Paikallisuutiset

Lapin aluevaltuusto hyväksyi terveydenhuollon asiakasmaksujen roimat korotukset pitkän keskustelun päätteeksi

Asiointi perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa kallistuu Lapissa vuonna 2025. Kuvituskuva Lapin keskussairaalan päivystyksestä. Kuva: Tarja Karjalainen

Asiakkaan täytyy yhä seurata itse maksujen kertymistä maksukattoon. Synnytysten hoitojaksot muutettiin maksuttomiksi.

Lapin aluevaltuusto hyväksyi maanantaina kokouksessaan sosiaali- ja terveyshuollon asiakasmaksuhinnaston tulevalle vuodelle tiukan äänestyksen jälkeen.

Erityisesti erikoissairaanhoitoon tulee merkittävät korotukset, sillä maksut kasvavat 45 prosentilla. Perusterveydenhuollon maksut nousevat vuoden alusta 22,5 prosentilla.

Esimerkiksi erikoissairaanhoidon päivystyksessä käyminen maksaa täysi-ikäiselle jatkossa 66,70 euroa aiemman 46 euron sijaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vasemmistoliiton aluevaltuutettu Piia Kilpeläinen-Tuoma teki kokouksessa muutosehdotuksen, jonka mukaan erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksuja ei korotettaisi. Muutosehdotus sai kannatusta yli puoluerajojen.

– Jo pari käyntiä tekee pyöreästi 135 euroa, se voi olla pienen perheen kuukauden ruokaraha. Maksua voi kohtuullistaa tai poistaa, mutta se on raskas byrokraattinen prosessi, Kilpeläinen-Tuoma totesi.

Hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela kertoi, että erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksujen nostolla tavoitellaan noin 1,3 miljoonan euron lisätuloja.

Muutosehdotuksesta käytiin pitkä keskustelu, jossa nostettiin esiin esimerkiksi hallinnon eri tasojen leikkausten kohdistuminen samoihin ihmisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meidän sosiaali- ja terveyspuolen kustannuksista 10 prosenttia kansalaisista aiheuttaa 90 prosenttia kustannuksista. Tässä joukossa on tavattoman paljon vähävaraisia ihmisiä, se on aivan selvä, Esko Tavia (kesk.) kommentoi muutosesitystä sitä kannattaessaan.

Huolta edustajistossa aiheutti myös se, että nousevien poliklinikkamaksujen vuoksi vähävaraisimmat eivät välttämättä tule hoidontarpeen ilmetessä poliklinikalle ja seurauksena voi olla kalliimmat hoidot jatkossa.

Asiakas voi hakea vapautusta tai kohtuullistamista asiakasmaksuihinsa.

Pohjaesityksen puolesta pidetyissä puheenvuoroissa penättiin vaihtoehtoja, mistä asiakasmaksujen korotuksista tulevat rahat saataisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei ole esitetty maksua, joka kohdistuisi laajemmalle alueelle. Mitä muita maksuja voisi korottaa, kysyi pohjaesitystä kannattanut Akseli Erkkilä (kesk.) puheenvuorossaan.

Fakta

Palveluiden maksut nousevat

Terveyskeskuslääkärin vastaanotolla käyminen maksaa täysi-ikäiselle jatkossa 28,20 euroa (aiemmin 23 euroa). Maksu peritään kolmesta käynnistä vuodessa.

Terveyskeskuksen päivystyksessä käyminen (arkisin klo 20–8, lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivisin): 38,70 euroa (31,60)

Erikoissairaanhoidon päivystyskäynti: 66,70 euroa (46)

Sairaanhoitajan, kätilön ja terveydenhoitajan vastaanotot ovat maksuttomia samoin kuin rokotusohjelman mukainen tai hoidon vuoksi määrätty rokottaminen.

Erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksu: 66,70 euroa (46)

Päiväkirurgia: 218,70 euroa (150,80)

Suuhygienistin vastaanotto: 13,80 euroa (11,30)

Hammaslääkärikäynti: 17,90 euroa (14,60)

Erikoishammaslääkärillä käynti: 26,30 euroa (21,50)

Käynti kotisairaalan hoitajan luona on edelleen apua tarvitsevalle maksuton.

Lääkärin kotikäynti maksaa 25,80 euroa (aiemmin 21,10 euroa)

Lääkärin ja hoitajan yhteiskäynti: 42,20 euroa (34,50)

Kotikäynnit 1–3 vuorokaudessa: 16,40–49,20 euroa (13,40–40,20)

Asiakasmaksujen korotuksesta käydyssä keskustelussa ruodittiin myös asiakasmaksujen maksukattoa. Tällä hetkellä asiakkaan on itse pidettävä kirjaa maksuistaan. Vuosittainen maksukatto on 762 euroa.

– Millä aikataululla saadaan järjestelmä, joka laskee meidän puolesta laskut ja ilmoittaa, kun katto on täysi, Krista Stauffer (Yl.Sit.) kysyi.

Hyvinvointialuejohtaja Jokelan mukaan nykyisillä järjestelmillä tämä vaatisi käsipelillä tehtävää, työlästä potilaskohtaista seurantaa.

– Tämä liittyy tietojärjestelmäkokonaisuuden uudistukseen. Uudistamme järjestelmiä, ja kyllä me heti sellainen otetaan käyttöön, kun se on teknisesti saatavilla. Puhutaan ehkä muutamista vuosista, Jokela arvioi.

Aluevaltuusto äänesti erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksujen nostosta, ja aluehallituksen pohjaesitys voitti sen niukasti äänin 29–27, 3 äänesti tyhjää. Näin hallituksen esitys asiakasmaksuista erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksujen korotuksineen tuli valtuuston päätökseksi.

Synnytyksiin liittyvistä hoitojaksoista ei Lapin hyvinvointialueella peritä maksuja vuonna 2025. Maksuttomuus perustuu laskelmaan, jonka mukaan se maksaa itsensä takaisin, mikäli Rovaniemelle saadaan houkuteltua 80–100 synnyttäjää, jotka muutoin valitsisivat Oulun synnytyspaikaksi.

Veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut ovat maksuttomia myös ensi vuonna, samoin alle 25-vuotiaiden ehkäisy.

Korjattu kello 11.15: kommentti ”– Meidän sosiaali- ja terveyspuolen kustannuksista 10 prosenttia kansalaisista aiheuttaa 90 prosenttia kustannuksista. Tässä joukossa on tavattoman paljon vähävaraisia ihmisiä, se on aivan selvä” oli Esko Tavian, ei Tapio Lintulan, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kirjoitettin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä