Paikallisuutiset
Ivalon terveyskeskus siirtyy hoidon jatkuvuusmalliin - ”Säästää kustannuksia ja pidentää elinikää”
Lapin hyvinvointialueella Ivalon terveyskeskuksessa, Inarin ja Sevetin terveystaloilla otetaan 1.11. alkaen käyttöön hoidon jatkuvuusmalli kiirettömissä vastaanottopalveluissa. Muutoksen myötä jokaiselle Inarin kunnan asukkaalle on määritelty oma hoitotiimi. Se, minkä hoitotiimin asiakas olet, määräytyy asuinpaikan mukaan. Jatkossa terveyskeskuksen avovastaanotolle on kolme puhelinnumeroa ja lisäksi yksi puhelinnumero päivystykselliselle hoidolle.
– Ivalon terveyskeskus siirtyy uuteen hoidon jatkuvuusmalliin 1. päivä marraskuuta. Osa Lapin terveyskeskuksista on jo siirtynyt ”tiimimallii”n ja kokemukset ovat olleet myönteisiä. Laphan tuella Inarissa lähdetään nyt tähän uuteen malliin ja kyllä meillä on positiiviset odotukset tämän suhteen, sanovat ylilääkäri Outi Liisanantti ja vastaava sairaanhoitaja Maiju Kunnari.
Uudessa tiimimallissa Inarin kunta on jaettu kolmeen alueeseen eli tiimiin, joita ovat Jänkä, Rakka ja Korpi.
– Nämä kolme tiimiä muodostettiin niin, että jokaisen väestömäärä olisi samansuuruinen. Nimet tiimeille saatiin, kun pidimme terveyskeskuksessa nimikilpailun. Tiimeillä on myös omat värikoodit, esimerkiksi Jänkä-tiimin väri on oranssi ja terveyskeskukseen tulee sitten oranssia sille käytävälle, mistä Jänkä-tiimin löytää. Jos joku asiakas ei muista suoraan tiimin nimeä, niin hän voi muistaa sen, että minkäväriseen tiimiin kuuluu, kertovat ylilääkäri Outi Liisanantti ja vastaava sairaanhoitaja Maiju Kunnari.
Jokaisen tiimin vetäjänä toimii erikoislääkäri. Jokaiseen tiimiin kuuluu pääsääntöisesti kolme lääkäriä ja kolme hoitajaa. Hoitajista kaksi on sairaanhoitajia ja yksi terveydenhoitaja.
– Tiimimallin ideana on, että siellä on tuttu hoitaja, johon voi ottaa yhteyttä. Jokaiselle tiimille tulee oma puhelinnumero, johon voi soittaa. Kaikkihan eivät ensi alkuun tiedä tai muista omaa tiimiään, mutta puhelut tietysti ohjataan oikeaan paikkaan. Alussa voi olla pientä hässäkkää ennen kuin kaikki lähtee rullaamaan täysin suunnitelmien mukaan, mutta toivomme ihmisiltä suopeutta tähän alkutaipaleeseen, sanoo Outi Liisanantti.
Tiimimallista, jota joskus kutsutaan myös omalääkärimalliksi, on saatu Suomessa hyviä kokemuksia.
– Tutkimusaineistonäytöt puhuvat kiistatta tiimimallin puolesta. Tiimimalli takaa omalääkärin ja hoidon jatkuvuuden. Se vähentää kuolleisuutta ja pidentää elinikää. Se on myös hyvin kustannustehokas malli, siinä perusterveydenhuollon kulut sekä erikoissairaanhoidon kulut vähenevät, kertoo Liisanantti.
Inarin kunnassa on toki tähänkin asti päässyt aika hyvin samalle lääkärille niin halutessaan.
– Vaihtuvuutta on kuitenkin jonkun verran ollut ja onhan se haaste, kun potilaat vaihtuvat ja lääkärit vaihtuvat. Henkilökunta joutuu sitten miettimään ja perehtymään siihen, miten toinen kollega on ajatellut asioista. Ja onhan se potilaallekin kurjaa, että joutuu aina aloittamaan alusta ja kertomaan tarinansa, sanovat Liisanantti ja Kunnari.
– Kun olen seurannut, miten tiimimalli on otettu vastaan muualla, niin sekä henkilökunnan että potilaiden kokemukset ovat hyviä. Eihän tämäkään aina ole joka asiassa autuaaksi tekevä malli, mutta parempi kuin entinen, lisää Liisanantti.
Inarin kunnassa on sen verran pieni syntyvyys ja väestöpohja, että jokaista terveyspalvelua ei tarvitse tiimiyttää. Lastenneuvolaa, kouluterveydenhoitajaa ja opiskeluterveydenhuoltoa ei ole eriytetty, ei myöskään geriatria.
– Osastolla on yksi lääkäri. Osastolääkäri voi tarvittaessa sitten konsultoida tiimilääkäriä. Akuutit päivystysasiat kuuluvat päivystävälle lääkärille ja päivystävälle hoitajalle.
Jos potilaalle on puolikiireellinen asia, vaikkapa selkä on ollut kipeä, niin silloin hän soittaa tiimipuhelimeen ja tiimissä pyritään asia hoitamaan jo ensimmäisen yhteydenoton perusteella.
– Kun tämä selkäkipuinen ihminen soittaa tiimiin, niin tiimissä pohditaan, miten tämän asian saisi mahdollisimman nopeasti menemään eteenpäin. Tavoite on tietenkin, että pysyttäisiin kahden viikon hoitotakuussa. Yksi tiimimallin vahvuus on, että hoitajalla, joka puhelimeen vastaa, on jatkuvasti se tiimin lääkärin tuki saatavilla ja hän voi välittömästi konsultoida lääkäriä.
– Jos potilaalla on kipeä olkapää, niin hänet voidaan ohjata heti suoraan fysioterapeutille. Tai jos hänellä on närästystä ja vatsakipuja, niin voidaan samantien ratkaista, annetaanko lääkekokeilu vai ohjataanko suoraan laboratoriokokeisiin. Kaiken kaikkiaan on tarkoitus, että se hoito lähtee välittömästi käyntiin ensimmäisestä yhteydenotosta, eikä jonoa synny, sanoo vastaava sairaanhoitaja Maiju Kunnari.
Jotkut vanhemmat Inarin kuntalaiset saattavat muistaa, että Ivalon terveyskeskuksessa kokeiltiin omalääkärimallia joskus vuosikymmeniä sitten.
– Ajatus oli silloin varmasti hyvä ja tiimimallissa on jotain samaa kuin siinä vanhassa kokeilussa. Mutta se omalääkärikokeilu hiipui, kun potilasmäärät yhtä lääkäriä kohden olivat liian suuret ja lääkärit uupuivat. Näin kävi vähän kaikkialla missä omalääkärimallia kokeiltiin. Nyt meillä onkin tiimit ja vastuuta kannetaan niissä tiimeissä, ettei kukaan yksittäinen lääkäri väsyisi. Ja tiimimallissa hoitoprosessi lähtee etenemään heti ensimmäisestä puhelinsoitosta, sanoo ylilääkäri Outi Liisanantti.