Ihmiset

Kierrätätkö vanhat patterit?

Tällä viikolla vietetään eurooppalaista paristokierrätysviikkoa. Suomalaiset ovat Euroopan neljänneksi ahkerimpia paristojen ja akkujen kierrättäjiä, kun keräysmäärää verrataan asukaslukuun. Tilaston perusteella suomalalaiset myös käyttävät paristoja ja akkuja keskivertoeurooppalaista enemmän. Moni ahkerakin kierrättäjä unohtaa, että käytettyjen paristojen ja akkujen virtanavat tulee suojata esimerkiksi teipillä. Teippi on kierrätyksen pelastusrengas, joka estää mahdolliset oikosulut, jotka voivat aiheuttaa jopa tulipaloja. Erityistä huomiota tulee kiinnittää nappi- ja 9V-paristoihin, joiden pinta on käytännössä pelkkää napaa ja neppariparistoissa navat sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan, joten ne reagoivat erityisen herkästi. Kysyimme Ivalon kylällä ihmisiltä paristojen käytöstä ja kierrätyksestä.

– Kierrätän ehdottomasti paristot. Otsalamppu on yksi sellainen, joka syö pattereita. Ja tietenkin kaukosäädin on toinen. Ei tule mieleen muita, missä pattereita käyttäisin.

– Mie kokoan käyttämättömät patterit sellaiseen rasiaan ja sitten vien ne kauppaan. Kippaan ne sinne paristojen keräyspisteesee

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä