Ulkomaat

Kolmas tiehanke Nepalin vuoristokyliin - Back to Nepal once again

Kerron teille viimeisimmästä avustusprojektistani Nepaliin. En kehuakseni, mitä olen saanut aikaiseksi, vaan kiittääkseni kaikkia teitä ihanat ihmiset, jotka viime vuosina olette ostaneet käsitöitäni, poimimiani korvasieniä, mustikoita, hilloja ja puolukoita tai hankkineet omakustanne-elämäkertakirjani Karpaloita lasimaljassa.

Kaavio tielinjoista maastossa.

Joulumessuilla herkkupöydästäni kaupaksi ovat käyneet myös suolaiset ja makeat leivonnaiset, hillot ja mehut. Näistä tuotteista saamani tuotot olen tilittänyt Nepal-avustustilillemme. Ystäväni Ulla Paavola on kartuttanut avustustiliämme omalta osaltaan Helsingissä.

Avustustoimintamme vuosina 2015 - 2018

Damar on 8 perheen serpakylä, mikä on vuoden 2015 ensimmäisen vaellusmatkamme ja sitä seuranneen suuren maanjäristyksen jälkeen muodostunut erittäin tärkeäksi paikaksi minulle ja vaelluskaverilleni Ullalle.

Oppaamme, kokkimme ja varusteiden kantajat vaelluksillamme ovat kotoisin Damarista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olemme vuonna 2016 auttaneet kylän väkeä korjaamaan maanjäristyksessä romahtaneet talonsa ostamalla uudelleen rakennettuihin kivitaloihin kattopellit ja uunit hormeineen. Olemme vieneet avustustarvikkeita ja neuleita Damarin kylän ja lähialueen väelle. Okhaldhungan alueen serpakylien kahteen alakouluun olemme vieneet lapsille koulutarvikkeita ja neuleita.

Vuosina 2017 ja 2018 toteutimme kyläläisten toiveet kahdesta vuoristoon raivatusta tiestä kylien välillä ja niiden yhteydet kauempaan tiestöön. Ensimmäinen tieosuus valmistui kylien Tuksindow – Damar -välille. Toinen tie rakennettiin Damarista Rangeliin.

Vaelluksellamme Mont Everestin perusleiriin 5486 metrin korkeudella Khumbu-jäätikön reunalla vuonna 2018. Kuvassa oikealla Mingmar, Marja, Ulla ja Kami.

Kolmas tieosuus valmistui huhtikuussa 2024

Vuoden 2023 loppupuolella tiedustelin serpa-ystävältämme Mingmarilta, mitä viime vuosina säästetyillä varoilla tehtäisiin serpayhteisön elinolojen kohentamiseksi Damarin kylässä Himalajan vuoristossa Nepalissa. Damar sijaitsee Okhaldhungan piirikunnassa, mikä on yksi Nepalin 75 piirikunnasta. Se sijaitsee Nepalin itäisen kehitysalueen Sagarmathan vyöhykkeellä. Linnuntietä Damarin serpakylästä Kathmanduun on 125 kilometriä.

Tämänkertaisella avustuksella toteutettiin serpayhteisön toive uudesta tieosuudesta vuoriston pienten kylien yhdistämiseksi ja kulkemisen helpottamiseksi. Mingmar on selvittänyt Okhaldhungan aluehallinnolta lupa-asiat kolmannellekin tiehankkeelle ja saanut maanomistajien luvat rakentaa tielinja heidän maidensa halki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mingmar on myös etsinyt urakoitsijan, jolla on riittävän järeä maansiirtokone mahdollisimman lähellä suunniteltua tietä, jolloin kustannukset on saatu pysymään kurissa. Nyt valmistui tie Solu-Dikhure rajalta Lawakharkaan ja sieltä edelleen Damariin. Tämä tie ei ainoastaan paranna yhteyksiä yhteisön sisällä, vaan avaa mahdollisuuksia talouskasvulle ja kehitykselle.

Vuonna 2016 ensimmäisellä avustusmatkallamme kävelimme vuoristopolkua Damariin viimeisen metsäosuuden nousuineen ja laskuineen sekä metsäpolkua lasten kanssa heidän kouluihinsa Nalidandassa ja Dikhurissa, joten meillä on käsitys alueen vaikeakulkuisesta vuoristomaisemasta.

Teiden kunnossapito

Olemme iloksemme saaneet tietää, että Nepalin aluehallinto on lupautunut omalta osaltaan pitämään alueen tiestöä kunnossa jatkossa. Nepalissa ilmasto vaihtelee eri korkeuksissa. Pohjoisen vuoristoissa ilmasto on lähes arktinen, kun taas alempana vallitsee subtrooppinen ja trooppinen ilmasto. Keskimääräinen ilmankosteus on 73 %. Sateisin kausi on kesäkuusta syyskuuhun.

Monsuunisadekaudet tekevät tiestöstä välillä pehmeää ja vaikeakulkuista, mutta kunnostustöillä se saadaan pidettyä toimivana. Serpat ovat taitavia pengertämään teitä ja polkuja. Vaelluksillamme olemme ihmetelleet vuoristopolkujen tukevia kiviaskelmia, jotka ovat helpottaneet kiipeämistä yhä korkeammalle vuoristoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samoja vuoripolkuja käyttävät paikalliset kantajat jakkeineen, muuleineen ja vuohineen kuljettaessaan materiaalia ja erilaisia tarvikkeita kyliin tai vuorikiipeilyä harrastaville tahoille vuorten perusleireihin.

Maansiirtokone puskee tieaukkoa vuorenrinteeseen 1,5 kilometrin korkeudessa.

Unelmani onnesta

Voimaeläimeni on lammas. Nämä paksuturkkiset pörröiset eläimet tuottavat villaa. Villa kehrätään langaksi. Langoista neulon mm. neulepuseroita, sukkia, lapasia, pipoja, peitteitä. Lahjoitan neuleitani läheisilleni ja olen myynyt niitä kanssakulkijoille lämmikkeeksi Lapin pakkastalviin ja viileisiin kesiin.

Mingmar serpa.

Tulot olen tilittänyt Nepalin avustustilillemme. Tililtä varat on siirretty luotettavalle taholle Nepaliin. Varoilla on saatu paljon hyvää aikaan pienissä vuoristokylissä, mikä mahdollistaa omalta osaltaan serpayhteisön hyvän elämän Himalajan vuorten syleilyssä uskomattoman kauniissa luonnossa.

Maisemassa näkyy uusi tie, mikä yhdistää pieniä serpakyliä mahdollistaen näin asukkaiden helpommat kulkuyhteydet toistensa luo ja palvelujen piiriin.

Nämä avustusprojektit ovat olleet minun maailmanparannushankkeitani ja unelmani onnesta.

Unelma on toteutunut hyvänä olona yli odotusten.

Marja Heikinheimo

Kiittäen...Marja Heikinheimo
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä