Kulttuuri
Hotpot on sosiaalinen tapa ruokailla
Koronavirus on vaikuttanut varsin monen henkilön matkasuunnitelmiin, kaukomaan matkailu on käytännössä pysähdyksissä. Pako marras- helmikuun pakkasista muutamaksi viikoksi aurinkoon ja lämpöön ei ole nyt mahdollista. Valon ja lämmön lisäksi kaukomailta haetaan myös erilaisia ruokakokemuksia. Tiedämmekö edes sitä, että eräitä naitä kokemuksia on mahdollisuus nauttia omalla lähialueellamme, yksi näistä paikoista on Käyrämön Keidas.
Kiinalainen Hotpot on hyvin suosittu ruoka, jota jokaisen kannattaa joskus kokeilla. Hotpot tunnetaan kiinalaisena fonduena, missä pöydällä olevassa metallipannussa kiehuu kirkas tai mausteinen liemi. Käyrämön Keidas on hankkinut neljä sähköpöytää, joista kussakin on neljä paikkaa keittää Hotpot lientä. Tällä tavalla jopa 16 henkilöä voi samanaikaisesti nauttia tästä sosiaalisesta ruokailutavasta.
Hotpot on loistava tapa seurustella
Hotpotilla on pitkä, yli 1000 vuotta vanha historia Kiinassa. Aikaisemmin sitä suosittiin erityisesti talvella mutta nykyään hotpot pöytiä ja ruokaa on tarjolla ympäri vuoden. Talvella lämmin ja mausteinen keitto lämmittää kehoa ja parantaa verenkiertoa. Kesällä maukas ja mausteinen keitto lisää hikoilua ja toimii hyvin kehon viilentäjänä. Hotpot ateriaa varten kannattaa varata aikaa ja siksi se sopiikin erinomaiseksi tavaksi seurustella. Samalla kun hotpot pata kiehuu ja siihen lisätään eri aineksia ja odotetaan niiden kypsymistä, on hyvä mahdollisuus seurustella ja pitää hauskaa.
Hotpotin periaate onkin, että kirkkaaseen mietoon liemeen tai mausteisempaan liemeen lisätään eri makuja, vihanneksia, kasveja, juureksia, lihaa, kalaa,.... ja annetaan niiden kypsyä kuumassa liemessä. Kun ainekset ovat kypsät, ne syödään. Mitä pidempään eri maksuja keittää, sitä maukkaammaksi liemi kehittyy.
Hotpot vaihtelee alueittain
Kiina on kooltaan valtavan iso maa ja hotpot-tyypit vaihtelevat alueittain. Kaksi suosituinta hotpottia ovat Sichuanin hotpot ja Pekingin lampaanliha hotpot. Sitten kun ruokapaikan sijaintina on meren läheisyys kuten Guangdongissa, siellä suositaan mereneläviä. Koillis-Kiinassa suositaan hapankaali-hotpottia, Suzhoussa ja Hangzhou krysanteemi hotpottia ja Hong Kongissa naudanliha hotpottia. Hotpotissa maut paranevat loppua kohti koska kiehuminen vapauttaa maut ruokaan paremmin kuin paistaminen.
Hot Pot aterialla Käyrämön Keitaalla
Hotpot aterian kokemuksia
Pertti Forsströmin tiedon mukaan hotpot-ravintolatarjontaa löytyy Käyrämön lisäksi ainakin Helsingistä. Ruokailu kannattaa tilata vuorokautta aikaisemmin , jotta kaikki ehditään valmistaa ja ruokailu pääsee alkamaan heti joustavasti. Voit tilata miedomman tai mausteisemman keiton, mausteisemmassa on selkeästi voimakkaampi chilipohjainen maku. Ruokailijat asettuvat kukin paikalleen ja heillä on edessään kiehuva liemi tai keitto. Keittoon lisätään oman maun mukaan kasviksia, tofua, lihaa, kalaa, vihanneksia, sieniä, mereneläviä, ribsejä, liha- tai kalapullia, vaihtoehtoja on tosi paljon. Esikypsennetyt tuotteet lämpiävät ja maustuvat liemessä ja jättävät liemeen oman makunsa. Kun lisukkeet ovat lämmenneet, ne otetaan ruokailuastiaan ja voidaan lisämaustaa erilaisilla kastikkeilla, valkosipulilla, suolalla, chilillä, ... ennen niiden nauttimista.
Hotpot ateriaan kannattaa varata aikaa ja siksi ateria sopii erinomaisesti kaveriporukalle mukavaksi kokemukseksi tai työpaikan porukalle ohjelmanumeroksi. Suosittelen kokeilemaan!
Ota meihin yhteyttä ja kerro paikallislehden lukijoille mitä erikoisuuksia sinun ravintolassasi on tarjolla!
Pekingin ankkaa
Käyrämön Keitaan kiinalaisen ruoan tarjontaan kuuluu myös Pekingin ankka. Pekingin ankka on tunnettu pekingiläinen ruokalaji, joka valmistetaan nimensä mukaisesti ankasta. Pekingin ankan valmistaminen on suhteellisen työlästä ja tyypillisesti sitä tarjoillaankin ravintoloissa kodin ruokapöydän sijaan. Jos haluan nauttia pekinginankkaa Käyrämössä, on ruoka tilattava kahta vuorokautta aikaisemmin .
Ankan valmistamiseen käytetään erityistä ankkarotua, jonka liha on erityisen mureaa. Linnut teurastetaan noin kuusiviikkoisina, minkä jälkeen ankka pestään sisältä vedellä ja sen nahka erotetaan lihasta paineilmalla, jotta rasva pääsee valumaan pois myöhemmän paistamisen aikana.
Ankan nahka erotetaan lihasta paineilmalla.
Nahasta tulee näin rapea ja liha säilyy mureana. Tämän vaiheen jälkeen lintu valellaan makealla liuoksella ja ripustetaan kuivumaan. Lintu kuivuu vähintään 24 tuntia ja parhaat olosuhteet kuivumiselle tarjoaa kylmä ja navakka tuuli.
Perinteisesti se paistetaan riippuen lieriön muotoisessa uunissa. Käyrämössä ankka paistetaan savu-uunissa (ulkona) noin 130 asteen lämmössä 3 tuntia kunnes sisälämpö on noin 70 astetta. Tämän jälkeen ankka siirretään sisäuuniin 10 - 15 minuutin ajaksi lämpöön 180 astetta ja sisälämmön pitää olla 81 - 85 astetta.
Jos ruokailu on esimerkiksi kello 17.00, paisto aloitetaan noin kello 10.00, kello 13.00 siirto sisäuuniin ja siellä noin puoli tuntia. Tämän jälkeen ankka saa levätä 1 - 2 tuntia ennen leikkuuta.
Viimeisessä vaiheessa iho ja liha leikellään pieniksi viipaleiksi. Ankan leikkaaminen vaatii taitoa. Veitsen pitää olla terävä, jotta jokaiseen siivuun saadaan nahkaa mukaan.
Pekingin ankkaa Käyrämön keitaalla
Ankka tarjoillaan siten, että otetaan leipa, siihen lisätään ankkaa, kurkkua, sipulia ja kastiketta. Kastike on hyvin maukas ja tärkeä osa, leivästä pyöritetään nyytti ja ruoka nautitaan.
JH