Muualta Lapista
Pelkosenniemen vuoden yrittäjä Riitta Kulju suosii paikallisia raaka-aineita – ”Tämä on uniikkia käsityötä”
Neidon sydän työllistää neljä vakituista ja yhtä monta sesonkityöntekijää.
Pyhätunturilla toimivaa kahvila-ravintola Neidon Sydäntä pitävä Riitta Kulju valittiin Pelkosenniemen vuoden yrittäjäksi 2024. Vaatimattoman oloinen yrittäjä saa toimittajalta klassisen urheilukysymyksen: miltä nyt tuntuu?
– Kyllähän se mieltä lämmittää, vaikka en minä niin palkintojen perään ole. Tehdään työtä, mistä tykätään ja kehitetään yritystoimintaa. Onhan se hieno tunnustus.
Neidon Sydäntä alettiin rakentaa Pyhän liikekeskukseen loppuvuodesta 2021 ja ovet avattiin helmikuussa 2022.
– Kertoohan tuollainen valinta siitä, että olemme luoneet onnistuneen konseptin tähän. On saatu hyvää asiakaspalautetta ja se on kantautunut ihmisten korviin, Kulju pohtii valinnan merkitystä.
Pyhän toimipisteen lisäksi Neidon Sydän tekee kouluruokaa ja ravitsee myös pienempiä, varhaiskasvatuksen lapsia.
– Se on ympärivuotista toimintaa ja tietynlainen kulmakivi meille. Täällä Pyhän päässä tämä on vielä hyvin sesonkiluonteista.
Neidon Sydämen vahvuuksia ovat Kuljun mukaan lähialueelta tulevat raaka-aineet ja tuotteet, joita ei muualta saa.
– Kaikki lihat ja kalat tulevat tästä läheltä. Raaka-aineet tulevat meille hyvin pelkistetyssä muodossa ja omavalmistusaste on korkea. Tämä on sellaista uniikkia käsityötä, Kulju miettii.
Valikoimiin kuuluu esimerkiksi erilaisia kakkuja ja makeita herkkuja, suolaisia vitriinituotteita ja laaja viinivalikoima. Keittolounaan lisäksi saatavilla on muun muassa lämpimiä leipiä ja vaihtuvia ruoka-annoksia.
– Drinkitkin ovat meidän näköisiä, muualta ei saa samanlaisia. Drinkkeihin on omat reseptit ja olemme tehneet mehut ja siirapit itse niihin, yrittäjä lisää.
Viime vuodelle Neidon Sydän laajeni iltaan, ja illallismenu on saanut hyvän vastaanoton.
– Illalla saa à la carte -tasoisen kolmen ruokalajin illallisen. Niihin on mietitty sopivat ja maistuvat ruokajuomat.
Neidon Sydän työllistää neljä vakituista työntekijää, ja sesongiksi palkataan neljä lisää.
– Vakituiset ovat paikallisia ihmisiä, ja nyt saatiin sesonkiinkin kaksi paikallista töihin.
Pelkosenniemelle Kulju päätyi rakkauden ja kausitöiden vuoksi.
– Mieheni on täältä Pelkosenniemeltä lähtöisin. Mä tulin Pyhälle yhdeksi kaudeksi töihin, ja silloin tapasin hänet. Vähän sille tielle tänne jäin. Tykätään Pyhästä ihan hurjasti, vaikka ollaan välillä asuttu tuolla kirkonkylänkin puolella, Kulju kertoo.
Yrittäjä kertoo, että kahvilan puolella kaikki tekevät kaikkea, vaikka vahvuusalueita toki kaikilla on.
– Kehitämme tuotteita oman intuition varassa mieheni ja työntekijöiden kanssa. Keittiöllä on myös leipuri, jonka kanssa mietitään ja kokeillaan.
Tällä hetkellä Neidon Sydän toimii vuokratiloissa, joissa toiminta on laajentunut vuosi vuodelta.
– Joka vuosi on tapahtunut kasvua. Ensimmäisen vuoden aikana tuli aika iso harppaus, sitten on ollut maltillisempaa. Rakennettiin myös meidän omalle tontille kotaa reilu vuosi, ja saadaan sekin käyntiin nyt. Suunnitelmissa on jossain vaiheessa myös omat toimitilat.
– Nämä tilat riittävät vielä ja ollaan niihin tyytyväisiä, vaikka kapasiteetti alkaa olla aika tapissa ja välillä joudutaan tekemään luovia ratkaisuja, Kulju lisää.
Tämän kauden suunnitelmia kysyttäessä yrittäjä antaa hieman salamyhkäisen vastauksen.
– Ensi vuonna on tulossa yksi uusi tuote, mutta siitä en voi vielä julkisesti puhua.
Kuluvaa talvikautta on povattu Lapin matkailun ennätyssesongiksi. Esimerkiksi suorien lentoyhteyksien määrä Rovaniemelle kasvoi täksi kaudeksi reilusti.
Millaisena vuoden yrittäjä näkee Pyhätunturin tulevaisuuden?
– Jos miettii, miten Suomi kiinnostaa, niin ei se näytä ainakaan laskevan tulevina vuosina. Kovia investointeja on tehty ympäri Lappia. Pyhällekin on investoitu paljon ja tuleviakin investointeja on.
– Ei Pyhästä varmasti koskaan tule sellaista, kuin Lapin isoimmat matkailukeskukset ovat. Kasvu toisi kuitenkin ympärivuotista toimintaa enemmän.
Sesonkiluonteisuus leimaa Pyhätunturia yhä, vaikka kasvua on tapahtunut.
– Kyllähän se liikevaihto talvella tehdään. Kesä on enemmänkin palvelun tuottamista, eikä siihen pysty hirveästi ulkopuolisia palkkaamaan. Yritykset pitävät täällä sen takia paikkoja auki, että matkailijat saavat palveluja, mutta voittoa sillä ei hirvästi tehdä. Kesällä ollaan jonkin verran kiinnikin. Kesään toivotaan enemmän kasvua, mutta kotimaan taloustilanne on varmasti vähän jarruttanut maan sisäistä matkailua, Kulju pohtii.
Yksi Pyhätunturin kasvua jarruttava tekijä on Kuljun mukaan asuntopula.
– Tulijoita kiinnostaisi hurjasti tulla tänne. Yksittäisiä ihmisiä, pariskuntia ja perheitä. Paljon kysellään vakinaisen asumisen perään.
Kaavoituksen jouhevoittaminen ja vakituisten asuntojen lisääminen toisi piristystä kunnallekin.
– Lisää verotulojahan uudet vakinaiset asukkaat toisivat. Olisi mahtavaa, jos saataisiin kunnan asukaslukua nostettua.
Vuoden yrittäjä on selvästi mielissään kertoessaan paikallisesta yrittäjien yhteisöstä.
– Täällä on erittäin hyviä yrittäjiä ja mahtavia palveluja, Kulju kehuu.
– Pyhällä on helppoa olla yrittäjänä. Yhteistyötä on paljon, autetaan toisia ja kerrotaan kokemuksista. Jos me emme pysty tarjoamaan asiakkaalle jotain palvelua, sitten heti suositellaan muita yrityksiä ja muut tekevät samoin. Halutaan, että asiakas saa haluamansa.