Kulttuuri

Kirjan julkistamisen ennakkotapahtuma Skábmagovat-elokuvafestivaaleilla

Ládjogahpir – Máttaráhkuid gábagahpir/The Ládjogahpir –The Foremothers´ Hat of Pride

Eeva-Kristiina Harlinin ja Outi Pieskin uuden kirjan julkaisutilaisuus pidetään Skábmagovat-elokuvafestivaalin yhteydessä Inarissa lauantaina 25. tammikuuta.

Suosittu ja huomiota herättänyt 1700- ja 1800-luvuilla; kielletty, unohdettu ja kadonnut 1800- ja 1900-luvuilla; käyttöön elvytetty ja voimautunut 2000-luvulla.

Tämä tiedettä ja taidetta yhdistävä kirja kertoo sanoin ja kuvin ihmeellisen tarinan ládjogahpirista, saamelaisesta naisen lakista. Ládjogahpir - Máttaráhku gábagahpir tutkii monesta näkökulmasta niitä saamelaisen kolonialismin historian vaiheita, joihin ládjogahpirin elinvoimainen olemassaolo ja sen katoaminen liittyvät. Kirja seuraa samalla ládjogahpirin vaikutusta aktiivisena toimijana, ​joka on mukana voimauttamassa ja purkamassa nykypäivän kolonialistisia mekanismeja.

Kaksikielinen (pohjoissaamen- ja englanninkielinen) kirja ​Ládjogahpir - Máttaráhku gábagahpir ​on keskeinen osa monitieteistä ja -taiteista projektia, jossa arkeologi Eeva-Kristiina Harlin ja kuvataiteilija Outi Pieski ovat tutkineet ládjogahpirin monivaiheista historiaa, perintöä ja elpymistä uudelleen käyttöön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erityislaatuinen yhteistyö yhdistää historiallisen ja arkeologisen tutkimuksen yhteisötaiteeseen ja craftivismiin. ​Tämä kirja tuo esille dramaattisia tapahtumia lakin historiasta, kuten sen käytöstä katoamisen, ja sen - ihmeellisen - elpymisen uudelleen käyttöön. Harlinin ja Pieskin monipuoliset tutkimukset ovat vieneet heidät arkistoihin, museokokoelmiin ja kirjastoihin ympäri Eurooppaa, jonka lopputuloksena on arvokas listaus kaikista tiedossa olevista säilyneistä ládjogahpireista. Tutkimus on johtanut myös työpajoihin, joissa yhdessä saamelaisten naisten kanssa, on jaettu käsityötaitoja, arvoja, ajatuksia ja unelmia, osana lakkiperinteen elvytystyötä. Niinpä kirja on myös opas ládjogahpirin merkityksiin ja käyttöön tänä päivänä.

Kirjan pääteksti, jonka on kirjoittanut Eeva-Kristiina Harlin yhteistyössä Outi Pieskin kanssa, kertoo ládjogahpirin historian 1800-luvun kulta-ajoilta, läpi katoamisen ja kieltämisen aikojen, aina tämän päivän elpymiseen. Kirjassa tämä laaja, visuaalinen tutkimusmatka lakin historiasta, käytöstä ja estetiikasta on koottu yhteen. Outi Pieskin taide on vahvasti kirjassa esillä, se näyttää, lisää ja alleviivaa laajempia näkökulmia ládjogahpirin olemassaoloon ja kertomukseen. Lisänä ovat artikkelit duodji professori Gunvor Guttormilta , saamelaiskulttuurin professori Veli-Pekka Lehtolalta ja taidehistorioitsija J an-Erik Lundströmiltä , joka kirjan toimittajana on tehnyt lisähuomioita aiheeseen.

Kirjanjulkistamistilaisuus lauantaina 25.1. klo 10.30 Saamelaismuseo Siidassa, Eeva-Kristiina Harlinin ja Outi Pieskin performatiivinen luento: Máttaráhku ládjogahpir - Esiäidin mahtilakki -rematriaatioprojektista. Tapahtumassa Ulla Pirttijärvi-Länsman joikaa esiäidin ládjogahpirille. Tilaisuudessa puhutaan pohjoissaam​ea, mutta esitys on tekstitetty englanniksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä