Kotimaa

Terveyttä tuntureille ilmestyi - muisteluksia terveydenhuollosta Inarin Lapissa

Kuva: Jaakko Peltomaa

Terveyttä tuntureille on tarinallinen tietokirja, joka kuvaa Inarin ja Utsjoen terveydenhuollon erityisolosuhteita ja niiden vaatimaa monipuolista osaamista, joustavuutta, sopeutumiskykyä, kekseliäisyyttä ja yhteenkuuluvuutta, henkilöstöä osana yhteisöä sekä muutosta työssä ja toimintaympäristössä suhteessa valtakunnalliseen kehitykseen, jopa vaikuttaen tulevaan kehitykseen.

Pääpaino on elävän elämän ja arkisen työn kuvauksessa. Lisäksi kuvataan historiaa, talouden, hallinnon ja lainsäädännön kehitystä. Kirjoittajat muistelevat lähinnä omaa, kansanterveyslain aikaansa.

– Kiitos Lappi, Inarin työtoverit ja potilaat. Kesälääkärin käsitys yleislääkärin työstä ja mahdollisuuksista keikahti ylösalaisin. Välillä oli toki kiirettä ja päivystää piti. Työ oli todella monipuolista ja vaativaa, toteaa kirjan esipuheessa lääkintöneuvos, yleislääketieteen erikoislääkäri Kati Myllymäki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lyhyen Ivalon pestinsä aikana Myllymäki joutui hoitamaan jopa synnytystä, ja hoidettavaksi tuli myös haastavia kirurgisia ja sisätautisia tapauksia, kun potilaat eivät aina suostuneet lähtemään Rovaniemelle.

– Sen sijaan turistit saattoivat esittää melkoisia vaatimuksia tutkimuksista ja hoidosta ja väittipä joku helsinkiläinen, että Helsingissä pääsisi nopeammin terveyskeskuksessa lääkärille.

Tämän väitteen Myllymäki osasi tosin omasta kokemuksestaan kumota.

– Ja hienon kesälääkärikeikan perusteella päätin sitten erikoistua yleislääketieteeseen, hän kirjoittaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myllymäki toteaa esipuheessaan, että Terveyttä tuntureille-kirja on upea kulttuuriteko. Kansien väliin on saatu faktoja, historiaa ja mielenkiintoisia ihmisten tarinoita ja kokemuksia. Hän tietää, että paljon jäi tarinoita vielä kertomattakin, eikä kaikki tärkeäksi koettu kuitenkaan mahtunut kirjaan. Ehkä aikanaan seuraa Terveyttä tuntureille, osa 2 -kirja...

– Kannattaa lukea. Kirja sisältää todellista elämää, mielenkiintoisia ihmisiä, huikeaa ammattitaitoa ja sitoutumista pohjoisen väestön terveyden edistämiseksi!, hän vakuuttaa.

Kirjaa voi ostaa suoraan Kipinä-ryhmäläisiltä, vaikkapa Pekka Harvelta numerosta 040-7620562, tai Martti Rapelilta numerosta 0400-181639 tai Eeva Laitilta numerosta 040-5050931. Myyntipisteenä toimivat Ivalon S-Market Vaskooli ja Inarissa Siida.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä