223 euroa ohjataan Fida Internationalin kautta Ukrainan sodan humanitaariseen apuun, osa menee Ukrainaan ja osa kohdistuu raja-alueille, jonne ukrainalaiset lähtevät pakoon, kertoo Ivalon helluntaiseurakunnan pastori Eveliina Hokkanen.
Konsertin järjesti Ivalon helluntaiseurakunta yhdessä paikallisten taiteilijoiden kanssa.
– Idea konsertista lähti esimieheltäni. Kyrön Jouni tuumasi yhtenä sunnuntaina, että mitäs jos järjestettäisiin Ukrainan ja ukrainalaisten hyväksi tukikonsertti. Me mietimme sitten sitä asiaa ja olimme sitä mieltä, että jos ihmiset innostuvat ajatuksesta, niin järjestetään, mutta väkisin ei kannata yrittää, jos paikkakunnan esiintyjät eivät asiasta innostu.
– Mutta ei tarvinnut kuin pari puhelua soittaa, niin ihmiset olivat heti mukana. Ihmiset pyysi mukaan omia tuttuja taitelijoita ja siitä tämä lähti rullaamaan tosi nopeasti. Esiintyjiä oli paljon ja illan tarjonta oli laadukas ja monipuolinen, Eveliina kiittelee.
Eveliina Hokkasen mukaan konsertti ja illan keräystuotto kertovat osaltaan siitä, että ihmisillä on tarve auttaa hätää kärsiviä, sodan jaloissa olevia ja sodan jaloista pois pakenevia ukrainalaisia. Kovinkaan moni ei pysty hyppäämään bussin rattiin lähteäkseen noutamaan Suomeen Ukrainan pakolaisia, mutta jokainen voi osallistua tukikonserttiin ja lahjoittaa rahaa esimerkiksi Fidan kautta humanitaariseen apuun.
– Sota näkyy ja kuuluu meillä seurakunnassakin ihmisten puheissa. Sota herättää kauhistusta ja rukoustilaisuuksissa muistamme joka kerta ukrainalaisia. Sota koskettaa meitä siinäkin mielessä, että seurakuntalaisilla on kytköksiä suoraan Ukrainaan, kertoo Eveliina Hokkanen.
– Ja Ukrainassahan on muuten eniten helluntailaisia Euroopassa. Siellä evankelinen liike on Euroopan tasolla nopeimmin kasvavaa. Fidalla on hyvät kontaktit Ukrainan helluntaiseurakuntiin, jotka sitten pystyvät paikallistasolla kohdistamaan apua sitä tarvitseville. Tämän ansiosta apu saadaan vietyä perille sujuvasti ja luotettavasti, koska verkostot ovat niin hyvät ja laajat.
Eveliina Hokkanen tuli miehensä Miikan kanssa Ivalon helluntaiseurakunnan pastoreiksi viime kesänä.
– Meitä on nyt tosiaan kaksi pastoria Ivalon helluntaiseurakunnassa. Me olimme Miikan kanssa valmistumassa, kun aloimme pohtia tulevaisuutta. Huomasimme jo opiskeluaikana, että olemme tosi hyvä tiimi yhdessä, jonka vuoksi halusimme hakea molemmat seurakuntaan, vaikka hakuilmoituksessa etsittiinkin vain yhtä pastoria. Olemme molemmat 60 prosentin työajalla ja en usko, että seurakunta ainakaan mitään menettää siinä, että se sai yhtä aikaa kaksi pastoria, kertoo Eveliina hymyillen.
Eveliina vakuuttaa, että he ovat viihtyneet Ivalossa tosi hyvin.
– Arkielämän hyvinvoinnin palaset ovat kyllä täällä kohdillaan. Luonto on kaunista, ihmiset kivoja ja työ on parasta. Emme ole ehtineet kaivata etelään. Huonoja puolia täällä asumisesta ei oikein löydy, mutta ainoa asia, mitä välillä kaipaan työn kannalta, on kollegiaalinen vertaistuki, jota etelässä olisi enemmän siellä olevien verkostojen ja lyhyempien välimatkojen vuoksi. Ei tämäkään ongelma ole, mutta ehkä pieni haikeus joskus on siinä, kun tietää, että jossakin olisi pastorien kokoontuminen, mutta Ivalosta sinne ei näillä välimatkoilla ennätä.
Eveliina Hokkasen mukaan Ivalon helluntaiseurakunnan toiminta on pitkälti juuri sellaista kuin he olivat etukäteen ajatelleet ja kuulleet.
– Lapsi- ja nuorisotyö on täällä vilkasta. Junnuiltoja pidetään joka toinen viikko ja siellä on tosi paljon lapsia. Tänne on muuttanut viime vuosina paljon lapsiperheitä, joka oli yksi syy, miksi halusimme hakea tänne pastoreiksi. Meidän seurakuntalaisten ikärakenne on sinänsä vähän hassu, että meillä on paljon lapsiperheellisiä ja toisesta päästä taas paljon senioreita, mutta tuollainen 50-60 -vuotiaiden työssäkäyvien sukupolvi puuttuu lähes kokonaan.
– Kirppis tuossa pihan toisella puolella toimii vilkkaasti. Se on ihmisten kohtaamispaikka, jossa on mukava jutella kahvikupin äärellä. Ukontupa Ukonjärven rannalla on kovalla käytöllä ja vuokraajia on mukavasti, mutta toki korona-aika on hieman vaikuttanut Ukontuvan käyttämiseen.
Seurakuntalaisilta Eveliina on kuullut, että yhteistyö Murmanskin suuntaan on aikanaan ollut hyvin syvääkin ja leirejä on pidetty rajan molemmin puolin.
– Venäjän uskonnollinen tilanne on nyt niin kiristynyt, että tuskin ihan heti pystytään yhteistyöhön palaamaan.
Ivalon helluntaiseurakunnassa on alustavasti keskusteltu, että seuraava hyväntekeväisyyskonsertti voisi olla syksyllä. Ei ehkä tällä kertaa Ukrainaan, vaan Eväät elämään -kampanjan hyväksi, jossa on tänä vuonna teemana Bangladeshin lapsimorsiamet.
– Ukraina on nyt ihmisten puheissa ja sydämissä, mutta humanitaarista apua tarvitaan samaan aikaan niin monessa muussakin paikassa, huomauttaa pastori Eveliina Hokkanen.
Ivalon helluntaikirkossa, tai Saalemissa, kuten vanhempi väki mielellään sanoo, pidetään jumalanpalvelus aina sunnuntaisin kello 17.
– Meille nuoremmille tämä on yleensä seurakunta, mutta vanhemman polven puheessa kuulee usein sanan Saalem. Tänne voi tulla jumalanpalvelukseen kuka hyvänsä vakaumuksesta riippumatta. Jokainen saa tulla ja olla oma itsensä. Meillä on todettu hyväksi tämä iltapäivän jumalanpalvelus, jotta pitkämatkalaisetkin ehtivät. Seurakuntamme elinpiiri ulottuu Nuorgamiin asti, josta väkeä myös käy silloin tällöin.
– Kirkkokahvit ovat vähän kärsineet korona-aikana, mutta toukokuun alusta aloitetaan taas kirkkokahviperinne. Täällä salissa onkin kivat pöytäryhmät, joissa on mukava istua ja kahvitella, kertoo Eveliina Hokkanen.
Jaakko Peltomaa
TIETOLAATIKKO