Paikallisuutiset
Jenni Mattila ja Minna Vesterinen selvittivät:
Suomen suurimmassa kunnassa on vetovoimaa
Inarin kunta houkutteli kuntaanmuuttajia vuonna 2019 ensisijaisesti ainutlaatuisella luonnollaan. Tärkeimmät muuton motiivit olivat luontoon ja työn saantiin liittyviä. Muita merkittäviä muuton motiiveja olivat paluumuutto kotiseudulle, perhesyyt ja elämäntapaan liittyvät syyt. Kuntaanmuuttajat kokivat Inarissa pääsääntöisesti positiivista yhteisöllisyyttä ja he pitivät mahdollisuutta osallisuuden toteuttamiseen tärkeänä.
Lapin ammattikorkeakoulun YAMK-opinnäytetyössämme tutkimme Inarin kunnan kuntaanmuuttoa vuonna 2019. Kartoitimme kyselytutkimuksella Inarin kuntaan muuttaneiden näkemyksiä Inarin vetovoimatekijöistä, kuntaanmuuttaneiden muuton motiiveista sekä heidän kokemuksiaan yhteisöllisyydestä ja osallisuudesta.
Luonto ja työpaikat houkuttelevat
Tutkimuksessa ilmeni selvästi, että luonto on Inarin kunnan merkittävin vetovoimatekijä. Selkeät vuodenajat ja erityisesti kunnon talvi nousivat esiin vastauksissa ja ne koettiin merkittävinä viihtymistekijöinä. Vastaajat kertoivat, että leppoisa elämänmeno, ihmisten ystävällisyys ja auttavaisuus näkyvät inarilaisessa arjessa viihtyvyytenä, turvallisuutena ja yleisenä hyvänä ilmapiirinä. Toiseksi tärkeimmät vetovoimatekijät olivat työllistyminen ja työmahdollisuudet. Myös Inarin arktinen sijainti, muuttajien kaipuu kotiseudulle ja heidän kytköksensä perhesuhteisiin olivat tärkeitä.
Muuton motiiveista merkittävimmät olivat työn saanti, puolison työ, sukulaissuhteet ja kaipuu kiireettömämpään, luonnonläheiseen asuin- ja elinympäristöön. Hyvinvointi ja tarve elämänmuutokselle nähtiin tärkeinä. Osassa vastauksia muuton motiiviksi ilmeni pohjoisen vetovoima ja halu päästä Lappiin.
Vastaajat kokivat yhteisöllisyyttä sitoutuneimmin perheisiin, ystävyysryhmiin ja työyhteisöihin. Tärkeiksi yhteisöiksi koettiin myös Inarin kunta, Pohjois-Lapin seutukunta ja Lapin maakunta. Osalle tuoreita kuntaanmuuttajia kuuluminen yhdistyksiin ja seuroihin oli vähäistä. Kyselyyn vastanneet kokivat kanssakäymisen helpoksi ja että heidät otettiin Inarissa hyvin vastaan.
Vastauksista heijastui yleisimmin luottamus mahdollisuudesta osallisuuteen, kun taas toisaalta osa uusista kuntaanmuuttajista ei ollut muodostanut vielä käsitystään omista osallisuuden tavoistaan. Vastaajat kokivat heillä olevan pääsääntöisesti hyvä ja aito mahdollisuus osallistua päätöksentekoon.
Tyypillinen kuntaanmuuttaja
Kyselytutkimuksen tyypillisin vastaaja oli 26–35-vuotias työelämässä oleva parisuhteessa elävä tai perheellinen nainen, jolla oli ylempi korkeakoulututkinto. Hän asui Ivalossa vuokra-asunnossa ja oli muuttanut Inarin kuntaan ensimmäisen kerran vuonna 2019 ja hän oli valmis suosittelemaan Inaria asuinkuntana. Tyypillisen vastaajan mielestä Inarin kunnan palvelut toteutuivat pääsääntöisesti hyvin ja hänen mielestään eniten parantamisen varaa oli vuokra-asuntotilanteessa.
Tutkimus toimeksiantona
Kuntaanmuuttajat näkevät Inarin kunnan vetovoimaisena ja ainutlaatuisena pohjoisen kansainvälisenä ja monikulttuurisena kuntana. Tiedot käyvät ilmi Lapin ammattikorkeakoulussa Inarin kunnalle toimeksiantona tekemästämme opinnäytetyöstä Suomen suurimpaan kuntaan muutto vuonna 2019. Opinnäytetyön ohjaajana Lapin ammattikorkeakoulussa toimi yliopettaja FT Jari Sarja .