Mitä tarkoittaa lainojen kilpailutus ja kenelle siitä on hyötyä?

Lainojen kilpailuttaminen on Suomessa vielä suhteellisen uutta. Olemme tottuneet vertailemaan tarkkaan varsinkin asuntolainoja, mutta vertailu on lähes aina tehty manuaalisesti ja itse. Sen sijaan esimerkiksi Ruotsissa useimmat lainat kilpailutetaan ennen niiden ottamista.

Lainojen kilpailuttaminen on Suomessa vielä suhteellisen uutta. Olemme tottuneet vertailemaan tarkkaan varsinkin asuntolainoja, mutta vertailu on lähes aina tehty manuaalisesti ja itse. Sen sijaan esimerkiksi Ruotsissa useimmat lainat kilpailutetaan ennen niiden ottamista.

Lainan kilpailutus on käytännössä samanlaista kuin lento- tai hotellivarausten kilpailuttaminen, joka on suomalaisille kuluttajille jo huomattavasti tutumpaa. Vastaavia vertailusivustoja on olemassa nykyisin myös lainatuotteisiin ja -palveluihin, ja niiden avulla sekä kuluttajat että yritykset voivat löytää sen hetken parhaimmat tarjoukset hetkessä.

Mitä lainanhakijan tulisi ottaa huomioon?

Lainaa hakiessa on useita asioita, joita on otettava huomioon, haki lainaa sitten suoraan pankista tai hyödyntämällä netin vertailusivustoja. Vaikka lainan kilpailutus tekeekin eri lainapalvelujen vertailusta hyvin helppoa, kannattaa hakijan kiinnittää aina kuitenkin lainan tunnuslukuihin.

Kuluttajansuojalainsäädäntö on Suomessa selkeä ja pitää asiakkaan puolia, kun kyse on lainan ottamisesta. Laissa kerrotaan, mitä lainanantajan on tarkalleen ottaen kerrottava ennen luotto- tai lainasopimuksen tekemistä. Tämä edellyttää, että lainanantajat ilmoittavat mm:

● lainan koron ja muut kustannukset

● todellisen vuosikoron

● lainan määrän ja luottorajan

● kaikkien kustannusten yhteismäärän

● maksuerien määrän

● sopimuksen keston

Vaikka kahdella lainalla olisikin sama korko tai todellinen vuosikorko, se ei vielä tarkoita, että ne olisivat hakijalle yhtä edullisia. Valitulla takaisinmaksuajalla voi olla merkittävä vaikutus lainan kokonaiskustannuksiin. Jos vertaat lainoja laskimen kanssa, laske aina paljonko takaisinmaksettava summa tulee olemaan kokonaisuudessaan koko lainajalta. Tämä on paras tapa määrittää lainan todelliset kustannukset ja nähdä, pystytkö todella maksamaan lainan takaisin.

Pankit pisteyttävät lainanhakijat

Koska jokainen lainanantaja arvioi lainanhakijat eri tavoin, saamasi lainatarjoukset voivat olla hyvin erilaisia. Usein pankit ja muut rahoituslaitokset käyttävät pisteytysjärjestelmää määritellessään kykyäsi maksaa velka takaisin, mikä vaikuttaa sekä korkoon että lainan enimmäismäärään, jonka voit lainata.

Eri lainanantajilla on erilaiset luotonantokäytännöt. Yleensä lainanantaja ottaa lainatarjouksia tehdessään huomioon muun muassa hakijan tulot ja kuukausittaiset menot, työtilanteen ja siviilisäädyn sekä varat, velat ja muut vastuut. Yksi lainanantaja voi tarjota lainaa jo 18-vuotiaille asiakkaille, kun taas toinen voi tarjota lainaa vain 20-vuotiaille tai sitä vanhemmille asiakkaille.

Sen lisäksi, että luotonantajat ottavat huomioon hakijan täyttämät tiedot, ne hankkivat yleensä tietoja hakijasta myös muista tietolähteistä, kuten hakijan luottotiedot Suomen Asiakastiedosta. Toisin sanoen lainanantaja haluaa varmistaa, että se lainaa rahaa henkilölle, joka todennäköisesti pystyy maksamaan sen myös takaisin. On siis tärkeää olla huolellinen ja tarkka lainahakemusta täyttäessään, sillä pienikin virhe voi näkyä suurempana korkona.

Kilpailuttaminen on maksutonta

Lainan kilpailuttaminen netissä on ilmaista, eikä se myöskään sido hakijaa hyväksymään yhtään lainatarjousta. Tämä tekee siitä sopivan osan yleistä talouden hallintaa. Lainojen vertailu on nopeaa ja helppoa, ja tulokset ovat nähtävissä yleensä saman päivän aikana. Kilpailuttaminen on siis maksutonta ja siten tehokas tapa löytää parhaat lainatarjoukset. Vertailemalla huolellisesti eri lainapalveluja lainanottajat voivat säästää korkoja ja varmistaa, että he saavat hyvän tarjouksen.