Paikallisuutiset

Vaalipaneeli Ivalossa:

Kokoomus haluaa Lapista läpi kaksi kansanedustajaa

Lapin kokoomusehdokkaat lähtevät siitä, että kokoomus saa eduskuntavaaleissa maakunnasta läpi kaksi kansanedustajaa. Tämä oli henki vaalipaneelissa Ivalon valtuustosalissa, jossa lappilaiset kokoomuksen kansanedustajaehdokkaat kertoivat vaaliteesejään. Tällä kaudella eduskunnasta on puuttunut lappilainen kokoomusedustaja ja ehdokkaiden mukaan se on myös näkynyt päätöksenteossa.

– Kun kalastuslaista taisteltiin, niin meillä ei ollut omaa kansanedustajaa vaikuttamassa Arkadianmäellä. Ihmiset soittelivat hädissään sinne ja tänne, että viesti saatiin viimein menemään läpi. Kokoomus on Helsingin päässä suuri ja vaikutusvaltainen puolue ja sinne tarvittaisiin edustaja myös Lapista, sanoi inarilainen ehdokas Tanja Sanila .

Sevettijärveltä kotoisin oleva Sanila kertoi olevansa taiteen maisteri, joka on vuosien varrella joutunut opiskelemaan monenlaisissa kunnallisissa luottamustoimissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen myös kolttien luottamusmies edelliseltä kaudelta. Siellä minut on keitetty ja pohjaan poltettu, kertoi Sanila hymyillen.

Inarilaisehdokas Tanja Sanila uskoi, että hän olisi eduskunnassa nopea oppimaan ja verkostoitumaan, koska on joutunut näitä taitoja oppimaan myös tähänastisissa työtehtävissään ja luottamustoimissaan.

Keskustelun aikana käytiin läpi useita teemoja maanpuolustuksesta ilmastonmuutokseen. Sodankylän ehdokas Pekka Heikkinen näki ilmastonmuutoksesta käytävään keskusteluun sisältyvän paljon huuhaata.

– Eihän se näin mene, että kohta kaikki ajavat Lapissa sähköautoilla. Meillä ei ole julkista liikennettä, ja täytyy muistaa, että onhan Suomessa jo paljon tehtykin vastuullisia toimia. Esimerkiksi lyijy kiellettiin bensiinistä ja se paransi samalla myös poronlihan laatua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heikkinen näki myös vaatimukset pakollisista kasvisruokapäivistä kouluihin suoranaisena höpötyksenä ja vähemmistön sanelemana demokratiana. Muiltakaan ehdokkailta ei pakollisille kasvisruokapäiville löytynyt ymmärrystä.

Omaishoitoa pitää tukea

Tanja Sanila sanoi juuri kokoomuksen saaneen kovaa kyytiä vanhustenhoidosta. SDP onnistui keräämään pisteet vanhustenhoitoa koskevasta keskustelusta ja kokoomuksen kannatus lähti laskuun.

– Haluan palata kokoomuksen Lapin asioiden hoitamiseen. Meidän kaikkien pitäisi pohtia sitä, miten lähteä kehittämään Lapin alueen vanhustenhoitoa. Tiedän, että nyt Sevettijärveltä siirretään kaikki vanhukset Ivaloon, jos kotona asuminen ei enää onnistu. Välimatkaa on Ivalon ja Sevetin välillä 160 kilometriä. Nykykäytäntö on kestämätön, joten toivoisin, että meille tulisi joku yksityinen ja perustaisi hoivakodin. Haasteellista se toki on, koska meiltä puuttuvat työntekijät, tilat ja resurssit.

Yleisön puolelta Eeva Harmanen toi esille omaishoidon tärkeyden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Omaishoitoon pitäisi varsinkin harva-alueella kiinnittää paljon enemmän huomiota. Puheenjohtaja Orpokin on todennut, että omaishoitajia täytyy tukea. Moni hoitaa puolisoaan, sukulaistaan, lähimmäistään, mutta tilanne on se, että omaishoitajakin tarvitsisi jo paljon apua, hän sanoi.

Kokoomuksen ehdokas Sara Tuisku sanoi, että omaishoidon kehittäminen on Suomelle välttämätöntä, sillä omaishoito on yksi kulmakivi suomalaisten hoitosuhteessa.

– Kun viime aikoina on puhuttu paljon yksityisestä palveluntuotannosta, niin täytyy muistaa, ettei yksityinen tarkoita sitä, että palvelu olisi automaattisesti huono. Meidän pitää muuttaa yritysverotusta ja byrokratiaa, jotta myös pienet hoitoalan yritykset pärjäisivät. Nyt isot yritysketjut syövät pois pienet viiden hengen yritykset, hän totesi.

Myös ehdokas Sanna Luoma toi esille omaishoidon tärkeyden.

– Ainakin omaishoidon tuet pitäisi saada samanlaisiksi kaikissa kunnissa. Omaishoitaja tekee kuitenkin aina yhtä arvokasta työtä asuipa missä kunnassa hyvänsä, hän muistutti.

Hoivayritykset oppivat virheistään

Yleisön joukossa istunut pitkäaikainen yrittäjä Matti Vanhanen halusi puuttua illan keskusteluun ja yleensäkin Suomessa käytävään keskusteluun, jossa tahtoo olla vallalla vasemmistolainen ajatus siitä, että kaikki pitää tehdä valtion toimesta ja yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa voittoa.

– Pitkäaikainen yritys joutuu aina panostamaan laatuun ja omaan toimintaansa, jotta se menestyy kilpailussa. Voiton tavoittelu tai tuoton tavoittelu perustuu monta kertaa siihen, että yritys pyrkii kehittämään toimintaansa paremmaksi ja fiksummaksi kuin mitä toiset alalla toimijat ovat. Hoivapuolen yrityksissä on varmasti tehty virheitä, mutta olen varma, että yritysten omistajat ovat myös virheisiin puuttumassa, sillä se on ainoa mahdollisuus, jos yritykset aikovat olla pitkäjänteisesti mukana, sanoi Vanhanen.

Hän kertoi olleensa mukana perustamassa sellaista yritystä, joka lähti pakkaamaan lääkkeitä kerta-annospusseihin hoivakotien asiakkaille. Pakkaaminen tapahtuu roboteilla.

– Tällainen menettely voi maksaa hoivakodille aika lailla, mutta täytyy muistaa mitä sillä saadaan aikaan. Sairaanhoitaja ei enää käytä puolta työpäiväänsä siihen, että hän ottaa purkeista lääkkeitä ja lajittelee niitä asukkaille. Näin syntyy tehokkuutta ja henkilökunta voi keskittyä asioihin jotka hyödyttävät niitä asukkaita, selvensi Matti Vanhanen.

Maavoimien näkyvyyttä Inariin

Sodankylän ehdokas Pekka Heikkinen toi esille maanpuolustusasiat ja halusi herättää keskustelua siitä, täytyisikö myös Maavoimien näkyä Inarissa. Maavoimien ei tarvitsisi tulla Inariin kaukaa, sillä lähin Maavoimien yksikkö on Jääkäriprikaati Sodankylässä.

– Täällä Inarin alueella on vähän niinkuin tyhjiötä. Olisiko syytä miettiä, että läsnäolo olisi pikkuisen näkyvämpää, pohti Heikkinen.

Hän tiesi, että Ivalosta löytyy rajajääkärikomppania, mutta komppania on Venäjän mittapuulla vain komppanian kokoinen yksikkö.

Ehdokkailta tiukattiin myös kantoja ILO-sopimuksen ratifointiin, eikä myönteistä kantaa sen ratifiointiin löytynyt muilta kuin Sanna Luomalta. Hän sanoi ajattelevansa asiaa puhtaasti vain juristina ja näkevänsä asian niin, että kansainvälinen oikeus menee kansallisen lain edelle.

– En ole ratifioimassa. Saamelaisväestön sisällä on diskriminaatio-ongelmia ja ne täytyy hoitaa ennen ILO-sopimusta, sanoi Heikkinen.

Tanja Sanila sanoi kannattavansa ILO-sopimuksen ratifioimista kunhan sitä ennen ongelmat muun muassa saamelaiskäräjälain suhteen on ratkaistu. Hän muistutti, että saamelaismääritelmästäkin löytyy asioita jotka pitää ratkaista ennen ratifioimista. Myös Sara Tuisku oli sitä mieltä, että saamelaismääritelmään täytyy saada selvyys ja nykyisen tulehtuneen tilanteen Lapissa täytyy rauhoittua ennenkuin ratifioiminen on ajankohtainen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä