Mainos

Lainojen vertailu - mitä ottaa huomioon?

MAINOS – OMALAINA.FI –

Olipa tarvittu laina sitten mihin tarkoitukseen tahansa, on erilaiset luotonmyöntäjät aina järkevää kilpailuttaa ennen sopimuksen allekirjoittamista. Lainoja kilpailuttaessa on kuitenkin hyvä ottaa joitakin lainaan ja sen kokonaisuuskustannuksiin liittyviä asioita huomioon. Akuutissa rahantarpeessa tulee helposti tuijotettua puhtaasti luotonmyöntäjän ilmoittamaa lainan korkoa. Suomessa lainojen nimelliskorot eivät saa nousta yli 20 prosentin ja lainaajilla on myös velvollisuus olla kulujensa suhteen läpinäkyviä, mutta oikeiden tietojen tarkastelu vertaillessa vaatii silti jonkin verran ymmärrystä laina-asioihin.

Lainaa hakiessa ja vertaillessa on tyypillisesti mahdollista ilmoittaa toivottu lainasumma ja -aika, jotka vaikuttavat omilta osiltaan sekä maksettavien kuukausierien että lopullisten kokonaiskulujen suuruuteen.

Nimelliskoron ja todellisen vuosikoron ero

Nimelliskorko on se korko, joka esitetään päällimmäisenä lainasopimuksessa. Se on siten se korko, jonka mukaan lainan takaisinmaksu tapahtuu. Todellinen vuosikorko taas on prosentuaalinen tunnusluku, joka huomioi lainan kaikki kustannukset. Se sisältää kaikki ne kulut ja korot, jotka ovat liittyneet lainaan. Tällaisia kuluja voivat olla muun muassa avaus- ja nostopalkkio. Nimelliskorkoa käytetään usein yhtenä lainavertailun elementtinä, muttei yksin siihen kannata nojata.

Luotonmyöntäjällä saattaa olla kilpailijoitaan matalampi nimelliskorko, mutta muut lainan hoitamisesta aiheutuvat kulut nostavat lopullisen takaisin maksettavan kokonaissumman huomattavasti muita korkeammaksi. Sama toimii toisaalta myös toisin päin: Luotto voi olla kokonaan avausmaksuton, mutta sen muut korkokulut voivat nostaa sen kokonaishinnan kilpailijoita korkeammalle.

Vertaile eri pankkien ja rahalaitosten vaatimuksia lainanhakijoille

Myös lainanhakijaa kohtaan asetetut vaatimukset voivat yllättäen vaikuttaa lainojen kokonaissummaan. Pankeilla nimittäin on mahdollisuus pitää korkokulunsa huomattavasti muita rahalaitoksia matalampina. Tämä johtuu siitä, että pankkien vaatimukset hakijoitaan kohtaan ovat monesti korkeammat ja he monesti vaativat lainoilleen vakuudet tai takaajat. Näin ollen lainan myöntämisessä on pienempi riski ja he voivat luottaa saavansa tulevat velat tavalla tai toisella perittyä.

Omalaina.fi kaltaisten vakuudettomien lainojen vertailupalveluiden kautta sopivimman rahoitusratkaisun löytäminen on helppoa. Vakuudettomia lainoja tarjoavien luotonantajien riski on aina suurempi, minkä vuoksi heidän on pidettävä korkokulunsa hieman pankkeja korkeampina saadakseen varmasti edes osan lainasummasta takaisin. Tätä vertailua tehdessäsi sinun tulisi punnita omat prioriteettisi ja mahdollisuutesi lainan suhteen. Jos kaipaat nimenomaan edullisinta mahdollista lainaa, on perinteinen pankki luultavasti paras ratkaisu. Jos sinulla taas ei ole esimerkiksi omistusasuntoa tai henkilötakaajia lainasi vakuudeksi, ovat vakuudettomat lainat käytännöllisempiä.

Mikä on minimilyhennyksen suuruus?

Ole realistinen sinulle sopivan minimilyhennyksen suhteen. Maksuerien suuruus vaikuttaa pitkän päälle takaisin maksamaasi kokonaissummaan, mutta valitse mieluummin hieman pienemmät maksuerät ja korkeammat korot, kuin liian kunnianhimoiset kuukausierät. Jos yliarvioit omaa maksukykyäsi, saatat kohdata yllättäviä maksuvaikeuksia, jolloin kuukausierä jää kokonaan maksamatta. Tällaisessa tilanteessa maksu siirtyy perintään ja viimeisimpänä ratkaisuna ulosottoon, jolloin velkaan tulee huomattavia lisäkuluja ja menetät luottotietosi.

Lainojen vertailu on tärkeää, kun haluat saada parhaan mahdollisen lainan. Vertaile lainoja useasta eri pankista ja rahoituslaitoksesta. Lainojen vertailussa on tärkeää ottaa huomioon tekijöitä kuten lainan korko, maksuaika ja muut ehdot.