Valokuitu on valttia niin omassa kodissa kuin loma-asunnossakin

Valokuituyhteys on nopea, tasalaatuinen ja luotettava. Yhä useampi työssäkäyvä yhdistää lomailuun etätyöt, jolloin netin toimivuus ja luotettavuus ovat äärimmäisen tärkeitä asioita. Valokuidulla saa myös omaan kotiin huippuhyvän ja tavallisiin arjen tarpeisiin sopivan netin.

My house on a bright winter day, a lot of snow and blue skies Kuva: AarreRinne

Pohjoisen kylät pysyvät elinvoimaisina, kun asukkailla on mahdollisuus tehdä töitä kotona, hoitaa arjen palveluita netissä ja alueen yrityksillä on hyvät edellytykset tehdä liiketoimintaa. Myös lomailevat turistit peräänkuuluttavat hyvää ja nopeaa nettiyhteyttä eikä siksi ole yhdentekevää, minkälainen nettiyhteys esimerkiksi vuokrattavassa lomamökissä on.

Toimintavarma nettiyhteys on äärimmäisen tärkeä tekijä alueen elinvoiman rakentamisessa ja sen säilyttämisessä. Valokuitu on yhteystekniikkana ylivertainen. Nyt asiaan on havahduttu Pohjoisessakin, ja valokuitua rakennetaan monella seudulla.

-Pelkästään etätyöt eivät vaadi toimivaa nettiä, vaan myös ne arjen tärkeät asiat, joita halutaan tehdä lomalla, kuten suoratoistopalveluiden kuluttaminen ja musiikin kuuntelu. Meidän kokemuksemme mukaan monet loma-asuntoa etsivät tai asuntoa omistukseensa hankkivat selvittävät etukäteen kohteen nettiyhteyden toimivuutta ja mahdollisuuksia sen parantamiseen, Valokuitusen aluepäällikkö Seppo Alatörmänen kertoo.

Kun lomamökissä tai asunnossa on yhteytenä valokuitu, on sen etuna häiriöttömyys. Valokuituyhteyteen voi luottaa eikä sen toimivuuteen vaikuta verkon käyttäjämäärät, sää tai kiinteistön maantieteellinen sijainti, joten netti on aina tasaisen nopea. Koska kaapelit kaivetaan maan alle, ne ovat suojassa ulkoisilta häiriöiltä. Valokuitu on fiksua rakentaa aina niihin kiinteisiin kohteisiin, joihin se on mahdollista toteuttaa.

-Täällä pohjoisessa ja tunturissa on erityisen tärkeää, että netti toimii silloinkin, kun lunta tuiskuttaa tai lomasesonki on kuumimmillaan ja moni turisti käyttää mobiiliverkkoa. Valokuidun saa tänä päivänä jo hyvin moneen paikkaan ja mitä enemmän sitä rakennetaan, sitä enemmän mobiiliverkkojen käyttöön jää kaistaa.

Christmas party for friends at home - Generation Z is preparing Christmas or New Year party and having fun together Kuva: Drazen_

Valokuitutekniikka kestää vuosikymmeniä

Valokuitu on pitkäikäinen investointi, joka nostaa loma-asunnon arvoa ja houkuttelevuutta.

Kertainvestoinnilla saa asuntoonsa yhteyden, joka pelittää vuosikymmenet ja skaalautuu tulevaisuuden muuttuviin tarpeisiin. Kun nettiä käyttää myöhemmin perheen teinit tai etätyöt lisääntyvät, on valokuidun laajakaistayhteys mahdollista päivittää nopeampaan.

-Asunnon omistajan ei tarvitse huolehtia nettiyhteyksien ja laitteiden jatkuvasta päivittämisestä, koska sama valokuitutekniikka kestää vuosikymmeniä. Vuosien aikana netinkäyttötarpeet ja -kohteet muuttuvat, joten palveluntarjoajaa ja laajakaistasopimusta voi kilpailuttaa ja vaihtaa niin usein kuin haluaa, Alatörmänen kertoo.

Viisi faktaa avoimesta valokuidusta

1. Avoimessa valokuidussa valokuituverkon rakentaja ja verkon omistaja ei tarjoa itse nettipalveluita, kuten nettiyhteyttä tai tv:tä, vaan asiakas hankkii ne verkossa toimivilta palveluntarjoajilta.

2. Asiakkaalla on vapaus valita itselle mieluisa palveluntarjoaja verkon valikoimasta ja vaihtaa sitä niin usein kuin haluaa.

3. Verkon kilpailu tuo asiakkaalle kilpailukykyisen hinnan ja palveluiden laadun.

4. Asiakas voi tehdä nettiliittymäsopimuksensa vasta sitten, kun valokuitu on rakennettu käyttövalmiiksi.

5. Valokuitunen on Suomen suurin ja ainoa valtakunnallinen avoimen palvelun valokuidun rakentaja.