Paikallisuutiset
Vuoden ravintolapäällikkö löytyy Saariselältä
PRO-gaalassa palkittiin jälleen ammattikeittiöiden ja ravintoloiden parhaat osaajat 15 sarjassa tammikuun lopulla Finlandiatalolla. Ravintola-alan parhaita palkitsevassa PRO-gaalassa patsaat jakautuivat tasaisesti eri puolille Suomea. Saariselkäläinen Petri Laukkanen sai tietää jo lokakuussa, että hän on kolmen parhaan joukossa PRO-palkinnon saajaksi.
PRO-gaalassa palkittiin jälleen ammattikeittiöiden ja ravintoloiden parhaat osaajat 15 sarjassa tammikuun lopulla Finlandiatalolla. Ravintola-alan parhaita palkitsevassa PRO-gaalassa patsaat jakautuivat tasaisesti eri puolille Suomea. Alle puolet tunnustuspalkinnoista jäi kuitenkin pääkaupunkiseudulle. Edellisvuosien PRO-voittajista ja esimiehistä koostuneella tuomaristolla oli vankka näkemys siitä, mitä osaamista ravintola-alalla tarvitaan. Tuomarointipaketissa oli mukana finalistin oma tarina, perustelut, suosittelijan sanat, sponsorin mielipide ja nettiäänestyksen yhteydessä kertyneet kommentit.
– Kaikki osa-alueet paketissa ovat tärkeitä, ja jokainen tuomari pisteytti ehdokkaat omista lähtökohdistaan, kertoo tuomariston työskentelyä johtanut Scandic Hotelsin toimitusjohtaja Aki Käyhkö .
Aikaisemmista vuosista poiketen ehdokkailta edellytetään vähimmäisvaatimuksina riittävästi työkokemusta ja perus- ja täydennyskoulutusta, joka tukee tehtävässä onnistumista. Vaihtoehtoisesti voi kuvata, miten urapolku on edennyt nykyiseen tehtävään.
– Harvoin tulee tunnustuksia tänne pohjoiseen. Omistan tämän voiton koko Lapille, en vain itselleni, sanoo palkittu ravintolapäällikkö Petri Laukkanen .
Petri Laukkanen sai tietää jo lokakuussa, että hän on kolmen parhaan joukossa PRO-palkinnon saajaksi.
– Hyvältähän se tuntui. Menin aamulla sanattomaksi, kun Aromilehdestä soitettiin ja kerrottiin ehdokkuudesta. Siitä ei saanut kenellekään edes kertoa, ennen kuin tieto julkistettiin virallisesti. Kyllä palkinnon myötä sai uskonvahvistusta omaan tekemiseen. Kyllä sitä oikein tekee noita asioita
Kajaanilaissyntyinen Petri Laukkanen on työskennellyt Tunturihotellissa 26 vuotta, joista 14 vuotta hän on ollut ravintolapäällikkönä.
– Tulin 17-vuotiaana lipunmyyjäksi tähän taloon. Siitä sitten pikkuhiljaa olen eteenpäin mennyt tässä hommassa. Olen käynyt välissä kouluttautumassa ja noussut portaikossa aina ylemmäs ja ylemmäs.
Ravintola-alalta opiskelurahat
Ravintolapäällikkö kuvailee työtään monipuoliseksi ja työnkuvassa on paljon vaihtelua.
– Tässä talossa ei pääse puutumaan työhön. Täällä on niin kova vaihtelu sesongeissa. Eri vuodenaikoina on erilaiset asiakkaat.
– Ravintola-ala on kyllä yleensä läpikulkuala. Siellä yleensä tienataan opiskelurahat ja opiskellaan joku muu ammatti. Minulla ei ole ikinä käynyt edes mielessä, että tekisin jotain muuta kuin tätä työtä.
Petri Laukkanen työskenteli 1990-luvulla talvet pohjoisessa ja kesät milloin missäkin, kuten hän itse asian ilmaisee.
Ravintolapäällikkö ei olisi koskaan arvannut, että Saariselän joulukuusta tulisi sellainen mitä se nyt on.
– Joulukuu on paisunut aivan tajuttomasti lyhyessä ajassa. Joulukuussa talo on tupaten täynnä porukkaa.
Vuonna 2012 Tunturihotellin salin puolella työskenteli 12 tarjoilijaa. Nyt tarvitaan yli 30 tarjoilijaa.
– Joulukuu on tällä hetkellä vuoden paras kuukausi.
Eikä ravintolapäällikkö olisi uskonut sitäkään, kuinka hampurilainen on kasvattanut suosiotaan.
– Hampurilaisesta on tullut niin sanottu salonkikelpoinen ruoka. Olemme sitä nauraneet monesti keittiömestarimme kanssa. Ei ole enää ainoastaan pikaruokalat, jotka myyvät hampurilaisia. Sen arvostus ruokana on noussut.
Petri Laukkanen antaa kiitosta työporukalleen. Tunturihotellin kevätsesonki pyöritetään 20 hengellä.
– Meillä on hyvä työyhteisö ja mahtava henkilökunta. Esimies on kannustava.
Baarikulttuuri muuttuu
Ravintolapäällikkö on huomannut työssään, että ihmisten juomakulttuuri on myös muuttunut.
– Alkoholinmyynti laskee koko ajan. Kännihakuinen juominen on jo historiaa. Ihmiset ovat siirtyneet enemmän mietoihin tuotteisiin kuten viineihin ja erikoisoluisiin.
– Ihmiset osaavat esimerkiksi kysyä erilaisia oluita. Se ei ole enää vain se hanalager mitä menee.
Ihmisten suhtautuminen alkoholiin on muuttunut. Enää ei paheksuta, jos vaikka otetaan lasillinen viiniä vaikkapa lounasaikaan.
– Uusi alkoholilaki vapautti paljon, mutta kyllä siellä on vielä hassujakin pykäliä.
Tanssikulttuuri hiipuu myös koko ajan.
– Vanhan liiton humppaluolia ei ole enää montaakaan. Pääkaupunkiseudullahan ei ole enää tanssiravintoloita ollenkaan. Me ainakin yritämme pitää näistä tansseista kiinni.
– Souvarit ovat sellainen ilmiö, että se kerää aina porukkaa koko talon täyteen. Se on uskomaton bändi, sehän on Inarin kunnan AC/DC.
Kuka Petri Laukkanen?
– sesonkityöntekijänä aloittanut Petri Laukkanen on viihtynyt Saariselällä pysyvästi vuodesta 2000
– ravintolapäällikkönä hän pitää hyppysissään viiden ravintolan toimintaa ja sesonkien mukaan vaihtelevan työntekijäjoukon hyvinvointia
– rassailee amerikanrautoja, lukee paljon ja laskettelee
– hotelli-ja ravintola-alan esimies ammattikorkeakoulututkinto