Mitä pitää ottaa huomioon maastoautoa ostaessa?

SUV:n ostaminen ei ole koskaan helppoa, sinun on otettava huomioon sen muodostavat erilaiset ominaisuudet. Lisäksi jotkut maastoautot voivat olla tilaa vieviä ja toiset tehottomia. Tässä on opas, joka auttaa sinua valitsemaan.

Auton ostaminen ei ole koskaan helppoa. On aina hyvä kysyä kysymyksiä ymmärtääksesi, minkä tyyppisen ajoneuvon haluat, olipa kyseessä sedan, kompakti tai crossover.

Lisäksi on tärkeää ymmärtää, haluatko polttomoottoriauton (oli se sitten bensa, diesel tai nestekaasu), vai hybridin vai sähköauton. On tärkeää ymmärtää valitsemasi elämäntyyli, kuinka kaukana matkustat yleensä kaupungista ja kuinka monta kilometriä matkustat päivässä.

Myös varaosien hinta tulee arvioida ja voiko niitä ostaa käytettynä. Esimerkiksi SUV-autoosi alkuperäisvaraosien löytämisessä voit luottaa Ovoko.fi: hen, joka on yksi alan luotettavimmista toimijoista Euroopassa.

Tästä syystä päätimme luoda lyhyen oppaan kaikille niille, jotka etsivät maastoautoa.

Crossoverit ovat viime vuosien ylivoimaisesti suosituin ajoneuvotyyppi maailmanlaajuisesti. Monia ostajia houkuttelee maavara, toisia neliveto, toisia tavanomaisia autoja paremmat maasto-ominaisuudet. Totuus on, että ne ovat erittäin monipuolisia, niissä on usein hyvä sisustus ja hyvä tavaratila. Niitä on usein saatavana eri hintaluokissa ja kokoluokisssa, jopa isommille perheille, kuten istuimiltaan kolmiriviset crossoverit, joissa on seitsemän tai kahdeksan istuinta. Sähköistettyjä malleja on tulossa yhä enemmän markkinoille, niissä vaihtoehtoina on hybridi, ladattava hybridi ja täysin sähköinen voimansiirto.

Markkinoilla olevat katumaasturityypit

Useimmat nykyaikaiset katumaasturit näyttävät enemmän autolta kuin armeijan maastoautolta, kuten aiemmin oli yleisempää (muistakaa ensimmäiset Land Roverit). Usein sedanilla ja katumaastureilla on sama pohjarakenne, eli käytännössä sama alusta ja samat moottorit. Tästä syystä katumaastureilla on nykyään parempi käsiteltävyys ja parempi ajomukavuus.

Nelivetoa tarjotaan usein autokaupoissa, mutta usein vain lisävarusteena. Lisäksi useimmissa maastoautoissa on hyvä vetokyky. Mutta katsotaanpa erityyppisiä SUV-autoja yhdessä.

Subkompaktit katumaasturit

Hintaluokka 15 tuhannen ja 30 tuhannen euron välillä. Ne kasvavat nopeasti ja tarjoavat vaihtoehdon pienille autoille ja kompakteille sedanille. Mallit käyttävät usein samanlaisia alustarakenteita kuin sedan-malliset ajoneuvot.

Kompaktit katumaasturit

Hintaluokka on 20000 – 35000 euron välillä, luksusmallit voivat maksaa lähelle 50000 euroa. Ne ovat hieman suurempia kuin sedan ja voivat tarjota hyvän tavaratilan.

Keskikokoinen SUV

Hintaluokka, 30000 – 50000 euroa, luksusmalleilla, jotka voivat ylittää 60 tuhatta. Tällaisia keskikoisia SUV-malleja valitsevat usein perheet, joissa on yksi tai kaksi lasta.

Suuri SUV

Hintaluokassa suuret SUV-mallit ovat 65 tuhannen ja 90 tuhannen euron välillä. Ne tarjoavat runsaasti tehoa, paljon sisätilaa ja suuremman vetokapasiteetin. Usein ne ovat kuitenkin myös erittäin suuria ja tilaa vieviä. Niitä on vaikea pysäköidä ja ne kuluttavat paljon.

SUV-tyypin lisäksi on myös muita tärkeitä ominaisuuksia, jotka on otettava huomioon.

Kriteerit, jotka on otettava huomioon SUV:n valinnassa

1. Hinta

Tärkein huomioitava tekijä. Älä katso vain uuden auton hintalappua. Usein käytetty auto voi olla parempi vastine rahalle. Uuden auton ostamiseen liittyy lisäkustannuksia, kuten verot ja rekisteröintimaksut. Lisäksi uusien autojen arvo heikkenee nopeasti.

2. Istuimet

Lähes kaikissa maastoautoissa on kuljettajan lisäksi vähintään neljä paikkaa. Joissakin keskikokoisissa ja suurissa malleissa on kolmas penkkirivi, joka lisää matkustajakapasiteetin kuuteen, seitsemään tai kahdeksaan. Monissa kolmirivisissä maastoautoissa on kuitenkin rajallinen tavaratila, kun kolmannen rivin istuimet ovat pystyasennossa.

3. Tavaratila

Monipuolisen istuinkokoonpanon ansiosta kaikki etuistuinten takana oleva tila on käytettävissä lastille toisen ja kolmannen rivin istuimien ollessa vaakasuorassa. SUV-autoissa on yleensä korkeampi tavaratilan lattia kuin tila-autoissa, mikä vaikeuttaa usein raskaiden tavaroiden lastaamista.

4. Turvallisuus ja ajoapu

Turvallisuus on tärkeää, ja se on luultavasti yksi syy, miksi haluat ostaa SUV:n. Monia palveluita myydään lisävarusteina, mutta nykyään lähes kaikki ADAS-järjestelmät ovat perussäännöksiä jopa eurooppalaisten määräysten mukaan. Kysy siis aina, millaisia palveluita perusversio tarjoaa. Näitä ovat: Elektroninen ajonvakautusjärjestelmä (ESC), lukkiutumaton jarrujärjestelmä (ABS), joka on vakiona lähes kaikissa uusissa autoissa. Muista myös rengaspaineen valvontajärjestelmä (TPMS) ja luistonestojärjestelmä (TCS).

5. Käsittely/suorituskyky

SUV-autoissa on korkea painopiste, joten on tärkeää ottaa huomioon ajoneuvon suorituskyky tiellä, maastossa ja vaikeissa olosuhteissa ajettaessa. Usein isommissa katumaastureissa on myös suurempi vetokyky. Jos etsit maastoautoa maastoajoon, hanki korkeampi maavara.

6. Kulutus/Suorituskyky

Usein katumaasturin ostaminen tarkoittaa myös sen painon vuoksi, että kuluu enemmän. Itse asiassa sedanit kuluttavat nykyään vähemmän polttoainetta, koska ne ovat kevyempiä. Usein tämä johtuu myös samasta moottorista, jota käytetään eri alustoilla tai samalla alustalla. Ole siis varovainen ja tarkista aina todellinen kulutus. Koska saatat joutua maksamaan useammin tankkaamisesta.