Kulttuuri

Valokuviin vangittuja hetkiä opiskelijoiden arjesta pohjoisessa

Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa vietetään Voimakas poro ja kaunis luonto -valokuvanäyttelyn avajaisia tiistaina 21. tammikuuta. Näyttelyssä on esillä poronhoitajan ja luonto-ohjaajan koulutusohjelmien oppimisprojektin satoa, ja valokuvat esittelevät Saamelaisalueen koulutuskeskuksen ammattialoja, työn arkea sekä elämää näissä ammateissa.

Näyttelyvieras näkee hetkiä opiskelijoiden arjesta pohjoisessa, joka näyttäytyy vaihtelevana, värikkäänä ja mielenkiintoisena. Kuvat ovat samalla herkkiä, mutta niissä on myös huumoria mukana.

Luonto pääosassa

Poronhoitajaopiskelijoiden työnkuva koostuu pääosin poronhoidosta ja siihen liittyvistä erilaisista työtehtävistä ja vuodenaikaistöistä. Luonto-ohjaajaopiskelijat ovat monipuolisesti tekemisissä luonnon kanssa ja koulutus antaa valmiuksia työskennellä esimerkiksi luonto-ohjaustehtävissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Syksyn 2019 aikana olemme muun muassa opetelleet kalastusta kaupallisen kalastuksen näkökulmasta, erilaisia luonnossa selviytymisen taitoja, suunnistusta sekä teltassa yöpymistä. Lisäksi olemme tutustuneet paikallistuntemukseen sekä paikalliseen kulttuuriin, luonto-ohjaajaopiskelija Mika Lustig kertoo.

Opiskelijoiden mukaan metsässä oleminen, luonto, ulkoilu ja porot ovat parhaita asioita näillä aloilla. Poronhoitajaopiskelija Niilo Vitikka kertoo, että parasta on, kun saa olla metsässä pidempään kuin kaksi päivää.

Monimuotoista yhteistyötä

Näyttelyprojektin ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen opiskelijat. Projekti perustuu Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaan Arktista pedagogiikkaa II – saamelais-opetuksen digiverkosto -hankkeeseen, jossa etsitään opiskelijalähtöisiä ammattiopintojen toteutustapoja. Projektia on tehty yhteistyössä Kulttuurisensitiivinen opinpolku (ESR) -hankkeen kanssa.

Näyttely on esillä 21. helmikuuta asti Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa osoitteessa Menesjärventie 4, Inari. Sen jälkeen näyttely sijoitetaan pysyvästi Saamelaisalueen koulutuskeskuksen Hopialammen yksikköön. Avajaiset tiistaina 21.1. kello 15.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä