Paikallisuutiset
Maaliskuun koittaessa on aika huoltaa myös kodin viherkasvit
Keväthuolto on tehokas tapa elvyttää pimeiden talvikuukausien aikana nuupahtaneet huonekasvit uuteen kasvukauteen.
Helmikuussa muualla Suomessa kiirehditään jo multien vaihtoon, mutta Ylä-Lapissa kasvien keväthuollon kanssa saa rauhassa odottaa maaliskuulle asti. Kasvukausi käynnistyy kunnolla vasta, kun valoisaa aikaa riittää yli kahdeksan tuntia.
Monelle innokkaalle multasormelle kodin huonekasvien mullanvaihto on ensiaskel uuteen kasvukauteen. Toiset malttavat vielä mielensä ja odottavat, kunnes sotkuisen puuhan voi tehdä ensimmäisten lämpimien kevätpäivien aikaan ulkona auringonpaisteessa.
Kumpi tapa on sitten parempi?
– Maalaisjärkeä saa käyttää ja se riippuu omista tottumuksista. Kasvin kasvun kannalta paras aika täällä on maaliskuu, mutta jos mullanvaihto myöhästyy, se vain myöhästyttää hieman kasvien heräämistä, mutta ei muuten vahingoita niitä, kertoo floristi Marja Peltola-Oikarainen Ivalon TaimiTuvalta.
Oikeanlainen multa on tärkeää
On kasveja, jotka vaativat mullanvaihdon joka vuosi. Yksi sellainen on kotien kestosuosikki saintpaulia, joka kukkiakseen vaatii mullanvaihdon tuoman ärsytyksen.
Uusi multa pitää sisällään myös ravinteita, jotka auttavat kasvia elpymään talven jälkeen. Aina ei kuitenkaan tarvitse vaihtaa koko multaa, vaan esimerkiksi vanhoille, isokokoisille kasveille riittää, että vaihtaa vain pintamullan.
– Mullanvaihdossa on tärkeää valita oikeanlainen multa. Mullan tulee olla ilmavaa ja siksi iso osa kukkamullista on huonoja. Suosittelenkin käyttämään esimerkiksi kaktusmultaa tai multaa, joka on tarkoitettu altakasteluruukkuihin, Peltola-Oikarainen huomauttaa.
Liian tiivistä kukkamultaa voi myös keventää epäorgaanisilla maanparannusaineilla, kuten perliitillä tai vermikuliitillä. Myös tavallinen hiekka sopii tarkoitukseen.
Peltola-Oikarainen kehottaa kiinnittämään huomiota myös kodin vedenlaatuun. Kova vesi kovettaa myös pintamullan.
– Silloin mullan pinnalle muodostuu homeelta näyttävä kerrostuma, mutta se on itse asiassa ravinnekertymää, mikä ei kuitenkaan ole kasville haitallista. Lähinnä kyseessä on kosmeettinen haitta.
Uusi, isompi ruukku joka vuosi?
Mullanvaihdon yhteydessä on kätevää vaihtaa kasvi myös uuteen, isompaan ruukkuun. Joka vuosi se ei kuitenkaan ole suositeltavaa.
– Aina kun juuret näkyvät ruukun pohjasta, pitää vaihtaa isompi ruukku. Uusi ruukku saa kuitenkin olla vain kaksi senttiä vanhaa isompi, Peltola-Oikarainen painottaa.
Esimerkiksi palmuvehka ja rönsylilja säilövät vettä juuriinsa ja kasvattavat sen vuoksi mielellään ruukun täyteen juuria, ennen kuin alkavat kukkimaan. Jos kasvin vaihtaa turhan suureen ruukkuun, voi pitkään näyttää siltä, että ruukunvaihdon jälkeen kasvi ei tee yhtään mitään.
Ruukkutyypin valinta riippuu Peltola-Oikaraisen mukaan enemmän kastelijasta kuin itse kasvista.
– Jos on tottunut kasvattamaan saviruukuissa, kannattaa pysyä niissä.
Saviruukuissa kasveja täytyy kastella enemmän, joten altakasteluruukkuihin vaihtaminen saattaa kasvin kannalta tietää hukkumiskuolemaa.
Liikakastelu onkin yksi suurimmista syistä siihen, miksi kasvit kuolevat. Talvella tapetaan paljon kukkia jatkuvalla kastelemisella, Peltola-Oikarinen toteaa.
– Yleensä kasvit kasvavat parhaiten, kun niitä vähän kiduttaa. Niistä kyllä näkee, kun ne tarvitsevat vettä.
"Yleensä kasvit kasvavat parhaiten, kun niitä vähän kiduttaa."
Vinkit huonekasvien määräaikaishuoltoon
Mullanvaihtoa suositellaan tehtäväksi maaliskuun aikana.
Jos kasvin juuret näkyvät ruukun pohjasta, on aika vaihtaa kasvi isompaan ruukkuun.
Vahapintaiset kasvit voi käyttää suihkussa, sillä pölystä puhtaat lehdet yhteyttävät tehokkaammin.
Talven aikana ruskettuneet lehdet leikataan pois.
Kasvukaudella helmi-lokakuussa kasveille annetaan laimea lannoitus kerran kuussa, kukkiville kasveille hieman enemmän.
Kasvikohtaisia ohjeita kannattaa noudattaa ja niitä voi kysyä kukkakauppiaalta.