Joustoluotto on kätevä laina arjen kulutukseen

Joustoluotto on suosittu vaihtoehto kulutusluotolle ja luottokortille, sillä se tarjoaa kätevän lainamuodon arjen hankintojen tekemiseen ja taloudelliseksi puskuriksi yllättäviä tilanteita varten. Kun joustoluotto on myönnetty, saa lainaa käyttöön aina, kun tarve niin vaatii. Tässä artikkelissa paneudumme joustoluoton monipuolisiin ominaisuuksiin.

Näin joustoluotto toimii

Joustoluotto on vakuudeton kulutusluotto jatkuvalla luottosopimuksella, ja nykyään on mahdollista saada edullinen joustoluotto netistä. Joustoluotto myönnetään erilliselle luottotilille, josta lainaa voi nostaa käyttöön sovitun luottorajan mukaisesti. Luottoa vapautuu takaisin käyttöön sitä mukaan, kun lainaa lyhennetään.

Kun joustoluotto on myönnetty, sitä ei tarvitse hakea uudelleen, vaan sopimus on jatkuva. Joustoluotto toimii hyvin samalla periaatteella kuin luottokortti, mutta ilman fyysistä maksukorttia. Jos joustoluottosopimuksen haluaa katkaista, on se tehtävä erikseen.

Myönnettyä joustoluottoa ei siis tarvitse käyttää saman tien, vaan sitä voi nostaa käyttöön vain silloin, kun lainarahalle on tarvetta. Joustoluottoa ei myöskään tarvitse nostaa tililtä, jos sitä ei tarvitse.

Käyttöön otettua joustoluottoa lyhennetään kuukausittain sovitun maksuaikataulun mukaisesti. Joustoluotto on nimensä mukaisesti joustava luotto; takaisinmaksusta sovitaan oman maksuvalmiuden mukaan, ja yleensä lyhennettävään summaan voi tehdä muutoksia ja eräpäivää muuttaa. Ehdot vaihtelevat aina luotonmyöntäjän mukaan. Luoton voi myös aina maksaa takaisin sovittua nopeammin tai kokonaan pois kerralla.

Korkoa maksetaan ainoastaan käytössä olevasta lainasummasta. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että yleensä joustoluotolla on aina muita kiinteitä ja säännöllisiä kuluja, kuten tilinhoitomaksu, joka veloitetaan, vaikka lainaa ei olisi käytössä. Joustoluottoa haettaessa ja ennen lainasopimuksen allekirjoittamista onkin hyvä perehtyä sen ehtoihin huolellisesti.

Joustoluoton hakeminen on helppoa

Joustoluottoa myöntävät sekä pankit että muut rahoituslaitokset. Joustoluottoa haetaan netissä, la hakuprosessi sekä mahdollisen lainatarjouksen hyväksyminen käyvät käden käänteessä. Joustoluoton voi siis saada todella nopeasti, jos tarve lainalle iskee yllättäen.

Joustoluoton hakeminen tai saaminen ei edellytä vakuuksia. Pääsääntöisesti joustoluottoa voi hakea, jos luottotiedot ovat kunnossa, tulot ovat säännölliset ja asuu vakituisesti Suomessa sekä omaa suomalaisen pankkitilin. Lisäksi hakijan on oltava vähintään 18-vuotias, mutta monet luotonmyöntäjät vaativat hakijalta 21-vuoden ikää.

Tarjottu luottoraja ja korko ovat aina henkilökohtaisia. Mitä vakaammaksi hakijan taloudellinen tilanne ja maksukyky katsotaan, sitä paremmat mahdollisuudet on saada lainaa – sekä suurempi lainasumma että alhaisempi korko.

Lain mukaan kulutusluottojen nimelliskorko saa olla maksimissaan 15 prosenttia + yleinen viitekorko, mutta yhdessä ne eivät saa ylittää 20 prosenttia. Lainan muut kulut eivät saa ylittää 150 euroa vuositasolla.

Millaisiin tilanteisiin joustoluotto sopii?

Joustoluotto sopii hyvin tilanteisiin, jolloin tarvittava lainasumma ei välttämättä ole ennakkoon täysin selvillä. Esimerkiksi remontti voi kestää pitkään, ja sen lopullista hintaa on vaikea arvioida sentilleen etukäteen. Tällöin joustoluotto voi olla kulutusluottoa parempi ratkaisu, sillä luotto on käytössä jatkuvasti, kunhan sitä lyhentää ajallaan.

Joustoluotto sopii myös puskurirahastoksi, jolloin sitä voi käyttää yllättäviin arjen menoihin, kuten eläinlääkärimaksun maksamiseen tai uuden tietokoneen hankintaan, jos edellinen yllättäen hajoaa.

Joustoluotto mahdollistaa hankinnat juuri silloin, kun niille on tarvetta, eikä korkoa tarvitse maksaa muuta kuin käytössä olevasta luotosta. Joustoluotto toimii pitkälti samalla periaatteella kuin luottokortti, mutta joustoluotolle voi saada luottokorttia suuremman luottorajan ja lainanlyhennykseen voi saada enemmän joustoa kuin luottokorttivelan maksamiseen.

Joustoluotto sopii myös lainojen yhdistämiseen, jolloin esimerkiksi jo otetut pikavipit ja kulutusluotot voi yhdistää yhdeksi uudeksi lainaksi. Yhdistelylainan tarkoituksena on pienentää lainakuluja ja parhaassa tapauksessa myös korkoa. Yhdessä lainassa on vähemmän kuluja kuin useassa lainassa, ja yleensä korkoprosenttikin on alhaisempi.

Joustoluotto on joustava laina, joka sopii moniin eri tarpeisiin. Joustoluotto onkin varteenotettava vaihtoehto kertaluonteiselle kulutusluotolle ja perinteiselle luottokortille. Sen voi saada käyttöön tarvittaessa hyvinkin nopeasti.

Joustoluoton ollessa jatkuva, se tarjoaa nimensä mukaisesti joustavaa rahoitusta niin ennakoituihin kuin yllättäviin menoihin.