Paikallisuutiset

Suomen pohjoisin mäyrähavainto tehtiin jäljistä Näkkälässä syyskuussa ‒ lokakuussa mäyrä tallusteli Norjan puolella Maaren Palismaata vastaan

Asiantuntijan mukaan on vaikea sanoa, olisiko kyseessä sama yksilö vai onko mäyriä ollut liikkeellä useampiakin.

Arto Vuorinen havaitsi mäyrän jäljet viisi kilometriä Näkkälästä etelään. Asiantuntijat ovat vahvistaneet jäljet. Kuva: Arto Vuorinen

Syyskuun viimeisenä päivänä Näkkälän perukoilla oli kipitellyt erikoinen kaveri. Se ei ollut paikkakunnalle vast´ikään joksikin aikaa muuttanut Arto Vuorinen vaan mäyrä. Vuorinen ei mäyrään suoraan törmännyt vaan tämän jälkiin ja teki ilmoituksen lajitietokeskukseen. Hänen havaintonsa vahvistivat emeritusprofessori Heikki Henttonen ja keväällä eläköitynyt Metsähallituksen luonnonsuojelun erityisasiantuntija Tuomo Ollila. Havainnointipaikaksi tuli viisi kilometriä Näkkälästä etelään.

Heikki Henttonen vahvistaa, että havainto on Suomen pohjoisin. Hänen mukaansa mäyrän normaali pohjoinen raja on suurin piirtein Rovaniemen korkeudella, länsirajalla hieman pohjoisempana.

– Muoniossa on ollut mäyrä tai mäyriä yhdellä alueella, Henttonen lisää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eläin ylitti tien ja pysähtyi sitten ihan tien laitaan ja katseli minun suuntaan, kun ajelin  tosi hiljaa ohi. Maaren Palismaa

Tältä syksyltä mäyrähavainto löytyy myös Norjan puolelta Kautokeinon tien varrelta, melko läheltä Norjan ja Suomen rajaa.

Maaren Palismaa oli lokakuun 23. päivä ajelemassa Kautokeinosta Hettaan iltapäivällä ja noin kilometriä ennen Kivijärveä hän näki, että erään ylämäen kohdalla jonkin eläimen. Palismaa ehti miettiä, että olisiko maantielle tulossa kettu, mutta oli vielä liian kaukana tunnistaakseen eläintä.

– Minusta jalat oli liian lyhyet eikä väri täsmänny. Sitten veikkasin mielessäni supikoiraa, mutta ei vaikuttanut siltäkään.

Palismaa ajeli lähemmäs ja vähensi vauhdin minimiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eläin ylitti tien ja pysähtyi sitten ihan tien laitaan ja katseli minun suuntaan, kun ajelin  tosi hiljaa ohi.

Siinä vaiheessa Palismaa tunnisti heti mäyrän ja hämmästyi niin paljon, että kuvakin jäi ottamatta.

– Kaunis eläinhän se on, tosi soman näköinen.

Palismaan mukaan Pohjois-Norjassa on mäyrähavaintoja tehty aiemminkin. Esimerkiksi vuonna 2020 syyskuussa metsästäjä oli törmännyt mäyrään pari kilometriä Kautokeinosta pari kilometriä itäänpäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmaston muuttuessa ja talvien kylmentyessä tällaista tapahtuu ja tulee tapahtumaan. Heikki Henttonen

Heikki Henttosen mukaan on aika vaikea sanoa, onko kyse ollut samasta Näkkälän yksilöstä vai onko liikkeellä ollut useampiakin mäyriä.

Sitäkään hän ei uskalla povata, mistä yksilö tai yksilöt ovat olleet tulossa ja mihin matkalla.

– Ilmaston muuttuessa ja talvien kylmentyessä tällaista tapahtuu ja tulee tapahtumaan.

Muutamista mäyristä ei Henttosen mukaan kuitenkaan ole haittaa, eikä mäyrä muutenkaan mikään kauhea haittaeläin pohjoisessa ole.

Sen sijaan esimerkiksi Englannissa mäyristä on ongelmaa, koska ne levittävät nautatuberkuloosia, ja sen torjunnassa on ollut ongelmia, Henttonen lisää.

Itselleen Henttoselle mäyrä on kovinkin mieluinen kaveri, sillä hänen vaimonsa on kotoisin Luhangasta, jonka vaakueläin mäyrä on.

– Siitä syystä lapsillamme on aina ollut lämmin suhtautuminen mäyriin ja niiden kuvat ovat koristaneet muun muassa pipoja, Henttonen nauraa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä