Taloudellinen suunnittelu osana toimivaa arkea

Alkaako oma rahatilanne ahdistamaan ja erilaiset rahoitusvaihtoehdot pyörivät hurrikaanin lailla päässä? Ei hätää - et ole huoliesi kanssa yksin. Moni meistä kohtaa elämässään vaikeita taloudellisia aikoja, jolloin saattaa joutua turvautumaan lainoihin tai luomaan itselleen tiukan budjetin, jonka avulla pääsee töyssyjen yli ja eteenpäin. Jos lainaa harkitsee, on muistettava ottaa kulutusluotto turvallisesti, ja ymmärtää perinpohjaisesti lainan ehdot, kulut ja korot. Tässä artikkelissa käymme läpi kuinka taloudellinen suunnittelu auttaa löytämään tasapainoisen elämän ja mielenrauhan. Jatka lukemista, jos haluat ymmärtää paremmin kuinka säästää, ottaa lainaa fiksusti ja suunnitella rahahuolista vapaa arki.

Tulojen ja menojen seuranta

Oletko koskaan pysähtynyt tarkastelemaan mihin kaikkeen sitä omaa rahaa kuluu? Tulojen ja menojen seuraaminen antaa sinulle kattavan kuvan omasta taloudesta ja elämän kuluista. Aloita kirjaamalla ylös kaikki tulosi, aina palkasta säästöihin, listaa sitten kaikki pakolliset menosi, aina vuokrasta laskuihin, ja lopuksi vielä lisämenot, jotka eivät olisi niinkään pakollisia, kuten ulkona kahvittelu tai viihteestä nauttiminen. Voit käyttää apunasi Excel-taulukkoa tai budjetointii suunniteltuja applikaatioita. Kun tiedät tarkalleen mihin rahaa kuluu, voit pohtia mistä saisit näppärästi säästettyä. Muista, että jopa pieni muutos omassa rahallisessa käyttäytymisessä voi johtaa pitkällä aikavälillä suuriin muutoksiin.

Säästöjen merkitys

Budjetointi auttaa sinua ymmärtämään mihin varasi menevät sekä näyttää sinulle millaisen summan kuussa voisit mahdollisesti asettaa syrjään. Säästäminen on olennainen osa taloudellista suunnittelua, sillä säästöt mahdollistavat mukautumisen elämän suuriin muutoksiin kuten työpaikan vaihtoon, perheenlisäykseen tai jopa uuden asunnon ostoon. Jos et vielä omista säästötiliä, nyt on sen aika. Säästötilin perustaminen ja säännöllinen säästäminen luovat turvaa ja joustavuutta, josta tulevaisuuden sinä varmasti kiittää. Mikäli säästäminen ei luonnistu, voit asettaa automaattisen kuukausittaisen rahasumman siirron tililtäsi säästötilillesi, jolloin säästät melkeinpä huomaamatta. Tarkista vain budjetistasi millainen olisi sopiva summa, joka ei aiheuta rahallista stressiä arjen välttämättömistä menoista.

Lainanotto vastuullisesti

Kaikkea ei voi aina suunnitella, ja moni meistä tulee jossain vaiheessa elämäänsä harkitsemaan tai ottamaan lainaa, olipa kyseessä sitten lattiaremontti tai uuden auton hankinta. Laina ei ole ilmaista rahaa, vaan se tulee korkojen ja ehtojen kera, jotka täytyy pystyä maksamaan takaisin sovitussa ajassa. Kun otat lainaa, muista ottaa sitä harkitusti ja vastuullisesti. Pohdi tarkkaan kuinka paljon lainaa tarvitset ja laskelmoi, että kykenet maksamaan sen myös takaisin. Rahalaitoksen palvelut tarjoavat turvallisen tavan hakea lainaa, ja palvelu auttaa sinua vertailemaan eri lainatarjouksia ja löytämään niiden keskuudesta juuri sinulle sopivan vaihtoehdon. Rahalaitoksen avulla voit nopeuttaa lainan hakuprosessiasi ja säästää aikaa eri lainojen kilpailuttamisessa. Muista kuitenkin aina lukea kaikki lainaehdot tarkasti ja huolellisesti ja allekirjoita sopimus vain jos olet varma, että laina kaikki ehdot ja kriteerit ovat sinulle sopivat. Näin vältyt mahdollisilta yllätyksiltä tulevaisuudessa ja voit aidosti nauttia ottamasi lainan tuomasta helpotuksesta.