Mikä on normaali sähkölasku kuukaudessa?

MAINOS – HALVINSÄHKÖSOPIMUS.FI -

Sähkölaskuissa on eroja riippuen siitä, millaisesessa tilassa sähköä käytetään ja mikä on kunkin sähköasiakkaan sähkön kulutus. Myös sähkösopimuksissa on suuria eroja. Nyt kun sähkön hinnat ovat olleet korkealla ovat monet pysähtyneet miettimään, onko omassa laskussa näkyvä summa hyvä vai huono asia?

Talousblogi Taloudellinen.fi selvitti, mikä on niin sanottu “normaali” sähkölasku kuukaudessa ja mistä sen tunnistaa ilman, että lähtee kyselemään puskaradion keinoin naapureiden laskuista. On hyvä tiedostaa, milloin olisi hyvä aika vaihtaa esimerkiksi sähkösopimustyyppiä tai muuten pysähtyä miettimään omaa sähkönkulutustaan.

Mistä sähkölasku kokonaisuudessaan koostuu?

Sähkölaskun kokonaissumma muodostuu kolmesta erilaisesta osatekijästä. Niitä ovat:

●Sähkön siirtomaksu

●Sähkövero

●Sähköenergia

Jos piirtäisimme kartan, voisi sähkölaskun jaotella niin, että sähkövero on 30% kokonaissummasta, siirtomaksu 30% ja sähköenergian hinta loput, eli 40% laskun suuruudesta.

Sähköenergian maksun suuruus riippuu aina sopimuksesta, mikä on solmittu kunkin itse valitseman sähköyhtiön kanssa. Riippumatta siitä onko kyseessä määräaikainen sähkösopimus tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus, ei muutoksia sähkösopimuksen hintaan voi ilmestyä sopimusehtojen vastaisella tavalla.

Oman sähkölaskunsa suuruuteen voidaan siis vaikuttaa hyvin pitkälle sähkösopimuksen valinnalla sekä sillä, millaisen sopimustyypin sopimukselleen valitsee. Sähkönsiirtomaksut tulevat aina paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä, joten tähän summaan tai tietenkään verojen suuruuteen emme kuluttajana tai yrittäjänä pysty valitettavasti suoraan vaikuttamaan.

Kuinka sähkölaskun voi pitää kohtuullisena?

Tärkein tapa pienentää sähkölaskua on valita itselle sopivin tapa maksaa sähköstä. Koska vaihtoehtoina ovat määräaikainen sähkösopimus tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus, tulee valinnan paikka sähkösopimusta kirjoittaessa.

Vaihtoehtoina sähkölaskun mahdollisimman pienillä kuluilla pitämiselle on ensinnäkin kulutuksen pienentäminen minimiin. Tässä auttavat esimerkiksi asuinneliöiden lämmittämisen pienentäminen, sähkölaitteiden mahdollisimman vähäinen käyttö sekä mahdollisimman edullisen sähkösopimuksen solmiminen.

Joidenkin talouksien mielestä halvin pörssisähkö on paras keino hallita omaa sähkönkulutustaan sekä laskun suuruutta, sillä pörssisähkön avulla omaa sähkön käyttöään pystyy optimoimaan niille tunneille, joilla sähkön kulutus on edullisimmillaan. Tämä kuitenkin vaatii pientä kikkailua ja hintojen päivittäistä tarkkailua, mutta parhaimmillaan halvin pörssisähkö voi auttaa säästämään jopa satoja euroja vuodessa verrattuna kalliimpiin määräaikaisiin sähkösopimuksiin.

Mihin sähköä kuluu eniten?

Omilla tottumuksilla voi vaikuttaa todella paljon siihen, miten paljon sähköä kulutamme kussakin arkisessa askareessa.

Nyt olisi hyvä hetki kaivaa paksut vaatteet kaapeista, sillä lattialämmitys ja huoneistojen lämmitys nostaa sähkönkulutuksen talvisin korkealle tasolle. Jos sähkölämmitys on ollut pääasiallinen lämmitysmuoto, kannattaa harkita ilmalämpöpumpun asentamista, sillä se on yllättävän energiatehokas ratkaisu verrattuna sähköpattereihin.

Lattialämmitystä ja huoneistojen lämpötilaa kannattaakin himmata reilusti alaspäin varsinkin niissä tiloissa, joissa aikaa ei juuri vietetä. Viileydessä eivät pöpötkään samalla tavalla pesiydy, joten viilennyksestä voi jopa olla myös pieniä terveyshyötyjä.

Normaali sähkölasku riippuu tilanteestasi

Talousblogi Taloudellinen.fin selvityksen mukaan kun talouteen on hankittu halvin mahdollinen sähkösopimus omat tarpeet huomioiden sekä kiinnitetty erityisesti huomiota lämmityskustannuksiin sekä sähkölaitteiden käyttöön, täytyisi sähkölaskun säilyä kohtuullisena.

Täällä Pohjolassa lämmityskustannuksiin uppoaa omakotitaloissa jopa yli puolet sähköstä ja jos myös vesi lämpeää sähkön avustuksella, voivat kulut nousta todella suuriksi.

Tunnista oma sähköntarpeesi ja toimi sen mukaan

Kaikilla ei ole ollut voimavaroja tutustua erilaisiin sähkösopimusratkaisuihin sähkön hintojen noususta huolimatta. Arjen kiireet tai stressi rahasta ovat saattaneet vaikeuttaa asiaa ja lisäksi media välillä lietsoo, kuin ilmassa olisi katastrofaaliset ainekset.

Ei hätää, sillä sähkön kallistumisesta huolimatta löytyy halvempia ratkaisuja. Lisäksi apua voi myös kysyä sähköyhtiöiden asiakaspalvelusta, jos erilaiset sähkösopimukset ovat itselle täyttä hepreaa. Ammattitaitoinen henkilökunta varmasti löytää sopivan sähkösopimuksen, vaikka heti ensimmäiseen vaihtoehtoon ei kannata välttämättä tarttua.

Vertailu, avoin keskustelu ja sähkönkulutuksen pienentäminen pitävät sähkölaskut niin normaalina, kuin tämänhetkisessä tilanteessa on mahdollista.