Paikallisuutiset

Anne Ollille tunnustusta sateenkaari-ihmisten oikeuksien puolustajana

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Setan nuorisotoimikunta valitsi ivalolaisen Anne Ollin Vuoden 2018 sateenkaarinuoreksi. Valintaperusteluissa todetaan, että Olli on edistänyt toiminnallaan aktiivisesti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien saamelaisten oikeuksia ja näkyvyyttä. Tunnustus jaettiin 18. elokuuta järjestetyssä Lahti Pridessa.

Viime viikonloppuna Helsingissä järjestetyssä QX Awards -palkintogaalassa Olli puolestaan vastaanotti Vuoden lhbtiq-aktivisti -palkinnon. Seta oli nimennyt ehdokkaat yhteistyössä QX Awardsin kanssa ja voittaja valittiin suorassa äänestyksessä.

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamon mukaan palkintoehdokkaiksi valittiin henkilöitä, jotka tekevät näkyväksi epäkohtia, joita edelleen esiintyy sateenkaari-ihmisten oikeuksien esteinä ja vaativat niihin muutosta. Tällaiset rohkeat toimijat ovat usein myös esimerkkejä muille ja raivaavat tietä omissa yhteisöissään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

24-vuotias Olli kertoo olleensa iloisesti yllättynyt saamistaan tunnustuksista.

– Ne ovat osoitus siitä, että olen tehnyt jotain merkittävää, kova työni viime vuoden Sápmi Priden parissa on huomattu ja sitä arvostetaan. Näiden tunnustusten myötä olen myös itse oppinut arvostamaan enemmän tekemääni urakkaa, hän toteaa.

Olli uskoo, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien saamelaisten asemassa on tapahtunut paljon edistystä. Poikkeuksiakin tosin on.

– Tilanne vaihtelee paikoittain ja suvuittain. Nuoremmilla vaikuttaa olevan helpompaa kuin vanhemmilla sukupolvilla, mutta todella moni elää silti kaapissa. Mutta edistystä on kyllä tapahtunut, ehdottomasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän toivookin, että myös pohjoisen ihmiset heräisivät pohtimaan omia ennakkoluulojaan.

– Kohdatkaa ihmiset ihmisinä, sillä jokainen on paljon muutakin kuin pelkkä sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen tai etnisiteetti. On niin paljon asioita, mitä voimme oppia toisiltamme. Ja erityisesti nuorille haluaisin sanoa, että älkää tuhlatko aikaanne myrkyllisiin ihmissuhteisiin, vaan etsikää ympärillenne ihmisiä, jotka hyväksyvät teidät sellaisina kuin olette, Olli kehottaa.

Tällä hetkellä hän asuu Oulussa ja opiskelee Oulun yliopistossa biologian ja maantieteen aineenopettajaksi. Opiskelijan arjessaan hän pyrkii vaalimaan omaa saamelaista identiteettiään monin eri tavoin.

– Käytän saamea mahdollisimman paljon, kuuntelen joikuja ja muuta saamelaismusiikkia, luen runoja, puen joskus juhliin gáktin, vastailen jatkuvasti haastattelu- ja tutkimuspyyntöihin ja seinällä on pari Suohpanterrorin julistetta, hän luettelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Takaisin pohjoiseen hän uskoo palaavansa joskus tulevaisuudessa, mutta mitään tarkkoja suunnitelmia ei hänellä sen suhteen vielä ole.

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, joka on perustettu vuonna 1974. Setan tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta.

Querelle-festivaalien yhteydessä järjestetyssä QX Awards -palkintogaalassa palkittiin henkilöitä, tapahtumia ja tekoja, jotka ovat rakentavalla tavalla nostaneet sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia esille valtaväestöön nähden.

Lhbtiq-kirjainyhdistelmällä viitataan sekä sukupuoli- että seksuaalivähemmistöihin: lesbot, homot, biseksuaalit/bi-ihmiset, transihmiset, intersukupuoliset ja queerit.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä